Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Eltávolítják a veszélyes fát a püspökerdei tornapályáról Győrben

A látogatók biztonságérzetének megnyugtatására rövidesen eltávolítják a megdőlt nyárfát - válaszolta az erdőgazdaság.

Győr kirándulóerdejét számos szempont egyidejű figyelembe vételével kezeli a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt - közölte a társaság. "Az érintett erdő eredetileg rövid életű nyárasokból, füzesekből állt, melyeket az erdészek igyekeznek értékes, őshonos fafajokra (pl. tölgyre) cserélni. A fakitermelések ütemezésével arra is tekintettel próbálnak lenni, hogy ne tűnjön el egyszerre nagy összefüggő területekről az idős állomány. A fiatal tölgyesek lassú növekedése miatt a régi nyárasokat kénytelenek „túltartani", azaz a célszerű vágáskor fölé tolni a fakitermelés idejét. Emiatt sajnos több helyen is találkozhatunk beteg faegyedekkel.

A forgalmasabb útvonalak mentén a szakemberek rendszeresen figyelik a fák állapotát, és ahol valódi balesetveszély áll fenn, ott azonnal beavatkoznak. A cikkben említett faegyedet is megvizsgálták, és úgy találták, hogy a koronája annyira stabilan beleakadt a másik, álló fába, hogy csak traktorral lehet lehúzatni. A látszat veszélyesebbnek tűnt, mint a valóság. Ennek ellenére, a látogatók biztonságérzetének megnyugtatására rövidesen eltávolítják a megdőlt nyárfát.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Győr város önkormányzatával és a Győr-Szol Zrt-vel együttműködve tartja fenn a püspökerdei létesítményeket. Az eszközök javítása, felújítása, cseréje – mely a rendszeres rongálások miatt sajnos gyakran szükséges – komoly terhet ró a fenntartókra.

Az erdészek köszönik a Püspökerdőért aggódók figyelmét, és a jövőben az info@kaeg.hu e-mail címen várják a lakossági észrevételeket."

Korábban

˝Egy ilyen tornapályán alapból veszélyforrásnak tűnik egy ilyen állapotban lévő fa, de hogy épp egy tornaszerre készül rádőlni (amitől egyelőre egy másik fában való elakadás megakadályozza), még veszélyesebbnek tűnik. 

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Egyébként méterekkel arrébb egy másik fa is kidőlt, rá az útra, de
az sem zavar senkit. Nem szokták felmérni legalább a tornapálya útvonala mentén húzódó fák állapotát? Abból ítélve, hogy új tornaszereket is tesznek ki, valaki azért foglalkozik valamennyire a hellyel˝ - fogalmazott tudósítónk.

Olvasóink írták

 • 8. wezir 2013. október 03. 09:48
  „Korrekt hozzáállás? Akkor maguktól vették volna észre, nem pedig így!”
 • 7. Mankapunka 2013. október 01. 16:26
  „Kell télire a tüzelő, csak azért. Nyáron le se tojták volna.”
 • 6. kisember1 2013. október 01. 15:05
  „Igen, szerintem is igen korrekt hozzáállás az erdőgazdaság részéről. A szolgáltatók nagy része példát vehet róluk.”
 • 5. ktl 2013. október 01. 13:04
  „Korrekt kezelő, gyors reagálás, megalapozott, elfogadható válasz. Dícséretet érdemlő nagy ritkaság, meg kell becsülni!”
 • 4. Hadvezér 2013. október 01. 11:22
  „Jujj, tiszta para vagyok. Egy ideig elkerülöm a Püspök erdőt! Jujjj”
 • 3. Mankapunka 2013. október 01. 00:21
  „Ugyan már, ha kijössz a körforgalomból az Erkel Ferenc utcára, ott is veszélyes a fa a ház előtt, már valaki egy 3 méter magas járművel meg is kopasztotta, és ugyanúgy ott áll, az is bármikor ki tud dőlni, ha még egyszer valaki elakaszt benne valamit, mert ugye a jogszabály 4 méter magasságra szól.”
 • 2. kisember1 2013. szeptember 30. 19:22
  „Jaj, de jó, hogy szó van erről. Ez veszélyes tényleg. van egy szerintem ennél nem veszélytelenebb fa a tanösvényen, méghozzá, kb 50 méter után. Ott ketté is van törve és brutális módon támasztja a felső részét egy másik fa. ha az megindul, felnyársal valakit.”
 • 1. Lívia66 2013. szeptember 30. 18:17
  „Egy hónapja mi is láttuk.
  Régóta így lehet, de mi nem ítéltük veszélyesnek, meg sem lehetett mozdítani.
  Na persze azért valaki (akinek ez a dolga ) "elrendezhetné" már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lélek dala szólt Alistálon - fotók

Telt ház előtt mutatták be a Szlovákiai Alistálon azt a daljátékot, melyet helyi fiatalok saját… Tovább olvasom