Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Elsüllyedt hajó Győrben - Keresik a bécsi tulajt - Új Galériák, videó

Újabb acélsodronyokkal biztosítják az elsüllyedt hajót. A munkával várhatóan még péntek délután végeznek a vízügyi hatóság emberei.


Atlasz nevű hajó érkezett a helyszínre - Acélsodronyokkal biztosítják az elsüllyedt hajót

12.50 - A vízügyi hatóság munkatársai a győri rakparton a kisalfold.hu munkatársainak elmondták: újabb acélsodronyokkal biztosítják az elsüllyedt hajót. A munkával várhatóan még péntek délután végeznek a vízügyi hatóság emberei.


Acélsodronyokkal biztosítják az elsüllyedt hajót Győrben - Fotó: kisalfold.hu

Öt perc alatt elmerült a bulihajó

A korábban szórakozóhelyként működő hajónak nemrégiben lett új, osztrák tulajdonosa. Évekkel ezelőtt még vendéglátóhelyként működött, főiskolai bulikat tartottak rajta, de koncertet adott a vízi járművön például Deák Bill Gyula is. Az egy ideje üresen álló hajónak már tavaly lejártak az itteni kikötéshez szükséges engedélyei, s azok meghosszabbítását nem is kérték. Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: hónapokkal ezelőtt felszólították a tulajdonosát, hogy vigye el a vízi járművet a révfalui híd lábától. Ez azonban a merülésig nem történt meg.

˝Én szóltam be a rendőröknek, hogy süllyed a »diszkóhajó«: először azt hitték, viccelek˝ – mondta Balázs József, aki a közelben árusított fenyőfákat őrizte péntekre virradó  éjszaka. ˝Éjjel negyed kettőkor egy nagy reccsenést hallottam, szerintem középen »kettéroppant« a hajó: ezt követően öt perc alatt elsüllyedt. Tizenhárom évig hajóztam, de ilyen gyors merülést még nem láttam. Mindjárt kijöttek a rendőrök, de már ők is csak az elsüllyedt hajót láthatták˝ – mondta.

A vízi járműnek csak a felső része látszott ki a vízből, amikor leért. Üzemanyag nem volt benne, így szennyezéstől nem kellett tartani. Mivel kikötötték, a vízi közlekedést sem veszélyezteti, ám gondokat még okozhat.

Egyrészt a Mosoni-Dunán pénteken délután emelkedett a vízállás, így a nap végére már szinte csak a teteje volt a folyó felett. Másrészt megfogja az uszadékot, s egy később érkező jeges ár még súlyosabb károkat okozhat. A vízügyi igazgatóság úgynevezett kitűzőhajója Gönyűről tegnap délben a helyszínre ért, a szakemberek még két acélsodronnyal erősítették a parthoz a megsüllyedt szerkezetet.

Közben mind a rendőrség, mind a vízügyesek a hajó bécsi tulajdonosának értesítésén fáradoztak. A gazdájának kell ugyanis intézkednie, hogy a járművet mielőbb elvigyék. Pannonhalmi Miklós szerint a mentéssel meg kell várni az alacsonyabb vízszintet, a búvárok is ekkor kereshetnek csak rajta léket. A mentési és elszállítási feladatokról is a tulajdonosnak kell gondoskodnia, költségeit viselnie. Az igazgatóhelyettes hozzátette: korábban volt már a most elmerült vízi jármű közelében egy lejárt engedélyű hajó, a felszólításra a gazdája Gönyűig úsztatta le a folyón.Elsüllyedt hajó: keresik a bécsi tulajdonost

A révfalui híd lábánál éjszaka elsüllyedt hajónak régóta lejárt az engedélye. A vízügyi igazgatóság ezért hónapokkal ezelőtt arra kötelezte bécsi tulajdonosát, hogy szállítsa el a vízi járművet.

A hajót - melyen korábban vendéglátóipari tevékenység folyt - egy ideje már nem használták. "A vízügyes szakemberek most azon dolgoznak, hogy még jobban a parthoz erősítsék a vízi járművet" - mondta Pannonhalmi Miklós, vízügyi igazgató helyettes. A hajó bécsi tulajdonosát már keresik, hogy értesítsék a történtekről. A folyó jelenleg is árad: a süllyedés okát megállapítani, s esetleges javítást elkezdeni csak napok múlva, az apadás után lehet.Korábban - Elsüllyedt az egyik hajó a Mosoni-Dunán, a révfalui híd lábánál. Olvasónk fotókat küldött.

A kisalfold.hu információi szerint a vízügyi igazgatóság szakemberei péntek délelőtt tartanak szemlét a helyszínen.

További részletek hamarosan.

Olvasónk fotóit 10.000 forinttal jutalmaztuk.

Fotó: Takács Balázs, olvasónk
Fotó: Takács Balázs, olvasónkElsüllyedt hajó a Mosoni-Dunán Győrben - Fotó: Cseh RóbertElsüllyedt hajó a Mosoni-Dunán Győrben - Fotó: Olvasónk

Elsüllyedt hajó a Mosoni-Dunán Győrben - Fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. patrikbacsi 2010. december 13. 12:25
  „bisztos informaciobol tudom, hogy nem volt bisztositocsalás es a osztrák tulaj ( és még aszt is megsúgom, hogy az a osztrák eggy tök rendes magyar srác) nem akarta itt eltüntettni a hajot es pont ez a érdekes hogy pont most sullyett el mikor tulajdonost váltott es már januarban ell lett volna vontattva Pozsonyba
  ahol teljes javotason esett volna att és mint ,,kávézó,, müködött volna nyártol a Dunán.”
 • 44. watchman 2010. december 11. 22:24
  „CsabaKiraly
  Te miről beszélsz?
  Ez a hajó itt parkol kb. 15 éve,
  nem kell itt labancozni.
  Fogalmad sincs az egészről,
  de ott az ékezet nélküli
  országban mindenre van
  megoldás.”
 • 43. Babenko 2010. december 11. 16:02
  „Emlékszem rá, gyerekkoromban volt sétahajó. Na ne gondoljunk nagy utakra, elment az Öreg- Duna elágazásáig meg vissza. De akkor ez nagyon nagy élménynek számított. Sajnálom, hogy a vizek városában már nincs sétahajózásra lehetőség.
  Én sajnálom ezt a kis hajót is. Érdekes színfolt volt ott a rakparton. :(”
 • 42. Mankapunka 2010. december 11. 13:18
  „Nem nézik,az is igazából.”
 • 41. CsabaKiraly 2010. december 11. 11:16
  „Az osztrakok minden szemetet ide hoznak ezt is csak azert hoztak ide mert nem ausztriaban akartak elsulyeszteni a kimustralt csata-hajot. Magyarorszagot szemet-dombnak nezik.”
 • 40. CsabaKiraly 2010. december 11. 11:13
  „Pletyi pletyi pletyi. Amerikaban ez ugy jelzik, hogy "shithouse rumor".
  Ea az sem lehetetlen, hogy a tulaj okozta ezt mert a hajo biztositoja fizeti a kart es melle meg az adojan is "keres".”
 • 39. *** 2010. december 11. 08:49
  „ÁLLÍTÓLAG: ismerőstől hallottam: Sok-sok évvel ezelőtt vki befektetőként (mint hosszú távú bérlő) érdeklődött. Tárgyaltak az akkori tulajjal, majdnem meg is állapodtak. Egyéb forrásból kiderült, hogy nagy összegű tartozás(ok) miatt árverezés alatt áll a hajó. Kérdőre vonták az akkori tulajt, melyre az állítólagos válasz a következő volt: Nem kell aggódni, ha lenne is komoly érdeklődő az árverezés kapcsán, az csak egy süllyedőfélben levő hajót fog látni kb. 1-1,5 méteres vízzel... Hangsúlyozom: ÁLLÍTÓLAG!!! ...de azért érdekes...”
 • 38. annobon 2010. december 11. 08:37
  „32-höz: Bocsi nem olvastál elég figyelmesen! Nem azt írtam, hogy az acélsodrony színesfém, hanem hogy átveszik a színesfém-kereskedésekben. De akkor , hogy jobban értsd úgy pontosítom, hogy: fémkereskedésekben...”
 • 37. andyka084 2010. december 11. 07:50
  „:)”
 • 36. Túrabakancs 2010. december 10. 22:10
  „Feripoetry! /35/
  Na az gáz!
  Bár ha azt vesszük hogy a piszkos kül és belteret ezáltal már nem kell
  vízzel kimosni, még jól is kijöhet ebből a helyzetből a tulaj. Viccelődök,
  de sajnálom az osztrák emberkét, nem ilyen év végét gondolt el magának
  az biztos. Állítólag valamilyen reccsenés előzte meg a hajó elsűllyedését,
  nem elképzelhetetlen, hogy a törzs kettétörött, ez pedig nem javítható
  "selejtet" jelent.”
 • 35. Feripoetry 2010. december 10. 21:53
  „Na most csak azert hogy ne legyen senkinek álmatlan éjszakaja Győrben.Az a gaz Osztrák tulajdonos
  kb 3 honapja vásárolta a hajót,és éppen az engedélyeket intézte hogy elszálitsa,és felújjitsa.Ugy hogy
  nem kell rögtön farkast kiáltani.De hát a hőbörgés az egy olyan tipikus Ungarische Spezialitet ami
  soha nem fog megváltozni.Ezért lehet olyan jól irányitani ezt a népet.”
 • 34. p.pablowsky 2010. december 10. 21:47
  „Érdekes, hogy volt szemtanú is, de a kisalföldnek nem sikerült megtalálnia.

  http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/110343”
 • 33. peet2 2010. december 10. 21:36
  „1 a cikket és a tényleges történés nem tudom , de
  szerintem a helyi buvár klub akart ott évzáru bulit tartani ...a viz alatt
  2 ha tényleg nem tudják miért lett a viz martaléka, forgassanak fizika könyvet.
  3 a lomizok sec perc alattleltudják takaritani a "szemetet" A tulaj meg még örülhet is ha előkerül ...”
 • 32. exodus 2010. december 10. 19:47
  „22-höz: - az acélsodrony mióta színesfém? :-)
  Ha tényleg b...iclub volt, nem bánom, hogy így végezte. Ha pedig hatóságaink tudtával működött ´olyan´ club-ként, akkor kínlódjanak az elszállításával, nem kellett volna engedni a működését, amikor még nem lett volna késő. Pfujj.”
 • 31. quaterpounder 2010. december 10. 19:13
  „Eddig is egy csúfság volt. Remélem hamar eltüntetik a tulaj kontójára, főleg hogy létjogosultsága sem volt már ott annak a hajónak.

  Amúgy újvárosi tezsvíreink valóban hatékony, gyors munkára képesek, csak ami nem kell azt szana-széjjel szórják.”
 • 30. Rinpócse 2010. december 10. 18:23
  „Hát igen,az ilyen munkákat a tulajdonos költségére kellene elvégezni,csak addig kellett neki,míg hozta a hasznot ?Ne hagyja már itt a város csúfságának-”
 • 29. Dwatson 2010. december 10. 18:02
  „Ha ez Ausztriában történik egy magyar hajóval akkor a tulajdonos költségére már régen kiemelték volna és feldarabolták volna.”
 • 28. annobon 2010. december 10. 17:54
  „25-höz: "2-3-óra alatt elhordanák úgy azt a roncsot" Igazad van! Nem is olyan régen egy asszem román hajó megfeneklett a Dunapart közelében. A helyi törzs gyorsan megszabadította minden mozdíthatótól!”
 • 27. futóbab 2010. december 10. 17:29
  „Jól sejtem,hogy ezt a " mentő" akciót is a győri adó fizető polgárok pénzéből próbálják finanszírozni?-mert hát....nem hiszem hogy valaha is a hajó tulaja megtérítené a kiadásokat.Az is lehet hogy direkt süllyedt el,hiszen ha a tulajnak el kellene szállítania,horibilis összegbe kerülne,és talán úgy gondolta hogy szemétre nincs szüksége,ezértnem szállítat,azt meghagyja Győrnek.”
 • 26. sx486 2010. december 10. 15:46
  „Ha a tulajdonos rendes ember, akkor a víz alatt biztonságosabb helyen van.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók mentették a kukásautót Győrszemere-Nagyszentpálon

Győrszemere-Nagyszentpálon éjfél előtt nem sokkal sikerült kiszabadítani az elakadt kukásautót.… Tovább olvasom