Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Előadás Szent Mártonról

Érdekes előadást hallgathattak az érdeklődők a közelmúltban Molnár V. Józseftől, aki a Magyar Évezredek előadássorozatnak volt az egyik előadója a győri Petőfi Sándor Művelődési Központban. Az érdeklődés középpontjába ezúttal Szent Márton került, akiről kiderült, hogy „táltos" volt.


Vas megyében maradt meg a mai napig az öregek körében az a monda, hogy egyik alkalommal megvadultak a tehenek . A csordás teljesen kétségbeesett, mert a megvadult tehenet a „táltos" tudja megfékezni . A bika közel sem tud olyan irtózatos lenni , mint amikor a tehén, vagy a tehenek , egy egész tehéncsorda megvadul. Jól tudta a csordás, hogy az a pap, aki ott lakik szombathelyen – aki nem más, mint Szent Márton – „táltos".

Elküldte a bojtárját érte, aki egyszerre el is indult a helyszínre. Amikor oda ért, elé tette botját a megvadult tehéncsordának, amikor is keresztet rajzolt eléjük a levegőbe. A kereszt köztudottan ősi jelkép, az igét jelenti a mi népünk tudásában. Ezzel az igével Isten kiáradó, teremtő szabályozó fényességével, megszelídítette a megvadult teheneket. Ez bizonyítja, hogy Szent Márton „táltos" volt. Hatalmas Isteni erő, az Istentől kapott tudás és mindenekfelett való Isteni erő az, ami a „táltost" képessé teszi, hogy a megvadult tehéncsordát is megfékezze.

A sok hasonló érdekesség csaknem két órán keresztül volt hallható, amit feszült figyelemmel hallgatott minden jelenlévő vendég. Szellemi felfrissüléssel, magyarságtudatban megerősödve térhettek haza otthonukba a honi történelmünkre épülő előadásokra látogatók.Gulyás Attila

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. március 02. 05:42
    „Ekkora marhasagot regen nem olvastam!!! lol-lol-lol-lol-!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégeső Győrsövényházon - fotóval

"Pár perc alatt nagy mennyiségű, borsónál nagyobb jég esett" - írta Hajni Győrsövényházról. Tovább olvasom