Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Elment a templomépítő plébános

Súlyos betegségben, életének 69., papságának 45. évében elhunyt Czank Vilmos.


˝Minden lelkipásztor életét meghatározzák a gyökerek, a kápláni helyek és a hívek. Így lehetett ezzel Czank Vilmos Atya is, amikor nagy lendülettel nekilátott a papi szolgálatának.

Életútja során már több helyütt is megfordult, többek között káplánként Ikrényben is, amikor 1990. december 1.-től abdai plébánosként megkapta az ikrényi feladatokat is, már ismerős helyre érkezett.

Csak a hála és a köszönet hangján szólhatunk arról az időről, amelyet az ikrényi hívek körében töltött el. Minden mondata, mozdulata és cselekedete a fiatalság felkarolása, a betegek vigasztalása, a hívek szolgálata jegyében telt el. A három község, Abda, Börcs és Ikrény szolgálatának ellátása közepette is volt ideje, energiája és anyagi áldozata arra, hogy két év alatt felépüljön Ikrény község írott történetének első temploma. Mint az Ikrényi Templomért Alapítvány akkori elnökeként gyakran kellett - főleg az anyagi oldalon történő eseményekről - beszélnünk, mindig a bizakodás hangján szólt, akkor is, ha adott esetben üres volt a kassza. „Nem baj, majd a Jó Isten megsegít minket"- gyakran hallottuk Tőle ezt a mondatot.

De nem csak fohászkodott és bíztatott minket, hanem sokat is tett érte.

Két év kemény munkája meghozta a gyümölcsét, azt, hogy a Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén a megyés Püspök Úr felszentelte templomunkat. Ennek az eseménynek az elérkezéséhez Vilmos atya szervezőkészségével, kapcsolatainak felhasználásával és nem utolsó sorban kétkezi munkájával nagyban hozzájárult. Számtalan munkafázist úgy irányított, hogy közben ő maga is hordta a téglát, keverte a betont, kiszolgálta a szakembereket. Rengeteg munkanapot töltött el munkásruhában a templom építése során, miközben természetesen eleget tett hivatásának mindhárom községben..

Most pedig nagy szomorúsággal értesültünk a halálhíréről, s a megszólaló lélekharang talán azt is jelezte számunkra, hogy vége lett ugyan egy életpályának, de csak a földön, mert vár rá az Úr odafent.

Eljött Vilmos Atyának is az Úr behívója, megnyugodhat szülőföldjén Lébényben az Övéi között, az örök élet reményében. Ott, ahol nincs könny és fájdalom, csak örök béke és nyugalom.

Alakját, papi munkáját nemcsak az emlékezet őrzi majd, hanem az ikrényi templom falán függő márványtábla is jelzi:

˝Ezen templom épült 1992-93-ban, Dr. Pápai Lajos megyéspüspöksége idején, adományokból és az ikrényi hívek támogatásával, Czank Vilmos plébános közreműködésével.˝

Köszönet érte.

Nyugodjék békességben

Ikrény, 2011. február 13.
Kocsis Imre

Elhunyt Czank Vilmos

Súlyos betegségben, életének 69., papságának 45. évében elhunyt Czank Vilmos.

Czank Vilmos 1942. június 7-én született Lébényben, 1966. június 19-én szentelték pappá Győrben. Papi szolgálatát segédlelkészként kezdte Rábapatonán, majd Dunaalmáson, Mosonszentmiklóson és Tatán. 1976-1980-ig Magyarkeresztúron plébános, majd Abdán teljesített szolgálatot 22 éven keresztül. 1985-ben püspöki tanácsosnak, 1993-ban címzetes kanonoknak nevezték ki. Ikrény és Börcs községek díszpolgára.


Vilmos atya 2002. október 22-én került a jánossomorjai egyházközségek élére. Az itt töltött évek alatt fáradhatatlanul végezte papi teendőit, munkálkodott a hívek lelki építésében, és jó kapcsolatot ápolt a helyi önkormányzattal is.

Jánossomorja Város Önkormányzata saját halottjának tekinti Vilmos atyát, temetése 2011. február 17-én csütörtökön déli 12 órakor szentmisével egybekötve Lébényben lesz.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I. Péri Becsület Nap - ˝A múlt megbecsülésére épül a jelen˝

Szombaton kora délelőtt , már kíváncsi szemek voltak láthatóak a Péri Művelődési Ház környékén ,… Tovább olvasom