Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ellenőrök a 22-esen: hatóság vagy szolgáltatás?

Győr - Tudósítónk (fiának) a Kisalföld Volán ellenőreival kapcsolatban merülnek fel kérdései. Készülő diákigazolvány, 6000 forintos büntetés, elkobzott bérlet.

Tegnap nagyfiam a Kisalföld Volán helyi 22 járatán közlekedett. Bérlete van, miután a városszéli lakótelepen lakunk, immáron több, mint 10 éve. A buszt 3 ellenőr szállta meg, igazoltattak mindenkit. Fiam nyugodt szívvel adta át bérletét, melyet mindig magánál tart. Az ellenőrök a diákigazolványát kérték, ami sajnálatos módon nemrégiben használhatatlanná vált, az új intézés alatt van. Annak hiányában azonnal 6.000 Ft büntetést mértek ki rá, egyben figyelmeztették, hogy ez 12.000 Ft-ra emelkedik, ha nem fizeti ki 30 napon belül. Azonnal elkobozták a bérletet (milyen jogon?), a hatóságosdi itt még nem ért véget. Figyelmeztették, hogy a bérletet visszakapja a Kisalföld Volán Ipar utcai irodájában. Adatait a nála lévő személyi igazolványból kiírták.

Nem értem, több dolgot sem. Egy szolgáltató (már ha szolgáltatónak minősíthető ezek alapján, és nem mindenek feletti hatóságnak), akit mi, győri polgárok is nem kevés pénzzel finanszírozunk, honnan veszi a bátorságot ekkora arcátlansághoz. Egy diákot megalázni, a 3 testalkatilag jól fejlett ellenőr egyértelmű megfélemlítést alkalmazott a vézna tanulóval szemben. Milyen következtetést lehet ebből levonni? Kapnak ezek az emberek kioktatást a lehetőségeikről, vagy csak prémiumot a behajtott bírságok után? Miért kérdőjezheti meg egy ellenőr azt, hogy a látszólag is tanköteles gyerek nem jár valamilyen tanintézetbe (egy harmadikos középiskolásról van szó)? Miért nincs meg a gyereknek a lehetősége, hogy tisztázza magát a büntetés kiszabása előtt a vádak(!!!) alól, mondjuk az igazolvány, iskolalátogatási igazolás későbbi bemutatásával? Mi van akkor, ha véletlenül otthon felejti a bérletét? Egy gyereknél ez előfordul, talán még a volánosoknál, vagy a gyerekeiknél is előfordul ilyen eset. Nem elég pl. másnap bemutatnia a nagyhatalmú Volán szolgáltatási (?) irodájában? A totális diktatúra nem produkál a napi élet során hasonló eseteket.

Kérem, hogy a Kisalföld Volán azonnal gondolja át, és intézkedjen dolgozói felé, hogy tanulják meg mit, és hogyan lehet, szabad utasaikkal szemben, főleg a fizetős! utasaikkal szemben tenniük az általános emberi normákkal megfelelően.

Azt hiszem, nem kérdéses, hogy a gyerek a jogtalan büntetést nem fizeti, nem fizetheti ki. Sajnos továbbra is kénytelen a tömegközlekedést használni, nem adatik meg számára az alternatív lehetőség. Egy következtetés azonban levonható: mindenki büntethető, aki hagyja magát jogtalanul megbüntetni, maximum utána jobb esetben elintézik egy sorry-val. Pedig nem így kellene.

L. László, Győr

Olvasóink írták

 • 18. bucinudli 2009. május 01. 13:55
  „Már elnézést kedves Goldman, de ez az alpári stílus nem az én világom.
  Nem értem Önt.
  Miért baromság az, hogy egy 18 év alatti iskolába kell, hogy járjon, ha 18 év a tankötelezetteség? Ha Ön nincs tisztában ezzel a dologgal, akkor jobb lenne. ha hallgatna.”
 • 17. Stewe 2009. április 19. 05:52
  „Ki nem szállok a kocsibol semmi áron...”
 • 16. Goldman 2009. április 07. 21:05
  „" bucinudli: Tehát értelemszerűen minden 18 év alatti iskolába kell, hogy járjon, azaz minden 18 év alattinak érvényes a diákigazolványa"

  Ekkora baromságot, hogy tudsz írni?”
 • 15. Goldmund 2009. március 17. 10:35
  „Nekem az a taktikám, hogy időben megveszem a bérletet, ráírom a számát, és berakom a bérletbe. Ja, és a bérletemen látható a fénykép, megállapítható az érvényessége stb. úgy ahogy a nagykönyvben írva vagyon.
  Nem is volt soha gondom ellenőrrel, úgyhogy csak ajánlani tudom ezt a módszert mindenkinek.”
 • 14. invektus 2009. március 06. 22:49
  „A bérletet nem kobozhasák el

  bár a VOLÁN BÉRLET STRATÉGIÁJÁROL TUDNÁK MESÉLNI

  :)”
 • 13. najá 2009. március 04. 00:18
  „najá:

  najá:2009 Este Győrből hazautazva érvényes jegyét bérletét elkobozták, és büntetést szabtak ki. Rohadjon el ez az elszabadult szemét társaság. Holott 3-szorosan is jogosult a 90%-os utazási kedvezményre. Hol élünk, hiába hívtam a 107-et, semmit nem tesznek, mi van ebben a kúrva országban? Segítség SEGÍTSÉG SEGÍTSÉG-SEGÍTSÉG A GYENGÉBB EMBERREL AZT TESZNEK AMIT AKARNAK?????????????????,,,, TEL:06703941249

  Kisalföld RT. győri volán tanuló diákokat molesztál, és jogtalanul bírságolja, az árva tartós beteg gyermeket nem kímélve!

  2009.03.03. ESTE 20-Ó-UTÁN teljesen minden rendben volt, szinte érthetetlenül mocskos aljas büntettet követtek el!!!!!!!!!!!!!!ÉS CSONT NÉLKÜLI TELJESEN!!!!!!!!!! SOS SOS SOS SOS SOS 06703941249 SOS

  AZ VOLT AZ INDOK, HOGY ÁLLANDÓ LAKCÍME GYŐR, AHOL ÉLETVITELSZERŰEN LAKIK ÉRVÉNYES LAKCÍM KÁRTYÁVAL A BUNKÓ ELLENŐRÖK SZERINT NEM ÉRVÉNYES.(megnéztem 2011-ig érv.) NYOMATÉKOSAN KIJELENTEM A 16 ÉVES GYEREK DIÁKIGAZOLVÁNYÁBA IS A VIDÉKI TARTÓZKODÁSI CÍM SZEREPELT. És még meg is fenyegették, hogy a tartós beteg igazolványát is elkobozzák, ami a helyi járaton ingyenes, a vidékin 90%-os utazásra jogosít KORLÁTLANUL+1-FŐ KÍSÉRŐ SZÁMÁRA IS !!!!! A nyugdíjfolyósítótól kapott csekkről nem is beszélve! MI FOLYIK EBBEN A TERRORIZÁLÁSRA FELHATALMAZOTT ÖNKÉNYES MOCSKOS ELJÁRÓ NEM EMBEREKKEL!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. farkasbalintm 2009. március 01. 16:35
  „nekem a szemeszterbérletemen szoktak elcsodálkozni, hogy van ilyen. múltkor a sofőrnő vissza is parancsolt, hogy ugyan mit mutogattam neki :) ellenőrök is lesni szoktak. ennyire nem elterjedt a szemeszterbérlet? na mind1. egyelőre rossztapasztalatom nincs velük.
  bár az biztos, hogy oda nem adnám a bérletem (ha már kifizettem érte nem kevés pénzt, el nem veszik tőlem :D )
  valamint a diákomon megnézhetik a képemet, meg az érvényesítő matricát :)”
 • 11. kataszive 2009. március 01. 15:29
  „Kedves "kulica"! Akkor beszéljen egyesszámban, ne pedig általánosítson.”
 • 10. MTT 2009. március 01. 08:59
  „Bocsika, ez nem egészen van így, ahogyan a t. tudósító leírta. A régi, elveszett, vagy elhasználódott diákigazolvány helyett ad az iskola ideiglenes diákigazolványt, amelyet akkor vonnak vissza, mikor az új megérkezik!!! Csak kép kell hozzá és párszáz Ft-os csekket kell feladnia, ez a költsége a kérelemnek. Ekkor biztosan nem lett volna szankció.”
 • 9. kulica 2009. február 28. 12:53
  „Kedves "kataszíve" ! Nem vagyok egy agresszív ember, elmúltam már 60 éves, voltam már én is úgy, hogy a gépkocsivezető volt szíves s figyelmeztetni, hogy nincs ráírva az igazolványszám. De úgy látszik nem volt szerencsém. Hónap közepén vettem a nyugdíjas bérletet, az esemény előtti napon. Miután ezt elmondtam, az ellenőr úgy reagált, hogy nem kell hazudni. Ezt persze kikértem magamnak. Kértem, hogy hívja fel a vidéki buszpályaudvarnál a jegyárusítót, mert előző nap ott vettem a bérletet, erre nem volt hajlandó. Ezek után kapta ki a kezemből a bérletet. Én meg persze erre azt mondtam, hogy ehhez nincs joga. A többit már tudja.
  Egész életemben volt bérletem,soha ilyen gondom nem volt.”
 • 8. bucinudli 2009. február 27. 14:30
  „Hologramos bélyeget az iskola csak a 18 év feletti gyereknek kell, hogy adjon.
  Ugyanis a tankötelezettség 18 év.
  Tehát értelemszerűen minden 18 év alatti iskolába kell, hogy járjon, azaz minden 18 év alattinak érvényes a diákigazolványa.”
 • 7. nefelejts39 2009. február 27. 11:32
  „Ugyan ez a véleményem.Az én fiamat is leszállították a buszról minősíthetetlen hangnemet használva,mert bár nála volt a diák igazolványa,érvényes bérlettel,viszont már 3 éve nincs beragasztva a hologramos bélyeg.Mikor az iskolában rá kérdeztem,azt mondták elfogyott,de így is érvényes.Mi a helyzet ilyen esetben?”
 • 6. Judytka 2009. február 27. 11:22
  „Azért a gyerekeket szeretik "ijesztgetni"..”
 • 5. kataszive 2009. február 27. 08:57
  „Kedves "kulica"! Többször volt szerencsém olyan buszon utazni, ahol ellenőrök voltak. Ha csak az igazolványszám nem volt rajta, akkor a legtöbb még tollat is adott, hogy ott helyben rá tudja írni az utazó. Nem voltak bunkók, nem beszéltek úgy, mintha bűnözők lettek volna. Nem voltál Te olyan "kedves" vele, hogy ez volt a válasz rá? Nem hiszem, hogy ezért elvették volna a bérletet. Nem inkább olyan bérletet vettél, amire nem voltál jogosult? Akkor elhiszem. Biztos vagyok benne, hogy tudják mit lehet és mit nem a központban. Tudod kaptak erről oktatást.”
 • 4. Freehill 2009. február 26. 23:59
  „Kedves "igazságmondó", nem vagyok ellenőr, miért lennék az? Más nem láthatja be ezeket az egyszerű dolgokat?

  A volánosok valóban rendelkeznek utazási kedvezménnyel, de ha nincs náluk azt erre jogosító igazolványuk, akkor nekik is menetjegyet kell váltaniuk, különben az ellenőr kollégájuk ugyanúgy megbünteti őket, mint bárki mást.”
 • 3. kulica 2009. február 26. 16:06
  „Igen, az ellenőrök. Tanulhalhatnának egy kis illemet, nem kell a hatóságosdit játszani. Volt szerencsém hozzájuk, mert nem volt ráírva az igazolványszám . Mint egy bűnözővel úgy beszéltek az emberrel. Tőlem is elvették a bérletet,vehettem jegyet, de ez volt a legkisebb probléma. A nagyobb az volt, hogy, amikor bementem a bérletért a VOLÁn köpzpontba, lefénymásolták a személyi igazolványomat, amihez viszont nem volt joguk.Ott is hárman nyomták a szöveget, hogy mennyi a lógos, stb. 6O évesen erre nem voltam kiváncsi, alig vártam, hogy eljöjjek onnan. Azóta is értetlenül állok a dolog elött, hogy tartják be a személyiségi jogok védelmét? Meddig őrzik ezt a nyilvántartásukban ? Van-e ehhez joguk ? Szeretnék választ kapni ezekre a kérdésekre. Annak idején azért nem léptem, mert nem voltam olyan egészségi állapotban, hogy ezzel idegesítsem magamat. Ma ez az egész eszembe jutott.”
 • 2. igazságmondó 2009. február 26. 11:35
  „Freehill,nem véletlenül ellenőr?
  A "panaszosnak" üzenem, hogy úgy tudom aki a volánnál dolgozik, és hozzátartozója is, ingyen utazik.
  Vagy már nem? Régen úgy volt.”
 • 1. Freehill 2009. február 25. 18:07
  „"Mi van akkor, ha véletlenül otthon felejti a bérletét? Egy gyereknél ez előfordul"

  Amikor középiskolás voltam, velem is előfordult, talán nem is egyszer. Ilyenkor szépen vettem egy menetjegyet, és azzal utaztam haza.

  Ha elveszik, vagy használhatatlanná válik a diákigazolvány, akkor ideigleneset kell kérni: ezt tudtommal azonnal ki tudja állítani az iskola. De az, hogy igazolvány nélkül felszállunk a buszra, nem megoldás, ezt mindenkinek be kellene látnia! Honnan tudná megállapítani az ellenőr, hogy az elkapott utas valóban csaló, vagy csupán feledékeny/tájékozatlan volt? Az viszont minden becsületes utas érdeke, hogy a csalókat kiszűrjék, ezért vannak ellenőrök...

  "Miért kérdőjezheti meg egy ellenőr azt, hogy a látszólag is tanköteles gyerek nem jár valamilyen tanintézetbe"

  Egyrészt, mi az, hogy "látszólag"? Másrészt, mert a jogszabály így szól. Persze azon lehet vitatkozni, hogy jó -e a jogszabály (szerintem is lehetne rajta finomítani), viszont az ellenőr ez alapján dolgozik, akár jó, akár nem. Ha nem ez alapján dolgozna, akkor elbocsátanák. Harmadszor, nem csupán azt kell igazolni, hogy iskolába jár, hanem azt is, hogy a bérlet az övé (mivel az személyre szól), ezt viszont jelenleg csak az igazolványszámmal tudja megtenni. Ahhoz viszont kellene az igazolvány...

  Mivel nem ismerem a konkrét esetet körülményeit, nem tudom, hogy mit ért a levélíró "megfélemlítés" alatt, nem szeretnék állást foglalni, de a fentieket azért kérem, gondolják át! Biztos, hogy nem csak az - amúgy természetesen érthető - bosszúság miatt lett kicsit felfújva az eset?

  PS. Az utólagos bemutatásnak mi az akadálya? Az év eleje óta tudtommal Győrben is van ilyen lehetőség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohócjárás

A kisfaludi második és harmadik osztályosok hagyományőrző bohócjárást tartottak Nagyné Zsámboki… Tovább olvasom