Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Egy halott kutyus vallomása

6 hetesen magatokhoz vettetek, sokat játszottam a gyerekekkel, és nagyon boldog voltam Veletek.

Ahogy nőttem, egyre nőtt a mozgásigényem és vele együtt az étvágyam is. A gyerekek nem akartak velem játszani, ha odamentem egy simiért, sokszor még belém is rúgtak. Aztán egy nap beültettetek a kocsiba. Én olyan boldog voltam, végre hónapok óta először látok mást is a kennelen kívül. Az autópálya szélén álltunk meg.

Eldobtátok a labdámat. Futottam utána, de mire visszaértem, Ti már sehol sem voltatok. Kétségbeesetten rohangáltam a kocsik között, labdával a számban.

Október 4., hétfő az Állatok Világnapja. Szeretném megkérni Önöket, hogy a következő történetet a kisalfold.hu portálon leközölni szíveskedjenek! Teszem mindazért, ha elolvassák azon lelketlen emberek is, akik ilyen vagy hasonló dolgokat követtek el, talán valami megmozdul bennük is, s felébred a lelkiismeret pici szikrája. Ez is egy lépés a szeretet, a jóság felé:

Németh Zoltánné

Az autósok dudáltak, de volt olyan is, aki még rá is gyorsított. Ki akartam futni az út szélére, mert nagyon féltem. Hirtelen egy hatalmas ütést éreztem az oldalamon, és többet nem tudtam felállni. Nagyon nehezen kikúsztam az út mellé. Próbáltam utánatok menni, de nem sikerült. Körülöttem minden véres volt. Fáztam, sötét volt és féltem.

A labdámat még mindig fogtam, biztos voltam benne, hogy visszajöttök értem. Hiába nyüszítettem, ugattam, senki nem állt meg segíteni.

Többórás fekvés után megállt mellettem valaki, nem törődve a vérrel és a sárral, betett az autóba. Egy fehér köpenyes férfi szaladt a kocsihoz, amikor megálltunk. Már csak a fejét csóválta. Új gazdám, aki 15 perce ismert, nagyon sírt és megölelt. Csak akkor engedtem el a labdámat, hogy megnyaljam a kezét, hogy azt tudjam neki mondani: "Köszönöm".

Aztán elaludtam, az utolsó dolog, amit hallottam, gazdám kétségbeesett zokogása volt. Már nem félek, nem fázom és nem fáj semmim sem.
Meghaltam. Talán ha nem rágom szét a cipőket és nem eszem annyit, még mindig élhetnék...

 

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. annobon 2010. október 06. 10:41
  „Azért vonható párhuzam: aki képes egy állatot (jelen esetben kutyát) kínozni, az embertársaival is képes megtenni. Szunnyad benne a gonosz... Még az a mondás jutott eszembe, amit anno Heinrich Heine mondott és kábé 100 év múlva beteljesedett a náci rémségek formájában: "Akik könyvek égetésével kezdik, azok emberek égetésével végzik."”
 • 22. Lupo 2010. október 06. 09:41
  „CsabaKiraly: Szívemből szóltál:)”
 • 21. elihu 2010. október 06. 09:34
  „Öröksoproni! Az "afrikai éhező gyerekek" szöveg eléggé demagóg, még ha igaz is, de nem a témához kapcsolódik. Majd akkor írj ilyeneket ha az lesz a téma. Érdekes, hogy ha valaki felemeli a szavát az állatok védelmében akkor sokan az éhező emberekkel jönnek. Nem azt mondom, hogy még a mai napig sem történnek helyenként brutális gyilkosságok, ember kínzások, de annak meg van a jogi, társadalmi, és morális következménye. De ha valaki egy autó után köt egy kiskutyát, az mit kap? Sok helyen van halálbüntetés, de az állatkínzásért max 1-2 év börtön és pénzbírság jár. Hol itt az egyenlőség? Ja hogy az emberi élet többet ér? Ezt ki mondja? Csak az ember. És kinek ér többet? Számtalan ember élete nem ér annyit mint az a légy amit lecsapok, akkor hogyan lehetne egy kutyához vagy más érző lényhez hasonlítani? Ma már felemljük azokat az elmaradottab népcsoportokat akik önerőből nem tudnak felemelkedni, Afrikába segélyszállítmányok mennek (hiába kevés, de több mint a semmi, éhezők ott pedig mindig voltak és lesznek), de még mindig vannak Ázsiában olyan szörme gyárak, ahol kutyákat macskákat, rókát és egyéb ártatlan teremtményt dolgoznak fel. A sok tudatlan (számomra értéktelen, sőt parazita életű) ember pedig vásárolja ezeket a bundákat, de álszent támogatja a karitatív szervezeteket és nagyot sóhajt ha egy éhező gyereket lát. Hol akkor az egyenlőség? A legtöbb ember ezekről még csak tudni sem akar. Aki pedig kirak az utcára egy kutyát azt én meg egy őserdőbe tenném ki, aztán éljen meg ahogy tud!”
 • 20. zolizozo 2010. október 06. 05:44
  „Hát ez megríkatott! Sajnálom,hogy sok olyan ember van,aki nem tud szeretni! Ők nem tudják,hogy egy állat önzetlenül szeret! Sokat lehetne tanulni Tőlük!!!”
 • 19. Lobbo71 2010. október 05. 21:40
  „Aki a személyes névmásokat nagybetűvel írja, az egyéb gazságokra is képes.”
 • 18. Icsi235 2010. október 05. 20:44
  „Nem csoda, ha azt írják itt, hogy az állat többet ér, mint egy ember, mert ahogy látom az emberek közt nincs semmit tisztelet a másik iránt!
  Miért kell leugatni azt, akinek más véleménye van????????
  Na ezért ér többet egy állat, mint néhány ember!

  Jó éjszakát!”
 • 17. Wicuska 2010. október 05. 20:17
  „Én gondolkodtam és így is gondolom! Egyes embereknél sokkal, de sokkal többet ér néhány állat!”
 • 16. wertaerna 2010. október 05. 20:00
  „Nem az számít nekem tetszik-e.
  De előbb gondolkodni, aztán írni.”
 • 15. Wicuska 2010. október 05. 19:43
  „Akkor javítok, többet érnek mint "egyes" emberek! Így jobban tetszik?”
 • 14. wertaerna 2010. október 05. 19:39
  „Már menjetek a ....-ba, hogy érne többet egy állat, mint egy ember? Csak van családotok? Gyereketek, anyátok????”
 • 13. Wicuska 2010. október 05. 18:23
  „Egy állat jobban tud szeretni, mint egy ember, és egy állat nem haragszik meg rád mindenért. Engem minden nap vár 2kutya és 2cica. A kutyusok mindig szaladnak a kapuhoz! De volt rá példa, hogy valamelyik macska is kint várt a kapu előtt,vagy elém jött pár háznyit.
  Sajnos azt kell mondjam egyetértek manus-Fertő-vel, számomra is többet ér egy kutya(vagy állat), mint egy ember! Az emberek már nem csak az állatokat írtják, hanem saját fajtársaikat is és elég korán kezdik ma már! Mostanság túl sok a 18éven aluli öldöklő is!”
 • 12. manus-Fertő 2010. október 05. 17:50
  „öröksoproni..9#....számomra többet ér 1 kutya,mint 1 ember.”
 • 11. Icsi235 2010. október 05. 17:43
  „A 9es hozzászólóhoz annyit fűznék, hogy míg sokan más embereken segítenek és rengeteg alapítvány és adomány van a rászoruló embereknek, így alig akad olyan, akit az állatok sorsa érdekelne.Természetesen egy emberélet többet ér, de egy állat is élőlény.
  Az állatvédelmi törvény is kimondja, hogy az állat egy szeretni, érezni és szenvedni képes élőlény. Sajnos sokan nem így gondolják és talán azért kell az ilyen figyelemfelkeltő és megható cikk, hogy az emberek felfigyeljenek erre is és rádöbbenjenek arra, hogy az állattartás felelősséggel jár!

  Tavaly az egyetemen írtam egy cikket az élő dolgok jogvédelmével kapcsolatban és sajnos még a könyvtárban is furcsán néztek rám, hogy az állatvédelmi törvénnyel kapcsolatos szakirodalmakat kerestem, mondván, hogy ezt más jó-pár éve senki sem kereste.Szomorú!

  Mondjam azt, hogy míg egy háztartási géphez használati útmutatót kapunk, így nyugodtan egy állathoz is járna!
  Felelős állattartás címmel!

  De ehhez kevés ezt ismerni, szív és lélek kell hozzá!Hisz mennyi szeretetet kapunk házi kedvenceinktől.
  Aki szereti az állatokat és van kutyája, az tudja, hogy milyen érzés, mikor belép a kapunk és a kertben hozzászalad a kutyája, ő örül először, hogy "ma is épségben hazaértél gazdi és mennyire vártalak"”
 • 10. _Ria 2010. október 05. 14:39
  „Hm...emberélet...számomra lassan eljön az az idő, amikor többre tartok egy kutyát, mint egy embert, sajnálom, hogy ezt kell írnom, de így van. Nemrég temettük el a 17 éves német juhász kutyánkat, de azt az önzetlen és tiszta szeretetet kevés ember gyakorolja embertársai iránt, mint amit Ő adott nekünk...”
 • 9. öröksoproni 2010. október 05. 14:05
  „Nagyon megható, de érdekel valakit, ha egy kisgyerek éhen hal? Vagy folymatosan éhezik? Dehogy! Siratjuk az állatokat, de az emberélet többet ér. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy helyes eljárás kitenni egy kutyát, állatot kínozni. Épp az a szörnyű, hogy boldog-boldogtalan elkezd állatot tartani, aztán megunja. A felelős, megfelelő helyen való állattartást kell megtanítani, vakahogyan szabályozni.”
 • 8. elihu 2010. október 05. 12:50
  „Imádom a kutyákat. Mindig elszomorít ha ilyeneket olvasok. Nekem egy 11 hónapos Golden retrieverem van aki megtanított arra hogy szeretni igazán csak egy kutya képes. Ekkora szeretetet embertől még nem láttam. Mindenkinek így kellene a kutyához (és persze más állatokhoz) viszonyulni:
  A kutya 10 kérése az emberhez:
  oAz életem tart tíz - tizenöt évig. Minden távollét Tőled szenvedést jelent nekem.
  oAdj időt arra, hogy megértsem, mit akarsz Tőlem.
  oBízzál bennem, mert ettől élek.Ne haragudj sokáig rám, és büntetésből ne zárj be.
  oNeked van munkád, szórakozásod, barátaid - de nekem csak TE vagy.
  oSűrűn beszélj velem! Akkor is, ha a szót nem értem, de a hangodra figyelek.
  oTudd meg: ahogy velem bánsz, azt soha nem felejtem el.
  oGondold meg mielőtt versz, éles fogaimmal én könnyedén szétharaphatnám a kezed, de ezt nem használom fel Veled szemben.
  oHa munka közben mérges vagy rám, mert azt hiszed, hogy lusta vagyok, gondolj arra: talán szomjas lehetek, vagy régóta vagyok a napon és ezt a szívem nem bírja.
  oTörődj velem mikor megöregszem, mert ez Veled is megtörténik.Tegyél meg minden nehéz lépést velem, mert Veled nekem könnyebb.”
 • 7. akrobata 2010. október 05. 11:50
  „Ez nagyon megható volt!
  Soha nem lennék ilyenre képes, sőt ha egyszer családi házba költözünk biztos menhelyről hozunk kutyust. Legalább egy kiskutyának lesz szerető gazdija. Évek óta az 1 %-omat is mindig menhelynek adom.
  És teljesen egyetértek Csaba Királlyal.”
 • 6. Pikulics 2010. október 05. 09:34
  „Két cicánk van, családtagok. Az egyikük éppen a számitógépem elött fekszik, csak azt nem mondja:
  "hagyjad a mosott ruhát másra, engem vigyél fel a padlásra"
  Cica jó dolguk van, de nem értik: hogyan lehet rájuk löni?
  Én sem értem: ha valaki kóbor állatot lát, milyen lelkivilággal lép a fék helyett a gázba?”
 • 5. zotya975 2010. október 04. 20:12
  „Persze oltások is vannak de csak az első éveben van sok aztán csak a veszettség elleni, meg valami kombinált oltás. De mivel kidobott kutyákról votl szó, ezért példállóztam az ivartalanítással.”
 • 4. Madarász 2010. október 04. 13:03
  „2. hsz: az éves oltások és ha netalántán beteg, az is bőven belekerül ennyibe. A cicánké 12 500 Ft, volt, tavasszal a kandúr is átesik rajta.

  A cikkhez:

  Kivert kutya

  Csapzott bunda, szomorú szempár:
  ,,Hogy tehetted velem, édes gazdám?"

  Üveges tekintettel az út mellett hever,
  Levegőért kapkod, szíve alig ver...

  Hirtelen felugrik, panaszosan nyüszít,
  Napok óta vár, szíve vérzik...

  Már tudja biztosan: nem jön vissza érte,
  Szívét szorítja a rémület bilincse...

  Fejét mancsára hajtja, nincs tovább,
  Még egy utolsó sóhaj és a szív megáll...

  Szeméből lassan elszökik a fény,
  Elillan végleg megannyi régi kép:

  Egy boldog kisfiú egy kiskutyát ölel,
  A két jó barát vidáman szökell...

  Pöttyös gumilabda, foci, bújócska...

  Nagy séták, teli tál, meleg szoba...

  Izgatott indulás...

  Utazás...

  Egy fájó huppanás...

  Egy távolodó autó...

  Keserves...

  Várakozás...

  Az a kisfiú felnőtt s éppen arra járt,
  Nem érzett semmit, nem is látott mást,
  Csak egy mozdulatlan, öreg, korcs kutyát...

  ,,Nem tehettem mást (magyarázta)
  Ki kellett dobnom, nem illett a villámba!"”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boogie-woogie zongorista Töltéstaván

2010 szeptember 25-én telt ház fogadta a töltéstavai művelődési ház színpadára lépő Dániel Balázst,… Tovább olvasom