Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Dohányzás a játszótéren: Mit ér a tiltás, ha nincs bírság?!

"A hétvégén több játszóteret látogattunk meg három gyermekünkkel. Már eddig is módfelett zavart, hogy a dohányfüsttel édesanyák, apukák nemcsak saját csemetéiket, hanem másokét, miénket is veszélyeztetik" - írja olvasónk.

"A kép szerintem magáért beszél. Egy gyöngyszem arról, hogyan vagyunk érdektelenek a saját gyerekünkkel szemben. A szenvedély mindenek felett, a tiltás ellenére. Aki függő, ugyanúgy fújja tovább a füstöt ott is, ahol már tilos.

A tiltás pedig mit sem ér, amíg nem követi súlyos bírságolás!

Nyilván anyukának vannak személyiségi jogai (a kép miatt), de nekünk és gyermekének is van joga az egészséghez!" - írta levélében olvasó tudósdítónk.Fotók: Tudósíó
Fotók: Tudósító

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. akela4 2009. május 19. 08:11
  „Sajnos Egyesek nem tudnak olvasni, olyanok mint az alkalmi süketek! Vagy csak felsőbbrendünek érzik magukat, akire semmilyen szabály nem vonatkozik! Én még a 20 méteres körzetében sem engednék senkit rágyujtani mert a kerités mellől is ráfujják a füstöt az emberre és ha szólsz még nekik áll felljebb!
  Azt a magyar kulturáját!
  A panelok közelében ha füre lépsz még egyéb meglepetések is várnak, ha nem tölöd meg alaposan a lábad, mert a kutyagumi az ragadós a tápoktól!”
 • 23. Haru 2009. május 13. 10:22
  „Asher! És képzeld a saját lakásodban azt csinálsz, amit akarsz, de az én gyerekeimet nem mérgezheted!”
 • 22. ASHER 2009. május 13. 09:26
  „ennek olyan szaga van mint a strand medencenek aminek egyik vegeben szabad a vizbe fingani,a masikban nem!!
  megi erzed mindenutt!!
  a jatszoter egy nyitott szabadlevegon levo valami nem??
  a legkozelebbi rendelet mi is lesz?? bizonyos parkokban tilos lesz fingani??csak minden ket percben szabad levegot venni??”
 • 21. Haru 2009. május 12. 13:51
  „Nem az a lényeg, hogy füstöl -e vagy sem. Hanem az, ha füstöl a gyereke mellett, eleve sorsot ad neki. A gyerek életéből mínusz öt tíz év. Ehhez nincs joguk! Veszélyeztetés, kiskorú veszélyeztetése, így hívják, csak félnek alkalmazni a törvényt, mert akkor a fele gyerek veszélyeztetve lenne.
  Sajnos a büntetés valóban nem ér sokat, de legalább arra jó, ha jó sokszor büntetik, hogy finanszírozza az időskori tüdőrákos kezelésének egy részét.
  Extra jövedéki adót is kellene fizetniük a piásokkal együtt. Ami az egészségbiztosítási pénztárba folyna be.

  És mikor a felhúzott ablakú autóba dohányoznak a gyermekeik mellett, az milyen durva tud lenni????!!!
  Egyébként a dologban leginkább még mindig az a zavaró, hogy az én gyerekeimre nincs joga fújni a füstöt, meg rám sincs...

  ne csak tiltsuk, bírságoljunk végre!!!!”
 • 20. anuvuk 2009. május 12. 11:30
  „Az csak fél megoldás hogy a cigarettával kimennek a játszótérről, szinte látom, ha a gyerek leesik a hintáról, a csikkel, mint valami kincsel, rohan be az anyuka vagy az apuci.

  Nem, ha a játszótérre megyek nem viszek cigarettát!!!
  Itt nem csak a füstről van szó, a gyerek, ne a cigaretta látványával együtt nőjön fel !!!!”
 • 19. modullady 2009. május 12. 07:15
  „Én jó példát is tudok nektek mondani :). Ikva utca hajós játszótér, (még nincsen tiltó tábla) anyuka és apuka mikor megkívánta a cigarettát fogta magát é,s az amúgy körbe kerített játsziról kiment és ott szívta a cigijét.”
 • 18. nibail 2009. május 11. 20:43
  „Admen! Totál egyetértek veled. Sajnos én is dohányzok,amire persze egy cseppet sem vagyok büszke ,de nem a lakásban a gyermekem előtt.De mikor pici volt a gyermekem,nem vittem magammal cigit, hogy a homokozó mellett elszívjam.Igen is a dohányosok között is van kultúrált ember. Hogy a dohányos a koszos kezével fogja a gyermek kezét ennyi erővel ne érjünk hozzá semmihez. Mert a homokozóban meg kutyapiszok van,amit a gyermek két kézzel töm bele a szájába.Na erről ennyit.”
 • 17. rendi 2009. május 11. 20:34
  „Én a kislányomal olyan jácotérre járunk ahol a dohányosok kimenne a füst távolságbol és még csak véletlenül sem bánt senkit a füst.Ezt tudom ajánlani mindenkenkinek ez a Kuopio park igaz azért ott is vannak akiket nem érdekel a dolog. Dehát nem vagyúnk egy formák.( ja akik nem mennek ki hát azok egy picit sötétebbek és állandoan kiabálnak )”
 • 16. rendi 2009. május 11. 20:24
  „Nem a Dohányosok szülőként való viselkedésével van a baj.Hanem azzal a dologgal , ahogy és ahol dohányoznak.Nem törődve azzal pl: amikor kifujja a füstöt van e a közelében gyermek vagy sem.Mert történt már hogy a 3-4 éves gyermekek közvetlen közelében ugy fújta a cigi füstöt a ( kissebségi ) anyuka mint a kocsmában.És mikor rá szóltak ugyan má de ne a gyermekre fújja akkor jött a sértödés és a kiabálás.Amúgy meg milyen higiéniája van a dohányos anyukának amikor büdös cigiszagu kezével fogja meg a gyermekét??????.
  Hogy othon mit csinál az rá tartozik de a játszótér az nem kocsma ott sem cigi sem szesz nem valo.Ha nem birja ki ne menyen jáccizni hanem menjen a p....... és hagya békén a gyermekünk tüdejét.”
 • 15. admen 2009. május 11. 19:47
  „A dohányosok üldöztetése úgy látszik folytatódik! Abba nem gondolt bele senki, hogy több játszótér Pl. a Bisinger sétányon lévő a legszennyezettebb,legforgalmasabb helyen van, s ilyen helyre én nem is vinném a gyerekem;a cigarettacsikket a szemetesbe is lehet dobni;sokáig én is dohányoztam, de a lakásban, gyerek mellett sosem. Miért gondoljátok azt,hogy a dohányosok mind kulturálatlan, gyermekükkel nem törődő szülők?! A példamutatásról annyit, hogy egyetlen gyermekem sem dohányzik, s ki sem próbálták.Mellesleg ismerek én olyan kismamákat, akik lehet nem dohányoznak, de délutánonként a traccspartikon nem teát isznak, v nyugtatókon élnek, mert a gyerek rossz, v unatkoznak otthon, v, mert szülési utáni depressziójuk van, ill egy ebédet nem főznek meg, mert a szomszédos iskolából/óvodából/étteremből hordják, v a "mekibe" etetik alig ülni tudó gyermekeikkel azt a szemetet, v a bevásárlóközpontokba tologatják a babakocsijukat stb, s még tudnám sorolni, mi az, ami a gyermekek fizikai és lelki fejlődését valóban befolyásolja, s ez teljesen független attól, hogy a szülő dohányzik-e!!!”
 • 14. körte 2009. május 11. 19:43
  „Ezeket nem érdekel senki és semmi! Mármint a bagósokat! Undorítóak mind! Elszívják a kátrányt, aztán bárhova eldobják! Tele van a város az eldobott bűzrúdmaradványaikkal! Tuti, hogy a játszótéren is eldobják, akár a homokozóba! Mondom.....ezeket nem érdekel senki és semmi!”
 • 13. extradagadt 2009. május 11. 16:34
  „Nos, pontosan az történt, mint amire számítottam. Aki eddig magától nem érezte, hogy nem oké ez a gyerek-bagó dolog, az most a táblára pillantva rögtön tudni fogja, hogy micsoda csúnyaság gyerekek környezetében ez a tevékenység. Aki meg büntetni akar, az szintén a gyerekkel tol ki, hiszen anyuci-apuci a megkurtított családi költségvetést a gyerek jólétének csökkentésével fogja ellensúlyozni.
  Bye”
 • 12. RudyD 2009. május 11. 16:30
  „Üdv!
  Má´ mé´ lennének ilyen szempontból személyiségi jogai a lefényképezettnek? A játszótér is publikus hely. Azért a gesztus szép és értékelendő, nem elég csupán személyeket bemocskolni, sőt...
  Jómagam is dohányos vagyok és mindig igyekszem a lehető legtoleránsabban füstölni nyilvános helyen. ha állapotos kismama vagy kisgyermek közeledik inkább én húzódom odébb.

  Azt jómagam is támogatnám hogy akit elcsípnek az igenis közmunkában a játszótereket tegye rendbe, takarítsa. Mindig lenne dolog rajtuk (is).”
 • 11. PrettyWoman 2009. május 11. 16:10
  „Mi egy viszonylag még kellemes helyen lakunk, ahhoz képest, hogy gettó ez is. Van mögöttünk játszótér, fák, bokrok, egy kis zöld, ami felüdíthetné a panelrengeteget. De sajnos már ez a kis zöldövezet meg játszótér is a szeméttelephez kezd hasonlítani. Én is elítélem a nyilvános cigizést, de ez csak egy szűk szelete az egésznek. Engem is irritál, mikor a gazdik elvégeztetik a kutyussal a dolgukat és továbbállnak, az ürülék meg ottmarad. De más is undorral tölt el. Itt nagy divat az, hogy a gyerekekkel is itt végeztetik el az anyucik a kis- és nagydolgukat. Irtóra gusztusos és higiénikus megoldás. Pedig csak fel kéne vinni vagy küldeni a gyereket a lakásba, hogy ott kulturáltan el tudja végezni a dolgát. Hiszen valószínűleg senki sem kíváncsi rá. És biztos vagyok abban is, hogy minden itt játszó gyerek valamelyik lépcsőházban lakik, és nem Vámosszabadiról, Nagyszentjánosról vagy Öttevényről jönnek ide játszani. Oda nyilván nehezebb lenne hazaugrani WC-re. Itt viszont az a divat, hogy - főleg most hogy már nem kopaszak a fák, hanem lombjuk van - anyuci betereli a gyereket a fa alá és ott elvégzi a gyerek a dolgát. Esetleg is ki is törlik a fenekét és a szaros pzs-ket megcsodálhatjuk naponta, ha a hátsó bejáraton jövünk be. Az ürítés után pedig a gyerek kezébe nyomják a csokit. Hurrá! Éljen a higiénia. Így aztán taníthatja az óvónéni vagy a tanító néni, hogy WC után és evés előtt kezet kell mosni, ha a gyerek az anyjától nem ezt tanulja. És a sok elszórt üdítős flakon, csokipapír, stb. Nagy divat az is, hogy ülnek a padon a fiatal szülők, egyik kezében a cigi, másikban a pia, lábával pedig ringatja a babakocsit. No comment... Aztán az öreglányok is szeretettel ülnek le a padra és órákon át ott szotyoláznak. Körbeköpködik a szotyihéjat, így megint csak disznóól jelleget ölt a park. Számomra azért szomorú ez, mert egyrészt az igénytelenséget tükrözi, meg azt, hogy ami közös, azt nem kell becsülni. Én meg úgy érzem, hogy ami közös - állami tulajdon - az az enyém is, tehát vigyázok rá, tisztán tartom, nem szemetelek. Egyébként valóban igaz, minden szabály csak annyit ér, amennyire betartatják és szankcionálják. Egyébként semmi, csak egy csomó bürokratának munkát ad. Sajnos még mindig csak az autósokat cseszegetik, büntetik. Biciklisek, gyalogosok, szemetelők védve vannak.
  Sőt, a dohányzókat külön támogatják. Sok boltba eleve hátulról, tehát a kijáraton jönnek be cigit venni. És eszükben sincs sorban állni. Mert ő csak cigit vesz. Gyakran én is csak egy tételt veszek (mert mondjuk egy liter tejért ugrom le a boltba), mégis kivárom a soromat.”
 • 10. bbbb 2009. május 11. 15:59
  „Lapka: telejesen igazad van. hiaba europai szintu a jatszoter, ha nem europai gondolkodasmodu emberek hasznaljak ezeket.”
 • 9. lolita 2009. május 11. 15:24
  „Mivel ez egy egy uj rendszer,szabaly, meg sokan nemtudjak de lehet olvasni sem tudnak mert mar a szemüknek ment a füst!En is dohanyzom de ott ahol tilos ,ott tilos! Igen föleg nök nagyon undoritoak mikor a csikk log a szajaba!!!!!!”
 • 8. lapka 2009. május 11. 13:58
  „remélem a hinta alatti homokban nyomta el ez a drága szülő a cigicsikket,ha esetleg a kisgyereknek játszani támad kedve találjon valami érdekeset is..az anyuka minősíthetetlen..no comment.
  viszont nálunk a játszótéren már ezt a tiltó táblát is kiszedték a jóképességű 14-16 éves gyerekek,és a múltkor épp focikapunak használták.(ha jól láttam akkor cigivel a kezükben).A pad amit kitettek, gondolom én annak szánták aki lehozza a gyerekét játszani,vagy csak simán szeretne leülni ,úgy néz ki,hogy még a közelébe sem merném engedni a gyerekeimet.szétszórva mindenféle szemét,üveg (szilánkok a homokozóban a csúszda alatt)bocsánat de leírom:leokádva!!!!!!a cigicsikkek szétszórva meg még ki tudja mi került rá egy átmulatott szombat éjszaka után...jómúltkor vízípipáztak fényes nappal kismamák és kisbabák közvetlen közelében!!!!!na ez Szentiván központjában az óvodához a bölcsödéhez és az iskolához oly közel lévő kör-téri játszótér ma 2009-ben.....szigorúan megbüntetném őket!!!!!!és összeszedetném velük az összes szemetet amit odaszórtak felhevült állapotukban!!!!”
 • 7. mecsoka 2009. május 11. 13:07
  „Milyen anya az ilyen, aki a gyereke orra alá füstöl? A többiről nem is beszélve, akik még ott játszanak. Büntessék is meg keményen!!”
 • 6. anuvuk 2009. május 11. 12:14
  „Aki a játszótéren dohányzik, az nincs tekintettel senkire, Önző, utolsó alak.
  A terület felügyelők ne legyenek szívbajosak a számonkérésnél.
  A gyerek alapítvány igényli az ilyen " önkéntes" adakozást!!!!!
  Érvényt a rendeletnek, csak bátran a szigorral !!!!”
 • 5. jockey 2009. május 11. 11:43
  „A címben feltett kérdésre a válasz: semmit! Egyébként szerintem büntetni - méghozzá súlyosan büntetni - kellene a kutyáikat a homokozóba szarató idiótákat is!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fraknói túra emlékképekkel

Eleink hagyományát a követve a soproni Perkovátz Baráti Társaság a Madarak és Fák napján (május 9.)… Tovább olvasom