Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Csornán a hősökre emlékeztek

Vasárnap délelőtt 11 órakor a Csornai Premontrei Apátság templomában tartották azt az ünnepséget, melyen megemlékeztek az II. világháború befejezéséről, és emlékeztek a csornai hősi halottakra, akik vérüket áldozták a hazáért.
A megemlékezést a Premontrei kanonokrend csornai prelátusa és a 63-as számú Bessenyei György Cserkészcsapat szervezte. Az ünnepség alkalmával a szentmisét Fazekas Zoltán Márton kormányzó perjel celebrálta.


Fazekas Márton elmondta a megjelenteknek, hogy eredetileg a hősök napi megemlékezés napján szerettek volna emlékezni, azonban a sűrű előre eltervezett programok nem tették lehetővé. Ünnepi beszédet a csornai hősök tiszteletére Szár Gyula Gergely premontrei szerzetes, a cserkészcsapat parancsnoka mondta.


A meghívott vendégek között a város képviselői és polgármestere is megjelent. A Magyar Honvédség képviseletében Kulcsár János százados, a rendőrségtől pedig Kiss László érkezett.

Énekelt a Páli Dalkör, akiket Horváth Győző vezetésével láttak vendégül Csornán. A Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai díszőrséget álltak a templomban és a koszorúzás alkalmával, amelyet a Jézus Szíve templom oldalfalánál lévő emléktáblánál tartottak.


A szentmise a meghívott vendégek és a nemzetzászló bevonulásával indult, majd a szentmise végén közösen elénekelték a Szózatot.

A koszorúzás helyszínén a megbecsülés és a tisztelet virágait helyezték el a 63-as sz, Bessenyei György Cserkészcsapat cserkészei, koszorút helyezett el a Csornai Keresztény Demokrata Néppárt, a helyi önkormányzat, valamint a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület.


A másfél órás emlékezés a hagyományőrzők kivonulásával ért véget.

Fotók és szöveg: Gulyás Attila

Olvasóink írták

 • 6. hokiel 2010. január 13. 10:41
  „Egyetértek Bebivel. Én is ott voltam, és ez az emlékmise nem az akkor Magyarországon harcoló bármilyen alakulatról szólt, hanem azokról a szerencsétlenekről, akiket elküldtek a nagy orosz gyilkos télbe, nyári felszerelésben, étel nélkül, hogy harcoljanak. Nincs magyar család doni veszteség nélkül, a II. Magyar hadsereg csak a komunisták szédítése miatt bűnös még a mai napig is. És ez szégyen. Le a kalappal a fiatalok és a premontreiek előtt.”
 • 5. bebi 2010. január 12. 22:09
  „Kedves meir!
  Azt hiszem te tévedésben élsz. Én ott voltam a megemlékezésen és teljesen biztonsággal állíthatom, hogy nem az általad megnevezett alakulatokról emlékeztünk meg. A vasárnapi megemlékezésen emlékeztünk azokra a hős családapákra, férjekre, vőlegényekre, barátokra, családtagokra akik a felsőbb vezetésnek, a vezetés hiányának, a gyatra felszerelésnek, kiképzetlenségnek és a mostoha körülményeknek köszönhetően életüket vesztették a Don-kanyarban. Azt hiszem alig van olyan család ma Magyarországon akit ne érintene ez a tragédia valamilyen szinten. És igen is fontos, hogy megemlékezzünk azokról akik életüket adták a hazájukért, családjukért, bár tudták hogy áldozatuk hiába való. Bennük azonban még volt becsület: mindenáron megvédeni a hazát, ezt diktálta a becsületük.

  * Egyébként meg tanulj meg írni elősször!:)”
 • 4. t-a-ibi 2010. január 11. 23:09
  „Nagyon szívesen olvasom az ilyen írásokat.
  Emlékezni, hőseinknek tisztelegni minden Magyar embernek illene.
  Ilyenkor apám, szavait hallom a fülembe, lőttük a partizánokat, mint a verebeket, annyian voltak(Brjanszki-erdőben).”
 • 3. SC 2010. január 11. 21:46
  „2. hozzászólás ombi
  Ne vedd a szívedre az 1. hozzászóló írását.Úgy látszik nem ismered még a szerzőjét./Bocsánat,hogy ismeretlenül tegeződöm./Ő meir,az öreg zsidó Izraelből.Szerinte a pápa hithű náci volt,egyetemben minden német katonával.Úgy látszik,minden magyar katonát nyilasnak tart.Szomorú...A helyesírása megkopott,hiszen elmondása alapján már vagy 60 éve nem él hazánkban.Klaviatúrájának billentyűzetéről hiányoznak a magyar betűk... Szia:SC”
 • 2. ombi 2010. január 11. 18:46
  „Nem voltam ott a megemlékezésen, ahogy gondolom Te sem kedves Meir, így nincs is tudomásom arról, hogy megnevezték-e azon alakulatok katonáit, akikről írsz.
  Gondolod hogy a felsorolt haderők tagjait a csornai megemlékezésen külön kiemelték, elé helyezték a háború többi áldozatának? Aligha hiszem, ám ha így volna is: ennyi év múltával egy ember, aki a háború valamelyik eseményében életét vesztette, nem érdemel meg egy csendes megemlékező szót? Függetlenül attól, hogy elszánt tudatossággal, megtévesztett bábuként vagy kényszerből vett részt és pusztult el a harcokban, kinek árt ma már? Azért, mert katona volt, már bűnös szerinted? (ne magyarázza senki félre a szavaimat, nem azt írom, hogy tisztelegjünk a hódítók, gyilkosok emlékművei előtt!!)
  Akik nem katonaként, hanem a város lakójaként haltak meg a háború sok bugyrának valamelyikében, szerinted róluk sem szabad megemlékezni?
  Borzasztó helyesírásoddal fröcsögsz a tömeggyilkosokra, s miközben az áldozatok emlékét emlegeted, belerángatod őket az igaztalan, egyoldalú vádaskodások méltatlan gyűrűjébe. Megfeledkezel az emberségesség alapvető szintjén ismert elvről, miszerint a halott katona már nem ellenség!
  Megfeledkezel arról, hogy az ország bármelyik településén hosszú-hosszú listákon láthatod a világháborúk áldozatainak neveit. Az a bajod, hogy emlékezünk rájuk? Mi ez a féktelen indulat benned?”
 • 1. meir 2010. január 11. 09:51
  „A II-ik Vilaghaboru vegen? Magyarorszagon az ugy 1944 Nov. es 1945 Febr.esett!!
  Ez idoben a Vartuzersegen es a Nyilasokon kivul csak a Nemet erok voltak jelen Magyarorszagon-(nem szamit
  va a kisebb helyorsegeket a helyi nyilas testverekkel megerositve)- Pfeiffer Wildenbruch SS Vezerezredes parancsnoksaga alatt, a II-ik SS Totenkopf Panzerdivision maradvanyaival megerositve!!
  1944 Szept. es Okt. Kormanyvaltas tortent Magyarorszagon! Nemet segedlettel a Nyilaskeresztes mozgalom atvette a hatalmat!!Ennek Tagjai feleskudtek egy Tomeg gyilkos kormanyra,es elkovettek verengzeseket!!!
  Ok lennenek a Ma olyan HOS-kent Tiszteltek???
  Ha igen,akkor ujfent arculcsaptak az aldozatok emleket!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi ház melléképülete égett Gönyűn - fotók

Pénteken reggel 6 óra körül kiemelt riasztásra vonultak ki a győri Tűzoltóság munkatársai Gönyűre.… Tovább olvasom