Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Csontokat, koponyákat hordtak el a temetőből a fiatalok Sopronban

Vajon mért volt egykor az Ikvának mindennap más színe? Mit jelentett az Sopronban, hogy ˝megyünk a Rózsákhoz˝? Olvasónk elárulja a választ.

Újra pár érdekes, régi soproni történetet osztott meg olvasónk portálunkkal. (Korábban: Soproni srácok cetkákkal a bobpálya mögött - a szerk.)

˝Vajon mért is volt egykor az Ikvának mindennap más színe? A Lackner utcában volt egy gyár ˝Pamutipar˝ néven. Itt festették a fonalat, és amikor átálltak egyik színről a másikra, a maradék festéket egyszerűen beleengedték az Ikvába. Ma már hihetetlennek és hatalmas pazarlásnak tűnik, de délelőtt sárga volt a víz, délután piros, zöld, kék, lila stb. Persze akkor más is folyt az Ikvában, mivel nem volt megoldva rendesen a csatornázás. Gyerekkorunkban ott fogócskáztunk, párszor bele is estünk, de sosem kaptunk el semmit.

Ikva. Fotó: Tudósító
Ikva. Fotó: Tudósító

Állítólag a nagyon régi időkben, amikor rendszeres támadás érte Sopront, akkor a helyiek menekülési útvonalakat készítettek. Így a Rózsa utca 8-ból vezetett egy alagút a Sas téri kútba. Így menekültek és mentették az értékeiket az emberek.

A Rózsa utca a várfalon kívül helyezkedett el és akkor még nem így hívták. Akkoriban is gond volt az örömlányokkal, ezért ide telepítették őket. Volt köztük egy Rózsa nevezetű szépség. Mivel a csúnya szó akkor is annak számított, akik idekészültek, mind csak azt mondták ˝megyünk a Rózsákhoz˝.

Rózsa utca. Fotó: Tudósító
Rózsa utca. Fotó: Tudósító

H. Vilmos barátomtól hallottam, hogy amikor az OTIT építették, a helyén zsidó temető állt. Ezt ki kellett telepíteni az egykori vágóhíd mellé, mivel nem őrizték rendesen a sírokat, fiatal srácok elhordták a csontokat, koponyákat, amit aztán a rendőröknek kellett visszaszerezni.

Remélem sikerült pár emléket felidéznem és egy kis otthoni beszélgetést elindítanom. Folytatás következzen?˝

A.A

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. szeptember 08. 21:43
    „A H. Vilmos az Hirschler Vilmos akar lenni???? Koszi!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári kirándulások a Reménysugár Egyesülettel

"Az idei, nyári kirándulásunkat több naposra terveztük. Első állomásunk Celldömölk volt, ahol… Tovább olvasom