Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Csillagászati ritkaság: csoda vár ránk?

Rendkívül érdekes és ritka csillagászati jelenségre figyelhettek fel december 1-jén, hétfőn az éles szemű győriek. A Hold és a Vénusz bolygó valamint a Jupiter ritka látszólagos együttállására került sor - írja tudósítónk.
A Hold vékony, növekvő sarlója előtt pillanthattuk meg a Vénuszt, felettük mintegy 2 fokra észak felé sziporkázott a Jupiter. A Hold lassan megközelítette a Vénuszt, majd 17 óra 20 perckor teljesen eltakarta azt, a sötét, árnyékban lévő felével. Szerencsére felhők nem zavarták az égi jelenséget.
Az iszlám világban a holdsarló és a csillag több ország zászlajában, címerében megfigyelhető. Így a mohamedánok ebben az égi jelben akár valamiféle csodát is megsejthettek.Csillagászok valószínűsítik, hogy a Jézus születését jelző Betlehemi csillag is egy hasonlóan látványos bolygók - nagy csillagok együttállása lehetett!


Zátonyi Gergely

Olvasóink írták

 • 19. hogger 2008. december 12. 20:12
  „Nagyon sok buta és okoskodó ember ír ide... Meg máshova is...”
 • 18. Szilágyi_Zsolt 2008. december 03. 13:33
  „Azok az adatok, amelyeket leírtam, még nem igazán csillagászatiak, mert, mivel szorosan kapcsolódnak a Földhöz, a földrajz is foglalkozik velük. Legalábbis én ezeket földrajzból tanultam. A gimnáziumi atlaszom hátuljában is benne volt, szép képekkel együtt, a Föld, a Hold, a Nap, meg a Naprendszer bolygói, a legfontosabb adataikkal együtt. A Hold anomalisztikus keringési idejét ugyan nem tudnám megmondani, de azért átmérőkre meg Naptól (Földtől) való távolságokra még nagyjából emlékszem. :)”
 • 17. bugyortudor 2008. december 02. 22:26
  „Kedves Zsolt!

  Köszönjük a pontos adatokat! Én ilyesmivel már nem szoktam "előhozakodni". :-)

  16.
  Igen, figyelnie kéne, de el tudom képzelni, hogy a szegény, csukott szemmel járó-kelő átlagos magyarok sokaságát nem érintik meg az ilyen események, ezért aki írta a cikket arra gondolhatott, hogy úgyis csak azok olvassák el, akiket érint, ők meg úgyis tudják, hogy mit láttak.

  Ellentétben vele én rendkívül boldog vagyok, hogy ennyi ember figyelt fel erre a jelenségre, attól függetlenül, hogy nem ettől harsogtak az e-mailek és a TV.
  Ez nagyon szuper dolog.

  Üdv: Bogi”
 • 16. vonLichthofen 2008. december 02. 11:25
  „14/15
  Nem akarnék a kákán csomót keresni, de a második bekezdés még mindig nem tűnik olyannak, amit tudományos nyelven írtak volna a közönséges halandóknak.
  A mondat első feléből úgy érthető, hogy a Hold vékony, növekvő sarlója előtt volt volna a Vénusz. Aztán a Hold lassan megközelítette a Vénuszt,majd 17.20kor teljesen eltakarta azt.
  Egy amatőrnek még inkább ügyelnie kellene arra, hogy ne tévessze meg az egyébként is eléggé zavarodott magyarokat.

  A képek viszont csudálatosan szépek.”
 • 15. Szilágyi_Zsolt 2008. december 02. 09:55
  „A Hold nagyjából 3500 km átmérőjű és állandóan ~385.000 km távolságban jár tőlünk. A Vénusz nem sokkal kisebb, mint a Föld (d=12.100 km), és sohasem jöhet közelebb hozzánk 40 millió kilométernél. Elég nehezen takarhatná hát el előlünk a VÉNUSZ a HOLDAT... ha ilyesmi előfordulna, már vehetnénk is fel az utolsó kenetet. A Hold aránylag gyakran szokott eltakarni a Föld elől bolygókat és csillagokat, csak sajnos ezek mindig máshonnan, és mindössze egy nagyon keskeny sávból láthatóak; Magyarországról csak a minden x. ilyen jelenség látható. De a csillagászok ezeket a várható akciókat és időpontokat mindig jó előre közlik. Érdemes olvasgatni a Magyar Csillagászati Egyesület honlapját, ott mindig lehet találni erre vonatkozó információkat. http://www.mcse.hu”
 • 14. bugyortudor 2008. december 02. 09:08
  „Üdvözletem!

  8-ashoz!

  Igen, sajnos a cikk egy kicsit összezavarhatja az embert, de a cikk írójának védelmében szólva, aki amatőrcsillagász, és nincs hozzászokva ahhoz, hogy laikusoknak írjon le egy-egy jelenséget, az beleeshet abba a hibába, hogy a szakkifejezéseket használja és a mások számára nem túl egyértelmű leírásokat. Ezért írom a cikkeimet is úgy, hogy érthető legyen mindenki számára. Persze azt meg a csillagásztársaim mosolyogják meg, de a fő cél az, hogy mindenki megérthesse mit lát az égen.

  Természetesen a Hold fedte, takarta el a Vénuszt. Fordítva ez elő sem fordulhat a Földről nézve. :-)

  Én is távcsőben és binokulárral néztem végig a jelenséget, nagyon érdekes volt. A nagy távcsővel készítettünk képeket is. Épp azt beszélgettük a férjemmel, hogy az utóbbi 10 évben el voltunk kényeztetve különleges jelenségekkel:
  Teljes és részleges Napfogyatkozás, Sarki fény, Vénusz-átvonulás (amikor a Vénusz átmegy a Nap előtt), Merkúr-átvonulás (ugyanez a Merkúrral), volt sok Holdfogytkozás, Mars-közelség (ami nincs minden évben a kör e-mailekkel ellentétben) stb.

  A csillagászat egy csodálatos hobbi, amiben az amatőrök is érhetnek el páratlan eredményeket, amelyek tudományos szinten nyilvántartottak! Tehát nemcsak szép, hanem eredményes is lehet, ha valaki komolyan foglalkozik vele!

  A www.mcse.hu és a http://hirek.csillagaszat.hu oldalakon minden aktuális eseményt megtalálhattok!

  Üdv: Bogi”
 • 13. dr73 2008. december 02. 07:50
  „egy felhő sem volt az égen,de még a közelben sem annyira tiszta volt az ég.Nagyon szép volt,meg az összes többi csillag is.Győrújbarátról.”
 • 12. buftu 2008. december 02. 07:24
  „Én Bécsből láttam, a kollégával nagyon szép volt. Mi se tudtuk mire vélni, hogy mi ez a jelenség, de most már tudjuk. Szabad szemmel is jól látható volt.”
 • 11. MTT 2008. december 02. 07:17
  „Gyönyörű és szokatlan jelenség volt, szabad szemmel csodáltuk.”
 • 10. gezenguz 2008. december 02. 07:02
  „Távcsővel figyeltem a jelenséget, nagyon érdekes és szép volt!!
  A cikkhez: nem kellet éles szem , csak felhőtlen égbolt és nem csak Győrből volt látható.”
 • 9. mir 2008. december 02. 06:18
  „Rögtön a török lobogó jutott az eszembe igaz abban fordítva van :))”
 • 8. vonLichthofen 2008. december 02. 04:17
  „Boglárka,
  köztudottan járatlan vagyok csillagászati ügyekben, de a Kisalföld cikke mégjobban összezavar. A fettel szedett bekezdés utáni rész az amit nehéz megérteni. A Hold takarta a Vénuszt, vagy a Vénusz takarta a Holdat? Az világos azonban, hogy a Jupiter meg csak ott buksizott a szomszédban.”
 • 7. csd 2008. december 02. 00:45
  „Sopronban is lehetett látni, nem csak Győrben ...”
 • 6. bugyortudor 2008. december 01. 23:19
  „KEdves Érdeklődők!

  Örülök neki, hogy ennyien érdeklődnek a csillagászati jelenségek iránt.
  Farkas Boglárka vagyok a Vasárnapi Kisalföld csillagászati rovatának vezetője. Amennyiben érdekelnek benneteket ezek és más hasonló csillagászati jelenségek, olvassátok minden vasárnap a Vasárnapi Kisalföldet. Természetesen erről is írtam a tegnapi újságban, így aki azt olvassa értesülhetett a dologról.

  Győrújbaráton minden második héten hétfőn tartok csillagászati szakkört, akit érdekel, oda is eljöhet.
  Legközelebb:
  2008. 12. 08-án, és 15-én lesz szakkör a győrújbaráti Művelődési Házban. Azt követően januárban folytatódik az iskolai szünet után.

  December hónapban a Betlehemi csillagról is tartok előadást ugyanitt, az időpontról később tájékoztatást nyújtok az érdeklődőknek!

  Üdv: Farkas Boglárka”
 • 5. kacorka 2008. december 01. 22:38
  „Mi is tanúi voltunk e csodálatos látványnak!Nagyon bántott,hogy nem tudtunk róla felvételt készíteni mivel csak hazaérkezésünk után értesültünk róla a (netről)?hogy igazán mi is volt az a csoda amit láttunk.Barátnőmmel Zsuzsával együtt csodáltuk a szép látványt.Emlékezetes nap lesz ez mindkettőnknek.Hihetetlen csoda volt!”
 • 4. Catherina 2008. december 01. 22:26
  „Nem tudom milyen csoda várhat még ránk ebben az elkövetkező egy hónapban, de szerintem már ez is egy csoda volt, hogy láthattuk!”
 • 3. pemozsu 2008. december 01. 21:54
  „szerencsések vagyunk hogy itt Győrben egy kis időre kitakarták a felhők a holdat.Máshol borús volt az ég.
  Nem tudtam mi ez a jelenség, de nagyon szép volt, csak most olvastam hogy csillagászati különlegességnek voltam szemtanúja munkából hazafelé jövet.
  Csodálatos a természet, hogy ilyen látványt tud varázsolni az égre!”
 • 2. Judytka 2008. december 01. 21:37
  „mi is láttuk..”
 • 1. Imcsi 2008. december 01. 20:04
  „Feleségemmel láttuk, de csak most tudtam meg, hogy mit is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi szivárvány Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Tudósítónk ritka jelenséget kapott lencsevégre: decemberben nem túl gyakori az,… Tovább olvasom