Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Cserkészek tettek fogadalmat Acsalagon

Az Acsalagi Római Katolikus Templom zsúfolásig telt hívekkel. A szentmise nem hétköznapi megszokottsággal vette kezdetét, ugyanis a helyi cserkész fiatalok bevonulásával kezdődött a szertartás.

Irgalmasság vasárnapján, a szentmise végén került sor az újonnani cserkész gyermekek fogadalomtételére. 16 gyermek készült fél éve arra, hogy életében először felvehesse a cserkész egyenruhát, és arra is készültek, hogy letegyék a cserkészek fogadalmát.

A szentmise folyamán kiderült a prédikációból, hogy a Cserkész Szervezetet egy Angol katonatiszt alapította 1907-ben. Ez a tiszt, összeszedett a londoni utcákról húsz fiút, akik között grófok és bárók fiai, de utca gyerekek is voltak. Ebből a húsz főből sokadosott el az a csapat, akik a mai időkben szinte az egész világ országában megtalálhatóak, ők a cserkészek.

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

1962-ben, már a Magyar Cserkészszövetség is megalakult, ma pedig 30 millió tagja van a Cserkész Világszövetségnek. A szentmisén válasz született arra is, hogy tulajdonképpen mit ad a cserkészet a gyermekeknek. Minden szülő azt szeretné, ha gyermekük teljes értékü emberekké válnának, amit az iskolai és az iskolán kívüli nevelés ma is biztosít. A cserkészet a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltését teszi lehetővé, fejleszti a kézügyességet, és szellemi ismereteket ad a gyermekek kezébe. A hasonlókorú gyermekek társaságában szerzett élmények színesebbé, gazdagabbá teszik a hétköznapi életet.

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

A fogadalomtételt követően, a templomban elhangzott a Cserkész Himnusz, majd a Magyar Himnusz közös éneklése után, a Cserkész Himnusz harmadik versszakának eléneklésével vonultak ki az újonnani cserkészek az acsalagi templomból.

Gulyás Attila

Olvasóink írták

  • 3. janka 2009. október 19. 17:54
    „Köszönöm és csatlakozom az előttem szólóhoz.Jó hogy azért vannak jóérzésű emberek.ASHER nem kell mindenből viccet csinálni.Különben a kisdobosok az akkor betiltott cserkészek koppintása volt”
  • 2. véleményformáló 2009. június 18. 20:21
    „Nagyon fontos volt ezeknek a gyerekeknek a cserkészavatás. Határozottan készültek erre a napra, amely emlékezetes marad számukra, elkíséri őket életük folyamán .”
  • 1. ASHER 2009. április 22. 15:15
    „a nyak kendo kivetelevel,eppen mint a "kisz doboszok"!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúhegyek mindenfelé - Küldjön Ön is kátyúfotót!

Sopronban és Győrben több gócpont is van, súlyos a helyzet a Nagyszentjános-Bőny közötti… Tovább olvasom