Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

BMW-nek ment egy kamionos az Árkád-csomópontban - fotóval!

Sávváltás közben ütközött egy kamionos egy BMW-vel - írja tudósítónk, aki képet is küldött. Tudósítását 3000 forinttal jutalmazzuk.
Nem az első, és vélhetően nem is az utolsó baleset történt Győrben az egyik körgeometriás csomópontban sávváltás közben. "Pénteken délután az Árkádnál egy kamion sávot akart váltani, de későn vette észre a szürke BMW-t." - írja tudósítónk, Horváth Martin.

Ezekben a csomópontokban a sávváltás jelenti a legnagyobb veszélyforrást, odafigyeléssel és a szabályok betartásával sok baleset megelőzhető lenne - így például a délutáni is.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Imcsi 2009. október 07. 16:15
  „na, akkor meg is beszéltünk mindent! Lapozhatunk!”
 • 48. buszvez 2009. október 07. 15:36
  „44. humer!
  Nálad az igazság az első betűtől, az utolsóig!

  47. Gabesz01!
  amit írtál, ez a valóság, mint mindenhol, ahol forgalomirányítás van.
  Ha nem műxik a lámpa, akkor az elsőbbségez szabályozó táblák, szabályokstb.ebben az esetben a körforgalmi rend lép életbe.”
 • 47. Gabesz01 2009. október 06. 14:38
  „Az hogy kinn van a körforgakom tábla az egy dolog, mert a KRESZben van egy olyan szabály, hogy: 1. Rendőr, 2. közlekedési lámpa, 3 jelzőtábla. egy kereszteződésnél szem állsz meg a STOP táblánál ha zölded van nem? de ha nem működik a jelzőlámpa, akkor következik a táblák szerinti rend.”
 • 46. zotya975 2009. október 05. 20:11
  „Nem értem miért lenne elrontva, bemegyek a megfelelő sávban aztán kihajtok sávváltás nélkül. persze akki messziről jött az bizonytalan, de máshol is, nem csak itt. ha pestre mennék, én is keresném melyik a nekem jó sáv, nem kell ehhez körgeometria. Én egyszer úgy jártam, hogy az Árkád felé mentem volna, egy kamion is, de meggondolta magát, és tobábbment Vámosszabadi felé, mivel ő volt a külső sávban, nekem is tovább kellett mennem, mert nem engedett kanyarodni. Ez van, mentem egy kört, és kimentem a következő ciklusban.”
 • 45. MTT 2009. október 05. 19:58
  „Ez a körfogalom a legek lege, Győr frekventált helyén jól el van rontva......”
 • 44. humer 2009. október 05. 15:52
  „Szerintem meg nem kötelező a jobbra indexelés. Ha nem körforgalom, hanem kör formájú csomópont, akkor ez sima párhuzamos közlekedés, és az ívelő sávoknál nem kell indexelni. Azonban, ha olyan sávban vagy ami kétfelé válik, akkor illik jelezni, hogy jobbra, vagy balra fogsz menni.
  Ha bemész a fehárvári, vagy árkádos körforgalomba, akkor jó eséllyel ki lehet szúrni egy autó mozgásáról, hogy először jár ott. No akkor azt nagy ívben el kell kerülni, vagy segííteni kell neki hadd menjen, amerre akar. Ha meg úgy jön ki a lépés, hogy a szűk sávokban egy kamion szorosan melléd kerülhet, akkor jobb lemaradni, minthogy elsodorjon. (Lehet, hogy már 10-12. órája vezet, és csak kissebb döccenést hal, meg valami zajt alulról- az voltál te.)”
 • 43. juhit 2009. október 05. 13:27
  „Szerintem eléggé ott kell lenni fejben a vezetőnek (meg aki körülötte van azoknak is) , ha itt sávot akar váltani, és hát nem árt ha vezetéstechnikailag nem egy 80 éves kalapos .... szintjén van. De mivel nem kérhetünk minden autóst, hogy Schumacher szintű tudással rendelkezzen, ezért meg kell tiltani a sávváltást és záróvonalat kéne felfesteni. Most egyből kérdeznétek hogy mi van, ha <moderálva...> valaki és rossz fele megy? Semmi. Nagy ügy...., kicsit továbbmegy aztán megfordul. Azért az mégsem akkor szívás, mintha az M1-M7-nél rontja el valaki....”
 • 42. Imcsi 2009. október 04. 22:27
  „"kiteszem az indexet jobbra (hiszen körforgalomban vagyok), jelezve, hogy hamarosan elhagyom a csomópontot.
  Ha éppen mögém ér a "C" sávban egy nálam gyorsabb jármű, látván a jelzésemet, jogosan gondolja-e
  hogy át akarok sorolni az "A" sávba? Mert ha igen, biza egykettöre nekem fog dörzsölődni."
  Az index használatával csak a szándékodat jelzed, hogy mit szeretnél csinálni, de gyakorlatilag még ott vagy a sávban! Ha ennek ellenére neked megy, akkor egy b...m!”
 • 41. ombi 2009. október 04. 19:39
  „Na, legalább mi ketten azonos véleményen vagyunk.
  De ha odaáll a szerv a csomóponthoz, megbüntetheti azt is, aki indexel, hiszen megtévesztő irányjelzést ad, csakúgy, mint aki csak simán kihajt, hiszen a behajtáskor átmentünk egy Körforgalom tábla alatt is.”
 • 40. zotya975 2009. október 04. 19:31
  „Tök jó, ha az oktatóknak is más az álláspontja egy adott közlekedési kérdésben akkor miért várhatjuk el a többi embertől hogy tudjon mindent. Én szerintem a kérdésedre a válasz az, hogy ebben az esetben csak akkor indexelek ha tényleg sávot akarok váltani, ha maradok a sávomban akkor elhagyom a csomópontot irányjelzés nélkül.”
 • 39. ombi 2009. október 04. 15:47
  „Kedves Zotya, a feleségem nemrég tanulta az autóvezetést, az ő oktatója megkövetelte az Árkád-csomópontnál is a kilépéskor a jobbra irányjelzést.
  Ráadásul a győri körforgalmas lapon pont az Árkádnál (is) írják: "4. A csomópontból történ? kilépéskor az irányjelz? használata minden esetben kötelez?!"
  Ettől függetlenül fenntartom a korábbi kérdésemet, biztonságban érezhetem-e magamat, ha a "B" sávban haladva jobbra indexelek?”
 • 38. zotya975 2009. október 04. 14:31
  „Nekem az oktatóm mindíg azt mondta, hogyha már bent vagyok a sávban akkor nem kellindexelnem amikor kihajtok a csomópontból. Ez persze csak az Árkád és Fehérvári úti csomópontra vonatkozik a többi körforgalomra nem. Nem váltok sávot nem is kell jeleznem. Itt úgysem téveszt meg senkit, hogy nem jelzem a kihajtási szándékot, hiszem nem vár senki rám, mint egy normál körforgóban ahol rendszeresen szo@atják a bejövőket a kifelé nem indexelők. És azt is hangsúlyozta hogy ez nem körforgalom hanem körgeometriás lámpás útkereszteződés. Körforgalom akkor lesz, ha sárgán villognak a lámpák. Na majd akkor lesz ott káosz, nem most!”
 • 37. ombi 2009. október 04. 13:16
  „Kiegészítem az előzőt: a kérdésemben szereplő, "C"-ben haladó jrmű szándéka az, hogy -szintén jogosan-átsoroljon a "B" sávba, hiszen enélkül nem lehetne ütközés.”
 • 36. ombi 2009. október 04. 13:13
  „Tudom, ez nem egy KRESZ-fórum, mégis kérlek, mondjátok el a véleményeteket az alábbi helyzetről.
  Nézzük a http://kerekparut.uw.hu/ARKAD.html webhelyre kitett képet, amit a zotya által javasolt filmből emeltem ki.
  Tegyük fel, a "B"-vel jelölt sávban haladok, mondjuk a Szent István út felől jőve.
  A Széchenyi híd felé akarok menni, ezért amikor nagyjából a b betű környékén járok, kiteszem az indexet jobbra (hiszen körforgalomban vagyok), jelezve, hogy hamarosan elhagyom a csomópontot.
  Ha éppen mögém ér a "C" sávban egy nálam gyorsabb jármű, látván a jelzésemet, jogosan gondolja-e
  hogy át akarok sorolni az "A" sávba? Mert ha igen, biza egykettöre nekem fog dörzsölődni. Nem lehet-e, hogy a BMW is így járt?
  Vagy csak haladjak a sávomban, és minthogy sávhatáron nem lépek át, irányjelzés nélkül egyszercsak
  kijutok a híd felé? Akkor viszont hova lett a körforgalomra előírt irányjelzés? Ilyenkor mégsem körforgalom ez a csomópont?”
 • 35. Imcsi 2009. október 04. 13:12
  „26. SnakeS-hez csatlakozva, én is védem kicsit a kamionost! Elképzelhető, hogy a BMW kicsit túl gyorsan lett mellette.
  Én mindig úgy gondolkozom, ha én nem látom a kamion visszapillantóját, akkor valószínűleg a vezetője se lát benne engem!”
 • 34. nz 2009. október 04. 09:01
  „A bal oldali filmeket tényleg nem láttam, szerencsésebb lett volna, ha beágyazzák a cikkbe, de ez egy másik történet, észrevehettem volna. Nem rossz egyébként a dolog, de két aggályom van. Az egyik, hogy hiába van itt fent, az emberek jó része még mindig nem használ internetet, nem fog hozzá eljutni. A másik gond, hogy pl. az árkád szimulációs filmnél 00:28 környékén olyan szépen sávot vált kifelé egy autó a kép jobb felső harmadában, hogy ihajj. Pedig végig sem néztem az összeset, sőt még azt az egy filmet sem, csak beletekertem.
  Amikor én tanultam vezetni, nem volt még ilyen csomópont Győrben, de nem is esett nehezemre átlátni, ezért nem is kerestem leírást róla neten. Az átlagember meg ugyancsak nem fog rákeresni, mert nem tudja, hogy rosszul közlekedik.”
 • 33. zotya975 2009. október 04. 07:31
  „Ezuton elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam volna kirohanásommal. Amit belinkeltem azon az oldalon van balra egy sárga sáv. itt klikkelgetve részletesen leírást találtok többek között az Árkád csomópontról is, van szimulációs film, és bemutató film is. Ezeket is megnéztétek, vagy csak a főoldalt? Nem szeretnék senkit leminősíteni, én amikor vezetni tanultam ebböl bogarásztam ki, hogy merre és hogyan kell haladni benne. Nem vagyok egy IQ-bajnok, ezért ha nekem sikerült mindenkinek fog. Azért fortyantam fel kicsit a Google-barátodra célozva mert nagyrészt Győriek szerencsétlenkednek a körforgalmakban, nekem sem mutatta meg senki hol találok róla leírást, beültem a gép elé, és elkezdtem böngészni, 3 perces munka volt ráakadni a laírásra. Sokan nem veszik erre a fáradságot, csak szidják a körförót az Árkádnál, hogy nem jó.”
 • 32. nz 2009. október 03. 19:45
  „Zotya975 megkérlek, hogy tisztelettel légy az itt hozzászólókhoz. Köszönöm.
  Amit linkeltél, abban nem sok olyan van, amit hiányoltam korábbi cikkekből. Ombinak egyből világos volt, mire gondoltam.”
 • 31. ombi 2009. október 03. 19:06
  „zotya975 : nz szerintem arra gondolhatott, hogy a kérdéses csomópontokról pontos, a valóságnak megfelelő, felülnézeti képet kéne közzétenni, amely képeken még az útburkolati jelek, sőt, esetleg az előjelző táblák is is fel vannak tüntetve. Legalábbis szerintem ezeket kéne tartalmaznia egy információs kiadványnak.
  Mert amit belinkeltél, gyakorlatilag értéktelen. Mi értelme az Árkád-csomópontnál például a következő tanácsnak:" 3. El?fordulhat, hogy hirtelen fékezésre kényszerül, ezért fontos, hogy helyesen válassza meg és tartsa be a követési távolságot!" Máshol, akár a falusi földutakon talán nem lehet szükség hirtelen fékezésre?
  Ez a győri közlekedésbiztonsági kiadvány emlékeztet Karinthy bölcsességére: "Mint ahogy meg vagyon írva: Jó tett helyébe jót várj, és mikor mosdasz, lefelé tartsad a te kezednek csücskét, azaz ujjait, mert ha felfelé tartod azokat: bizony mondom néked, hogy a víz belecsurog akkor a te kabátod ujjába."”
 • 30. zotya975 2009. október 03. 18:32
  „Jó lenne ha készülne figyelemfelhívó cikk a csomópontról? Srácok hát készült!
  http://www.jaisz.hu/gyor2006uton/korforgalmak.html Tudjátok Google a barátod. Minek van net ha nem tudjátok használni?”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves osztálytalálkozó Halászin

50 éves osztálytalálkozóról számolt be olvasónk, Balogh József. A halászi iskola egykori diákjai… Tovább olvasom