Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Behajtani tilos a nyitott kapun

Ausztria, Magyarország - A magyar-osztrák határon sok az „érdekesség". Soproni nyaralásom alatt tapasztaltam meg, hogy unió, schengeni egyezmény ide, vagy oda az osztrákoknak mégis csak „több joguk van".

A város mellett található Páneurópai piknik helyi határátkelőnél hatalmas „Behajtani tilos" tábla áll fenyegetően, jelezvén, hogy a sógorok területére, mi ugyan autóval be ne lépjünk. Gondolom sejtik, hogy a tábla „párja", azaz, hogy hozzánk is behajtani tilos, nincs az út túloldalán. A felirat németül van, tehát nem valószínű, hogy a magyar rendőrök azért tették oda, hogy az osztrák autósok ne itt menjenek haza.

Ők jöhetnek, mi nem mehetünk
Ők jöhetnek, mi nem mehetünk

Mit tehet a jó magyar ember? Félreálltunk az autóval, egy vadkörtefa alá. A távolból nemsokára osztrák rendőrautó tűnt fel. A sofőr mellett "magyar határőr" ült. Igen, látjuk milyen nagy az együttműködés. Megkérdeztük a "határőr" urat, hogyan is van ez a dolog.

Ő azzal magyarázta, hogy ez a tábla azt jelenti, hogy minden oldalról tilos a behajtás, tehát ők sem jöhetnek. De ha egy autós a túloldalról jön, csak a szembejövő sáv táblájának fémesen csillogó hátoldalát látja. Ők jöhetnek, mi nem mehetünk… Mikor ezt a "határőr" úrnak is kifejtettük csak annyit mondott, hogy ő felsőbb utasítást követ. Nemsokára egy magyar rendszámú autót vissza is fordítanak. Vagyis továbbmehet (hiszen aszfalt van), de büntetés ellenében. Megkérdeztük az osztrák rendőrt is. „Ich weiß es nicht, warum". Szóval ő nem tudja. Mi pedig azt nem tudjuk, hogy miért fordult el, mikor „A" betűs rendszámú autó ment át a "Behajtani tilos"-on. Ő nem látott semmit! A vadkörtefa biztos érdekesebb volt, mint az osztrák szabálysértő.

Azt is láttuk, hogy a leleményes autósok az utat keresztező kerékpárútra kanyarodnak le, ahol 3-4 km megtétele után Mörbischbe érkeznek meg. Így kerülik ki a tiltó táblát. Nem lenne biztonságosabb feloldani a tiltást, minthogy az autósok a bicikliúton száguldozzanak a határon való átjutásért?

Bódai Dalma

Ezen a helyen elég groteszk a nyitott határt szimbolizáló, egyébként nagyon szép szobor:
Ezen a helyen elég groteszk a nyitott határt szimbolizáló, egyébként nagyon szép szobor.


Olvasóink írták

  • 2. Anti-fleto 2008. augusztus 11. 12:30
    „Fleto Ezt is elkúrta!!!! Matricát rááá!!!!”
  • 1. SAmu 2008. augusztus 06. 21:23
    „Az osztrák háztulajdonosok nekem panaszkodtak, hogy a magyarokjóval 50 felett száguldanak és veszélyeztetik a biciklizők és a gyalogosok testi épségét. Ezért rendőri segítséget igényeltek.
    A cikk jól írja le a visszás helyzetet, csak a Kisalföld visszafogottan jelzi azt, amit már rég tudunk: mi magyarok másodosztályú EU polgárok vagyunk, már ami a jogainkat illeti. Kötelezettségeinkre természetesen ez nem vonakozik....
    Mondta ezt valaki a népnek az EU szavazáskor???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizet a biztosító...

Nem fizet a biztosító... Olvasom a Kisalföld 2008. július 18-i számában. Ez már szinte természetes.… Tovább olvasom