Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Barsi Ernő 91 éves

Barsi Ernő néprajzkutató, zenepedagógus 91. születésnapját ünnepelték barátai, ismerősei, egykori tanítványai és rajongói csütörtökön délután a győri Petőfi Művelődési Házban.


A neves zenepedagógus már az ünnepség kezdete előtt nagyon sok gratulációt fogadhatott a művelődési intézmény színháztermében, ahol barátok, ismerősök, rokonok és rajongók mellett egykori tanítványok is megjelentek. Elsőként lépett a színpadra a Rezeda Népzenei Együttes, akik felvidéki és szatmári összeállításokkal készültek.

Takács Zsolt, a Harmónia Művészeti Központ igazgatója nyitotta meg ezt követően a születésnapi rendezvényt. Az igazgató rövid köszöntőjében kitért arra, hogy a mostani ünnepségen egy nagyon pici szeletét idézik fel az életműnek, de az előadók megpróbálják bemutatni azt a sokszínűséget, amely dr. Barsi Ernő eddigi munkáját jellemzi.

A Szőnyi Duna Népdalkör mutatkozott be a köszöntőt követően, akik 2000 februárjában alakultak Szőnyben. A csoport a legelső fellépésük alkalmával találkozott először a zenetanár Ernő bácsival. Ők rábapatonai népdalcsokorral lepték meg az ünnepeltet és a megjelenteket.

Fotók és szöveg: Gulyás Attila (olvasó-tudósító)

Győr önkormányzata nevében Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke is szólt dr. Barsi Ernőhöz. Az elnök  beszédében elmondta, hogy dr. Barsi Ernő maga egy megismételhetetlen csoda. Azt a Barsi Ernőt köszöntjük, akinek hitvallása közé tartozik, hogy szeretet nélkül nem lehet tanítani, sem muzsikálni, sem pedig írni. A néprajztudós, családapa munkáját a néprajztudomány számos területén megjelent több mint 40 könyv, 400 tanulmány és négyezret meghaladó előadás fémjelzi.Rózsavölgyi László után még az Écsi Népdalkör lépett színpadra, valamint Győr–Ménfőcsanakról érkezett barátai adtak át virágot és köszöntötték dallal, verssel a 91. születésnapját ünneplő dr. Barsi Ernőt, aki zárásként Barsi Hajna éneklésével együtt egy zenei csokorral készült.

Olvasóink írták

 • 8. vonLichthofen 2011. június 25. 20:24
  „7farvik, hiszem és remélem, hogy a véleményformáló álnéven rejtező újságirókolléga javitotta ki az elemi hibákat - már egyszerűen nem tudta tovább nézni azokat.
  Figyelmeztetésünk, hogy a tudósitásban hibák sunyitanak értő fülekre talált, és ebben az esetben még a hozzászólásomat sem gumizták ki iziben - ahogy az történt egy korábbi alkalommal.

  Továbbra is izgatottan várom tudósitónk érdekes közléseit.

  vonLichthofen, az Idült Szakács”
 • 7. farvik 2011. június 25. 19:17
  „A cikkben a bugris fogalmazást azóta kijavították, nagyon helyesen, "véleményformáló" gondolom nem találta a hibákat hibának, ezért nem sértette a nyelvérzékét, ha van olyan. Szerintem is az első helyen szerepel egy újságíró tudnivalói között a helyesírás és a magyaros fogalmazás.

  A lényeg azonban valóban az, hogy ritka kincs Tanár Úr, Isten éltesse, alkosson, és ha egészsége engedi, tanítson még sokáig!”
 • 6. vonLichthofen 2011. június 24. 14:02
  „4véleményformáló,
  nekem semmi személyes kifogásom nincs Gulyás Attilla ellen.
  Azt sem tudtam, hogy ezt a ...........ő jegyzi amig te rá nem mutattál. Azt gondoltam, hogy csak a képeket készitette GA, az irást egy nyári gyakorlaton lévő tanoncra bizták.
  És igen, én valóban egy rettentően elkeseredett emberke lehetek - ahogy te irod. /Ezt az elkeseredést rendszerint frissen csapolt Pilsenibe fojtom - legyen ez azonban csak a kettőnk titka/

  De kérve kérlek, olvasd el mégegyszer az általam furcsának tartott részeket, talán te is furának tartod azokat második olvasatra. A mondat, hogy "A csoport legelső fellépésük alkalmával találkoztak első alkalommal a zenetanár Ernő bácsival" engem arra a mondatra emlékeztet, hogy " A macska fel van mászva a fára"
  Az eredeti mondatban a "csoport" és a "legelső" szavak közé a "tagjai" szó kivánkozik.

  Én - jóllehet csak egy idült szakács, aki vagyok/ezt a fordulatot Rejtő Jenőtől loptam/ - kapásból le tudnám irni a kifogásolt részeket helyesen, magyarul és úgy, hogy méltó legyen az általam is nagyra becsült Tanár Úrhoz.
  Tiszteletben tartom a jogodat ahhoz, hogy GA pártjára állj - bár nem hiszem, hogy védelemre volna szüksége.
  A magyar nyelv az amelyik több védelmet érdemelne tőled/mindannyiónktól.”
 • 5. adrian1006 2011. június 24. 13:18
  „Isten éltesse Ernő bácsi :)”
 • 4. véleményformáló 2011. június 24. 12:37
  „2.vonLichthofen: Te soha nem tudsz pozitívan nyilatkozni? Úgy látszik te egy elkeseredett emberke lehetsz, hiszen minden megnyilatkozásodban negatívum van. Én ott voltam az eseményen , és talán Gulyás Attila azért írta , hogy " ünnepségen egy nagyon pici életkép igazolódik vissza" mert azt mondta az igazgató , aki arra akart következtetni , hogy hatalmas munkássága révén a tanár úrnak csak a töredék ének, dal és zene tud szerepelni hiszen a műsor véges.
  "A csoport legelső fellépésük alkalmával találkoztak első alkalommal a zenetanár Ernő bácsival"- mondatban pedig tényleg első alkalommal találkoztak a csoport tagjai első alkalommal Ernő bácsival.Az utolsó mondat meg szerintem is "kacifántos" de az esemény a lényeg . Amibe bele akarunk kötni abba bele is lehetne. Szerintem próbálj meg jó dolgokra is gondolni elkeseredettségedben , vagy ha nem tetszenek Gulyás Attila írásai , ne olvassad őket.Szerintem hamar elnyered mások nem tetszését ezzel a kritizálásos stílusoddal , mint bárki más. Most szerintem majd papolsz nekem itt arról, hogy így védem , meg úgy védem őt, valakinek ezt is meg kell tennie!”
 • 3. icsi 2011. június 24. 12:07
  „A Pannonhalmi gyerekorvos apukálya :)”
 • 2. vonLichthofen 2011. június 24. 11:59
  „T. kisalfold,
  nem kellett volna egy olyan tudósitót küldeni erre az eseményre aki birja a magyar nyelvet legalább alapfokon?

  - ünnepségen egy nagyon pici életkép igazolódik vissza

  - A csoport a legelső fellépésük alkalmával találkoztak első alkalommal a zenetanár Ernő bácsival.

  - Ő az - az ember ,aki a szüleitől a munka és a szülői szó megbecsülését , szülőföldjéről a falvakban élők, az - az övének az értékkincsét kapta.

  - aki zárásként Barsi Hajna éneklésével együtt egy zenei csokorral készültek.

  Isten éltesse a Tanár Urat!
  /De ne ilyen pongyola "tudósitással"/

  P.s.: tanulván korábbi tapasztalataimból kinyomtattam ezt a hozzászólást a "tudósitással " együtt és elküldöm a Főszerkesztő részére...”
 • 1. nitrocircus 2011. június 24. 10:15
  „büszke vagyok, hogy egy fél évig engem is tanított:) pedig csak most diplomáztam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel gyakornok a gyirmóti élményszerző táborban

Gyirmóton az idei élményszerző táborban egy lengyel AIESEC gyakornok is részt vesz, így a sok… Tovább olvasom