Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Balesetveszélyes lék a szeles Fertő tavon

Egy kutyus bele is csúszott a hideg vízbe a léknél, sokan oda sem mertek nézni, hogy menti ki a gazdija. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet a jégen tartózkodás szabályaira.

Az első igazi téli vasárnapon sokunk korcsolyázott a befagyott Fertő tavon, a hideg szél, fagyos idő ellenére - írta olvasó-tudósítónk.

A parttól nem messze azonban, azonban a tó vize nem volt befagyva. Hattyúk úszkáltak a jeges vízben. A viharos szél bárkit akarata ellenére odasodorhatott volna a lék közelébe.

Lék a Fertőn. Fotó: Tudósító.
Lék a Fertőn. Fotó: Tudósító.

A levél írója hiányolja a tó téli gazdáját, akinek kötelessége lenne a balesetveszélyre felhívni a figyelmet, vagy bekeríteni a léket. Egy kutyus bele is csúszott a hideg vízbe a léknél, sokunk oda sem mert nézni, hogy menti ki a gazdija. A jégszörfösöknek sem a korcsolyázok között kéne száguldozniuk.


Figyelem! Ha beszakad a jég...

A befagyott állóvíz (főleg bányatavak) esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.

Befagyott folyóvizeknél a folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb. Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét, bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.

A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó, állaga kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek.

A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, a jég még könnyebben beszakad. A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. Ha a jégfelület alá kerülünk mindig tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat. Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 fok, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása). Mások bajba kerülése esetén hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal). Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja.

A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. Azonnal értesítsük a mentőszervezeteket, közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezek a következők: 112, 105, 104, 107.

Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hogy hol és mi történt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Soproni Kirendeltsége felhívja a téli sportokat űzők figyelmét a fenti szabályok követésére, és arra, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, szabálysértést követ el.

+1 : Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_teli_veszelyek


Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2012. február 08. 22:36
    „A "teli-utazas" alatt ertem azt is amikor vasarolni mesz ami esetleg 10 percre van a lakastol.”
  • 1. CsabaKiraly 2012. február 08. 22:24
    „Aki ilyen hidegben ki is maszik a jeges vizbol 10 perc alatt meghal ha nem kezelik mert amikor lehul a test onnan mar nincs vissza-ut. Teves az a hit, hogy csak hideg vizben hulhet le a test, mert ha sokaig van vizben egy ember, meg akkor is "lehul" a test (core) ha Bahamaban van vizben ahol a viz lehet 25 Celzuisz is. Telen ha autoval utazol esz-szeru egy rakas meleg ruhat vinni, es elso-segely-fele dolgokat, gyufat, gyertyar, pokrocot, vizet, csokoladet (magas energia-kajat) extra zoknit, salat. Nalunk az a szokas, hogy telen egy elore elkeszitett "teli-csomagot" teszunk az autoba. Neha leall a kocsi es ha neptelen az ut, sokaig tart mire eszrevesznek masok es a mobil is bedogolhet. Plane eros szelben a test gyorsabban lehul. Egy deka elo-vigyazat 10 kilo "orvossagnak" is megfelel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas, rothadó bútor Győrben az Ifjúság körúton - olvasónk fotói

Olvasónk beszámolója szerint december óta rohad az Ifjúság körúti óvoda kerítése mellett a kanapé. Tovább olvasom