Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Az Európai Unió Tanácsa szerint Magyarországon csökkenteni kell a nyugdíjakat

Az Európai Unió Tanácsa szerint Magyarországon csökkenteni kell a nyugdíjakat, nagy az adóteher, emelkedik az államadósság.

A nyugdíjakkal kapcsolatos a honlapon szerepelő cikkekhez az alábbi véleményt fűzném:

2010.04.19-én Brüsszelben az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta 8562/10 szám alatt a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság által készített tervezetet Magyarország 2009-2012-es időszakra vonatkozó aktualizált konvergenciaprogramjával kapcsolatosan. Az anyagot a gazdasági- és pénzügyminiszterek a magyar miniszterekkel egyetértésben az április 16-i informális ülésen jóváhagyták.

A 11. és a 13. pontok szerint visszafogják az idősödő népességhez kapcsolódó jövőbeni kiadások növekedését. A reformot követően a magyar nyugdíj növekedése és reálértéke egyértelműen az EU-átlag alá várható, illetve a nyugdíjköltségek csökkenésével számoltak. Magyarán már akkor tavaly betervezték, hogy a nyugdíjak értékét csökkentik a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében.

11. pont A 2009-ben végrehajtott nyugdíjreformok a tervek szerint
visszafogják az idősödő népességhez kapcsolódó jövőbeli kiadások növekedését, amely a reformot követően egyértelműen az EU-átlag alá várható.

A programban becsült 2009-es költségvetési helyzet javult az előző programban felvázolt kiindulási helyzethez képest. A népesség idősödése így jóval mérsékeltebb költségvetési hatást gyakorol a fenntarthatósági résre.

A magas elsődleges többletek középtávú biztosítása és a nyugdíjreformok következetes, már a programban is előirányzottaknak megfelelő végrehajtása csökkenteni fogja az államháztartás fenntarthatóságával kapcsolatos hosszú távú kockázatokat, amelyeket a Bizottság 2009. évi fenntarthatósági jelentése közepesnek ítélt. A 2009. évi nyugdíjreformokat figyelembe véve előrejelzéseknek a Gazdaságpolitikai Bizottság általi 2010. februári validálását követően, a frissített fenntarthatósági számítások a fenntarthatósági kockázat alacsony szintjét mutatják.

13. pont Magyarország az általános adóteher és a kormányzati
kiadások egyaránt magas szintjével jellemezhető. A kormány több intézkedést hozott az adórendszernek a költségvetés szempontjából lényegében semleges módon történő átalakítására, amelynek célja, hogy az élőmunka adóterheit csökkentve és a fogyasztási adókat növelve fokozza a gazdaság versenyképességét. Az alkotmánybíróság új keletű határozatai és a személyi jövedelemadó 2011-re tervezett csökkentése azonban olyan bevételkiesést okoz, amelyet még nem fedeznek megfelelő intézkedések, jóllehet nem zárható ki, hogy módosított formában újból benyújtják az ingatlanadóról szóló törvényt. A kiadási oldalon az elsődleges kiadások növekedése 2000 és 2009 között meghaladta a nominális GDP növekedését. Az állami kiadáscsökkentés előtt álló fő kihívás az idősödéssel kapcsolatos állami kiadások várható növekedése. A múltban végrehajtott nyugdíjreformok - különösen a 2009.
májusi reform - várhatóan a nyugdíjköltségek növekedésének lassulását eredményezik, és kedveznek a munkaerő-kínálatnak is, így elősegítik a potenciális növekedést. Az államháztartás minőségét a jövőben a kötelező nyugdíjkorhatárnak a várható élettartammal összefüggő emelésével lehetne javítani. A kormányzat méretének csökkentése és a közigazgatás hatékonyságának növelése, például az oktatás és az egészségügy területén, szintén nagy mértékő jóléti megtakarításokkal járhatna, és adott esetben lehetővé tenné az élőmunka adóterheinek további csökkentését is.

Az anyag nyilvános, bárki számára letölthető az internetről az brüsszeli Európai Únió Tanácsának honlapjáról:

http://register.consilium.europa.eu/pdf/hu/10/st08/st08562.hu10.pdf 

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. február 06. 11:37
  „Ez az eredmény annak, hogy a nyugdíjasoknak nincs normális képviselete Magyarországon.”
 • 2. alacska 2011. január 27. 13:41
  „Megint a nyugdíjasok isszák meg a levét a FIDESZ felelőtlen ADÓ politikájának. Már mintha egyszer lett volna ilyen, ha jól emlékszem szintén az előző FIDESZ kormány idején. Jó volna már normálisan kormányozni- ne még mindig a bűnbakokat keresgélni. Ezzel megy el két év. Utána meg kezdődik a választásra való felkészülés. Nesze semmi fogd meg jól - ez a tietek Tisztelt magyar dolgozók!”
 • 1. csompi1 2011. január 27. 11:59
  „Nah, ez már megint egy tipikus riogató hír a KO egyre mocskosabb módszerei közül, anno 2010 áprilisából.
  Hogy miért pont most hozzák vastagbetűs címmel? Lehet találgatni.....hátha még hárman maradnak a magánnyugdíjban.......minden esetre aljas módszer, kíváncsi vagyok, meddig süllyednek még a jövőben az emberek felületes figyelmének kihasználása terén.
  -(mint az egyszeri viccben a Pravda: Moszkvában Volvókat osztogattak!......aztán apróbetűs helyesbítés: nem Moszkva, hanem Leningrád, nem Volvó, hanem Volga, és nem osztogattak, hanem fosztogattak)
  -tényleg: Nem történt itt vmi. változás a poltikában 2010 áprilisa óta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sterkovits Lívia: sokoldalú egyéniség

Sterkovits Líviát sokan ismerik Kimlén, mivel tagja a képviselő testületnek, de talán kevesen tudják… Tovább olvasom