Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az egyetem jövője, a város jövője: győri egyetemi hallgató levele

"...a győriek tanultak, új ismeretekkel frissítették fel évtizedek tapasztalatait és felrajzolták a várost Európa autóipari térképére..."

A kormány felsőoktatási koncepciója körül, az elmúlt hetekben kibontakozó vitára már másfélezer Facebook felhasználó adott egyértelmű választ: Ne zárják be a győri egyetemet! Helyi, győri ügyben talán még nem mutatkozott ekkora összefogás a legnagyobb közösségi oldalon. A tiltakozás persze önmagában semmit sem ér. Ezért is vettük örömmel, amikor az egyetem rektora, dr. Szekeres Tamás levélben adott tájékoztatást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium döntéshozóival folytatott tárgyalásának részleteiről, és hogy az intézményvezető érvei között elsődleges szerepet játszott a megállapítás, miszerint Győr és a régió gazdasági fejlődése, valamint a Széchenyi István Egyetem működése elválaszthatatlanok egymástól.

Győr, a Széchenyi István Főiskola egyetemmé válásával fontos lépést tett előre. A város és a régió meghatározó vállalatai számára egyértelmű üzenetet fogalmazott meg 2002-ben: Győr, mint Magyarország legfejlettebb városainak egyike nem áll meg az úton, tovább épít ipari és kereskedelmi hagyományaira, a kitörés lehetőségét pedig a tudásban látja. A felismerés persze ma egyértelműnek tűnik, a rendszerváltás előtt prosperáló textil- és gépipar megroppanása azonban évtizedekre visszavethette volna a város fejlődését. Nem így lett, mert a győriek tanultak, új ismeretekkel frissítették fel évtizedek tapasztalatait és felrajzolták a várost Európa autóipari térképére.

Ehhez kellett a város, a megye és a környék településéin élő családok döntése is. A magyar családok többsége ugyanis abból a meggyőződésből ösztönözte gyermekét a továbbtanulásra, hogy diplomával könnyebben találhat majd munkát, kereshet magasabb bért, alapíthat családot. Míg a Nyugat-Dunántúlon 1990-ben kevesebb, mint 8 ezren, 2006-ban már 35 000-ren tanultak felsőoktatási intézményben.

A kormány jelenlegi gazdaságpolitikája azonban ellentétes ezzel a meggyőződéssel. Az elmúlt hónapok döntései azt igazolják, hogy a parlamenti többség más utat akar Magyarországra erőltetni. A tankötelezettség leszállítása 16-éves korra, a munkanélküli ellátás 3 hónapra csökkentése, a próbaidős alkalmazás fél évre növelése, a napi 12 órás munkavégzés lehetőségének kiszélesítése, a rokkantak visszavezetése a munkaerőpiacra, a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjvonulásának azonnali eltörlése mind egy irányba mutatnak. A kormány 1 millió új munkahelyet ígért, ezzel szemben a munkanélküliek számát növeli első lépésként. A gazdasági cél, miszerint növeljük a hazai foglalkoztatást, egyértelműen helyes, a választott eszköz azonban téves. Ha először munkanélkülieket „termelünk", arra sarkaljuk az embereket, hogy bármilyen munkát vállaljanak el, bármilyen áron, olcsón kiszolgálva a képzetlen munkaerőt igénylő iparágakat. Ha azonban egy olyan országot szeretnénk, ahol nő a munka becsülete, nőnek a bérek és ezzel együtt az életszínvonal, először színvonalas szakképzést, értékes tudást, szakmát kell adni az embereknek. A kreatív, jól képzett, szakmunkás és diplomás munkaerő egyaránt azokat a vállalatokat vonza majd hazánkba, akik valós értéket kívánnak előállítani az európai piacon. Két út áll előttünk: a tudásalapú, európai Magyarország, vagy az ázsiai bérekkel versenyezni akaró, elszegényedő Magyarország útja.

A vita sokkal többről szól, mint a felsőoktatás működésének racionalizálásáról, a férőhelyek optimális elosztásáról, vagy a finanszírozási nehézségek áthidalásáról. A vita arról szól, hogy Győr egy modern, európai, élhető és barátságos nagyvárossá nő ki, vagy visszafordul az úton és középszerű szürkeségben találja magát. A vita azokról a családokról szól, Mosonmagyaróvártól Veszprémig, Pápától Csornáig, akik szeretnék, ha gyermekük már könnyebben érvényesülne, többre vihetné az életben, és hiszik, hogy ennek eszköze a továbbtanulás. A vita arról szól, hogy Magyarország kreativitásával, vállalkozási kedvével és tudásával lép a fejlődés útjára, vagy olcsó, képzetlen munkaerejével válik Európa napszámosává.

Varga Márk

A Ne zárják be a győri egyetemet! – Facebook csoport alapítója, közgazdász egyetemi hallgató

Olvasóink írták

 • 4. Tudós-1 2011. május 16. 09:21
  „A kormány jelenlegi gazdaságpolitikája azonban ellentétes ezzel a meggyőződéssel. Az elmúlt hónapok döntései azt igazolják, hogy a parlamenti többség más utat akar Magyarországra erőltetni. A tankötelezettség leszállítása 16-éves korra, a munkanélküli ellátás 3 hónapra csökkentése, a próbaidős alkalmazás fél évre növelése, a napi 12 órás munkavégzés lehetőségének kiszélesítése, a rokkantak visszavezetése a munkaerőpiacra, a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjvonulásának azonnali eltörlése mind egy irányba mutatnak. A kormány 1 millió új munkahelyet ígért, ezzel szemben a munkanélküliek számát növeli első lépésként. A gazdasági cél, miszerint növeljük a hazai foglalkoztatást, egyértelműen helyes, a választott eszköz azonban téves. Ha először munkanélkülieket ,,termelünk", arra sarkaljuk az embereket, hogy bármilyen munkát vállaljanak el, bármilyen áron, olcsón kiszolgálva a képzetlen munkaerőt igénylő iparágakat. Ha azonban egy olyan országot szeretnénk, ahol nő a munka becsülete, nőnek a bérek és ezzel együtt az életszínvonal, először színvonalas szakképzést, értékes tudást, szakmát kell adni az embereknek. A kreatív, jól képzett, szakmunkás és diplomás munkaerő egyaránt azokat a vállalatokat vonza majd hazánkba, akik valós értéket kívánnak előállítani az európai piacon. Két út áll előttünk: a tudásalapú, európai Magyarország, vagy az ázsiai bérekkel versenyezni akaró, elszegényedő Magyarország útja.
  A FIDESZ-KDNP nem kapott arra felhatalmazást, amit ma és most tesz. A párt sintérjei elgondolás nélkül szétvernek mindent. A magyarok nem azt akarják, amit Ők gondolnak. Kár átvenni a Gyurcsányi gondolkodást!
  Orbán=Lázár=Szijjártó országrombolása nem a jövőbe, hanem a múltba vezet!”
 • 3. Dwatson 2011. május 16. 00:00
  „Nem értem a felháborodást,nem erre hatalmazták fel Orbánt?Ha Gyurcsány kormányozna így akkor már lángokban állna az ország!”
 • 2. INVEKTUS 2011. május 14. 16:33
  „ELÖSZÖR ÖSZEVONUNK AZTÁN HELYSZÜKE HIÁNYÁBA UJ PÁLYÁZATOT ÍRUNK
  IGY KELL EZT CSINÁLNI KÉREM”
 • 1. zsukov 2011. május 14. 01:27
  „Egyeten ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorgumik a gyirmóti természetvédelmi területén

Még a tél folyamán, "favágó" brigád érkezett a területre. Nyomaikat ma gumikörív jelzi. Tovább olvasom