Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Az 1956-os Mártírok Emléknapja

1989. június 16-án került sor Nagy Imre ’56-os miniszterelnök és társai újratemetésére. Azóta ez a nap az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak az emléknapja.Az idén, megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Pro Urbe díjas, Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület rendhagyó módon emlékezett meg az 1956.október 26-ai sortűz áldozatairól, a forradalom leverését követő megtorlások vértanúiról, elszenvedőiről.

Az emléknapon a Polgármesteri Hivatal dísztermében kezdődött a megemlékezés. Simon Zsuzsanna, az egyesület titkára köszöntötte Styop Ferencnét, az 56-os Szövetség alelnökét, Kósa Katalint, Kósa Pál ’56-os mártír lányát, a magyaróvári ’56-os vértanúk hozzátartozóit, az egyesület elnökét, Gábor Józsefnét, a szervezet tagságát, a meghívott vendégeket,emlékezőket.

Galéria!


A Himnusz közös eléneklése után Erdős Anna, Pro Cultura díjas helyi költő, Mosonmagyaróvár gyásznapjai című versét szavalta el.
Ezt követően a megemlékezőket köszöntötték az 56-os Szövetség képviselői, majd Takács István volt egyesületi elnök gyűjteményének köszönhetően, megtekintették Juhász László: „A gyilkosokat néven nevezni.." című 2007-es dokumentumfilmjét, mely az 1957-es mosonmagyaróvári koncepciós perben kivégzett mártírok emlékére készített: Czifrik Lajos,Földes Gábor,Gulyás Lajos,Kiss Antal, Tihanyi Árpád,Szigethy Attila,Weintrager László,Zsigmond Imre. Majd következtek azok a fényképek, melyeket Végh Béla fotós készített Czifrik Lajos, Kiss Antal, Weintrager László és Zsigmond Imre vértanúk 1991.március 23-ai magyaróvári újratemetéséről. De bemutatásra került a Magyar Televízió aznapi Híradójában bemutatott tudósítás is a gyászszertartásról.

A megemlékezés keretében Dr. Székelyhidi Lászlónak, volt országgyűlési képviselőnek, a Mosonmagyaróvári ’56-os Alapítvány kuratóriuma volt elnökének, a város ’56-os tragédiájának kivizsgálásában, a sortűz ártatlan áldozatai emlékének őrzésében, a kivégzett mártírok rehabilitációja érdekében, a megtorlások elszenvedőinek védelmében végzett több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként, az 56-os Szövetség Kósa Pál emlékplakettet adományozott.

Az emlékezők a városházi ünnepség után megkoszorúzták a Fő utca 23.szám alatti, Dr. Antall József néhai miniszterelnök tiszteletére állított emléktáblát, a magyaróvári temetőben pedig Varga Bálint történelem tanár megemlékező beszéde után az ’56-os kopjafát és a mártírok síremlékeit.

Az emléknap a Szózat eléneklésével ért véget.

Simon Zsuzsanna,egyesületi titkár


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükröt kapott a balesetveszélyes győri útkereszteződés

A győri Puskás Tivadar utca, Tompa utca és Bútorgyár utca kereszteződése korábban balesetveszélyes… Tovább olvasom