Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Alpok-Adria Munkaközösség új jelentése

Az Alpok-Adria Munkaközösség közös jelentést jelentetett meg a munkás-lakótelepek építészetéről.
A Történelmi központok projektcsoport egyike az 1978-ban alapított Alpok-Adria Munkaközösség legrégebbi, aktív munkacsoportjainak. Johann Schwertner, a Karintiai Tartományi Múzeum Néprajzi Intézete vezetőjének irányításával immár közel 30 éve foglalkoznak osztrák, olasz, szlovén, horvát és magyar építészek, műemlékvédők és néprajzkutatók az Alpok-Adria térség népi építészetével.


A projektcsoport tagjainak összetételéből adódó különböző tudományos megközelítés és szemszög rendkívül izgalmassá teszi az együttműködést, amely az eredmények sokszínűségében is megnyilvánul.

A projektcsoport eddig három közös jelentést adott ki. Az első publikáció a városi struktúrákkal foglalkozott, majd azt követően a falvak településszerkezeti sajátosságait mutatták be.A vidéki parasztház állt a harmadik közös jelentés középpontjában és a jelenlegi, negyedik beszámoló - melyet 2012. március 26-án Maria Saal-ban mutattak be - az Alpok-Adria térség munkástelepeit állította a vizsgálódások fókuszába.A tanulmány az 1750-től 1950-ig terjedő időszakot dolgozza fel és hat nyelven jelent meg.
„Az elkészült mű a projektcsoport azon törekvéseinek továbbfolytatásaként értendő, hogy a részletekig felkutassa az Alpok-Adria térség népi építészetét és ennek során feltárja az érintkezési pontokat a régió történelmi fejlődése során" – hangsúlyozza Johann Schwertner.

A kiadvány szép számú fényképet tartalmaz Győr . Gyárvárosról és a szöveg is többször hivatkozik a győri munkáslakótelep példájára. Az illusztrációk között találhatóak a Soproni Egyetem egykori professzorának építéstani könyvéből átvett rajzok is. Sobó Jenő (1853 . 1920 )Selmecbányán megjelent háromkötetes tankönyvében részletesen tárgyalta és társadalmi szempontból is erősen szorgalmazta az egészséges , korszerű munkáskolóniák építését.
Gulyás Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lámpamúzeum: Sissi királyné emléke Fertőszéplakon - Fotók

Haragovics József kalauzolta el a felnőtteket és a lelkesen kérdező gyerekeket a fertőszéplaki… Tovább olvasom