Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Agymosás

Pár napja ismét fokozott Turul lázban ég az ország. Vérre menő viták folynak, kocsmákban, családokban, baráti társaságokban, sőt még a nyugdíjasklubokban is, arról, hogy akkor most kell e nekünk ez a fővárosi emlékmű, vagy sem.

Van, aki egyszerűen, az engedélyezés körüli problémák felől közelíti meg a témát, van, aki emocionálisan kötődik, vagy éppen meglehetős ellenszenvvel viseltet a magyarság ezen ősi jelképe iránt, de egy biztos, kis túlzással, megint erről beszél majd’ az egész ország.

Persze ez talán nem is lenne baj, ha hazánk, nem ott tartana ahol éppen tart. Valahogy, ahhoz az egyszeri, nem épp racionális gondolkodású családhoz lehetne hasonlítani ezt a dolgot, akik, miközben maholnap a fejükre dől a ház, azon vitatkoznak, hogy plazma vagy lcd tévét vegyenek a nappalijukba.

De nekünk mégis fontos, sőt úgy tűnik a legfontosabb jelenleg, hogy állhat-e egy turult formáló emlékmű a XII. kerületben, vagy sem. De persze még hozhatnám sorjában az elmúlt hónapok közbeszédét tematizáló, látszólag éltbe vágó, tulajdonképpen pedig semmiről sem szóló és teljesen értelmetlen vitákat Árpádsávos zászlóról, magyar gárdáról, a kuruc.info nevű internetes portálról, melegfelvonulásról stb. De ki emlékszik már ezekre. Szalmalángként gyúlnak fel és múlnak is ki, meglehetősen rövid időn belül a hasonló viták, amikben aztán a megfáradt átlag magyar ember maradék szellemi kapacitásai is felmorzsolódnak, amire az igazán fontos és lényeges kérdésekre terelődne a szó.

És ugye mi is a lényeg? Egyre kevesebben beszélnek az ország, mit szépítsük, nem éppen rózsás helyzetéről, azokról a tényleg húsbavágó kérdésekről, adórendszerről, nemzeti valutánk árfolyamának következményeiről, munkanélküliségről, egészségügyről, oktatásról stb. amiktől, ha olykor nem is direkt módon de közvetve mégiscsak a mi jövőnk és boldogulásunk függ.

Hogy ebben kinek nagyobb a felelőssége, a médiának, a politikának, vagy nekünk egyszerű halandó, olykor a konfrontációra meglehetősen kiéhezett embereknek, nem tudom.

Mégis, érdemes azért megfigyelni a kereskedelmi televíziók híradóinak műsorstruktúráját. Kora este, főműsoridőben, gyilkosság, tömegkarambol stb., majd azok a bizonyos előbb említett húsbavágó kérdések, csak az éjszakai órákban jönnek elő, amikor persze az átlag magyar honpolgár már rég az igazak álmát alussza. Igaz, ilyenkor mondják a „szakemberek", hogy erre van igény. Hát legyen. Akkor azt hiszem ezzel a rövid mondattal a „mi" felelősségünket is kipipálhatjuk.

Maradt a politika. Mivel ma Magyarországon - némiképp érthető, ámde nem mindig megbocsátható módon - a politika és a politikusok általában legfőbb célja a rövidtávú népszerűségszerzés, nem kell nagyon elgondolkodnunk azon, hogy miért és kinek is jó, ha a közbeszéd a fentebb említett témákról szól. A szélsőséges politikai és civil tömörülések, ezen dolgokat sajátos és nem mindig a legszerencsésebb módon tálalva, állandó médianyilvánosságot kapnak. A népszerűségi listák alsó rétegeit ostromló kisebbségi kormányunk és a vele vad házasságban élő SZDSZ, nap mint nap előhúzhatja a már oly sokszor jól bevált fasiszta kártyáját, miszerint meneküljön mindenki, aki él, mert jönnek a náci hordák, persze természetesen víziójuk szerint Orbán Viktor vezetésével. Összehívhat teljesen értelmetlen ötpárti egyeztetéseket, amik után hangzatosabbnál hangzatosabb nyitkozatban határolódhat el mindentől és mindenkitől, miközben persze egy szó sem esik, például az aktuálisan egyre romló munkanélküliségi ráta okairól. Ezek után pedig azt sem nehéz kitalálni, hogy kinek is árt a legtöbbet ez a „ribillió"…

Ezen mondatom folytatását inkább már az olvasó fantáziájára bíznám, abban reménykedve, hogy egy idő után természetes módon elindul az emberekben, a médiából felénk áradó hírek szelekciója, és mindenki, a vele született intelligencia segítségével, képes lesz kiválogatni, hogy mi a fontos és mi az, ami csak olcsó trükk…

Tisztelettel: Giczi László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eve Six koncert: Háncs tanár úr, a dugó húzó

Csorna - Putyilov rockkoncertet várt a fesztiválon. Aztán úgy alakult, hogy félbe szakadt az Eve Six… Tovább olvasom