Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A Vöröshold-jelenség: ezért volt ennyire gyönyörű a Hold Pálinál

A vöröslő Holdról készült fotókra van magyarázat, semmiképpen sem nevezhetőek csalásnak, vagy szemfényvesztésnek.

Miért volt ilyen látványos a szerdai holdkelte?
 
Mivel felhőzet sem zavarta a látványt, így tökéletesen szemügyre lehetett venni a jelenséget az egész országból (is) szabad szemmel. Nagy teljesítményű teleobjektívvel pedig annál inkább. Már ahol nem zavarták fátyolfelhők a látványt. Így sikerült lencsevégre kapni a vöröslő Holdat Páli temploma mögött, ahol nem zavarta erdőség, vagy tereptárgy a látványt, amely a fotós és az épület között helyezkedett volna el.
 
A vörös szín és deoformált alak magyarázata: amíg alacsonyan jár az égitest, addig sokkal vastagabb légréteg helyezkedik el közte és a szemlélő között. Ha ez a légréteg poros, szennyezett, párás, akkor elszínezi a Holdat/Napot. A deformált, lapos alakért pedig a légrétegek eltérő hőmérséklete  és ebből adódóan eltérő sűrűsége a felelős, mely tulajdonságok megváltoztatják az áthaladó fény irányát. Ezen jelenségek a Napnál gyakran megfigyelhetőek, viszont a Hold esetében az égitest ciklikus alakváltozása, valamint a gyengébb fényereje miatt kevésbé szembeötlőek.

A méretarányok magyarázata: a fotó a templomtól 2-2,5 km-re készült a szomszédos Vadosfa határából, ezért ilyen pici az épület, miközben a Hold mérete adott és állandó, sőt az égitest a horizont alján sokkal nagyobbnak is tűnik, mint amikor már magasan jár. A nagy zoomteljesítmény, a megfelelő távolság az épülettől és a viszonylag kedvező fényviszonyok együttesen tették lehetővé a szürreális kompozíció létrejöttét, amely bár nem átlagos, azonban nem is egyedülálló, de semmiképpen sem nevezhető csalásnak, vagy szemfényvesztésnek, sokkal inkább a természet és a technológia együttes csodájának - olvasható a magyarázat a sopronmet.hu-n.

Korábban írtuk:

Szerdán este 9 óra után a sok párának és pornak köszönhetően nagyon szép vöröses színben kelt fel a Hold. Mivel még viszonylag világos volt, így szép kompozícióban állt a kelő égitest a tájjal. A fotókon a páli templom látható az előtérben, Vadosfáról fotózva teleobjektívvel (nagy zoommal) - írta olvasónk.


Gyönyörű holdkelte Páliban

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodás júniusi naplemente Mosonmagyaróváron - fotó

Nézze meg a Lajta partján a naplementét! Tovább olvasom