Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

A verklis

Mit is lehet, csak szívvel tekerni? Megmondom, hogy ne törjétek rajta a fejeteket: hát a tekerős orgonát, mi verklinek nevezzük ezt a zeneszerszámot!
Szombaton volt szerencsém hallgatni a székesfehérvári Zichy-ligetben, ahog réges-régi, örökzöld dallamokat csalt ki a kintornás. Természetesen ahogy megláttam a kintornást, oda mentem hozzá, s beszélgetésbe elegyedtünk. Közben persze tőviről hegyire kifaggattam a
müvészetéről.

Horváth Zsolt verkliművész az önkormányzat meghívására szombatonként 5 órától szórakoztatja a ngyérdemű közönséget. Nagy sikere van. Horváth Zsolt verkliművész az önkormányzat meghívására szombatonként 5  órától szórakoztatja a ngyérdemű közönséget. Nagy sikere van. Felnőttek, gyerekek állják körül, s a fiatalabbak az érdekességnek számító verklinek ámulva nézik.Az nem elég, hogy a verkli szól, hanem még van egy majomka is a karfán, ő énekelni tud. Azonban a verkli elején egy csinos legény fütyülni is tud ám!!

Legnagyobb élményem volt többek között, hogy egy kisgyermek
nézte szájtátva a fütyürésző bábot az ernyő alól, a kocsijából. Egyszer csak füttyre állt a szája! Kimondhatatlanul bájos volt.
Visszatérve a verklire. Ahogy egy ismert sláger is mondja: - nem wurlitzer a verkli, ezt szívvel kell tekerni... A romantikus, édes-bús dallamoknál, a keringőknél lassabban, a friss számoknál gyorsabban kell forgatni a kart - tudtam meg. Horváth Zsolt kintornája nem egyszerű zeneszerszám: 26 sípos, egyedileg készült darab. A világon egyetlen van belőle. Interneten licitált rá, s kemény harcban sikerült megszereznie.

A verkli mechanikus hangszer, az oldalán levő kar tekerésével levegőt
pumpálnak a fújtatókba, s működtetnek egy forgó hengert, amely
lyukszalagvezérléssel továbbítja a levegőt a síprendszerhez. A dalok
tekercseken vannak.A verklizés a verklis számára csak hobbi, szabadidős tevékenység. A kintornázás számára a szerelem. "Törzshelye" is an: a balatonfüredi sétány, ahol szórakoztatja az arra járókat. Gyakran hívják vásárokba, filmforgatásokra, sőt még a füredi Anna-bál közönségét is megörvendeztette már a verklije muzsikájával.

Nincs annál nagyobb öröm számára, mikor az aprónép rohan feléje, s kiabálja boldogan: "Megjött a verklis bácsi!" A kintornázás nemcsak szórakoztatás, kikapcsolódás a számára, hanem a kapcsolatteremtés eszköze is. Ezt én is tapasztaltam, hiszen úgy elbeszélgettünk egymással mintha ezer éve ismernénk egymást. A verkli valamiféle kulcs az emberekhez, s közben szívvel tekergetve jönnek a kedves dallamok, szállnak a levegőben s mindenkinek mosolyra huzódik a szája
szeglete.

Szóljanak csak tovább, s örüljünk közösen a muzsikájának!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar után: károk és szivárvány

Győrújbarát, Győr- Olvasóinktól több felvételt is kaptunk a megyénken átvonuló zivatarról. A vihar… Tovább olvasom