Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A győri révaisok megmutatták, milyen az igazi demokrácia! - fotó

A győri csapat egyik központi témájának a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthonban történő önkéntes munkát választotta.

Elsőként biztosan beugrik valami a tanulással kapcsolatban, majd hamar eminens tanulók sokasága jelenik meg lelki szemei előtt.

Különböző versenyek, matematika, fizika, biológia, történelem... és a sort talán vég nélkül folytathatnánk. Győr városának egyik kiemelkedő középiskoláját többféle szempontból is sikeresen működő intézménynek titulálhatjuk. Jelen esetben sem történt ez másként.


A révais csapat
A révais csapat


 
A győri Révai Miklós Gimnázium öt diákjából toborzott csapat, a Combat Dogs és a versenyzők mentora, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állami- és Jogtudományi Karának másodéves hallgatója egy országos vetélkedő keretein belül újabb sikert szereztek Győrnek, ám az eddigiektől eltérő módon, egy egészen szokatlan területen.

A határon-túli méretet öltő ODA verseny (Online Demokrácia Activity) egy olyan, középiskolásoknak szóló vetélkedő, melynek egyik központi témája a demokrácia. A játékban 30 csapat vesz részt az ország legkülönbözőbb területeiről. A verseny két szakaszból áll: egy "internetes" és egy face-to-face szakaszból. A játék győztesei értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A fődíj egy brüsszeli út az egész csapat számára.

S hogy miből is tevődik össze ez a szokatlan verseny?
A játékosoknak azt kell megmutatniuk, hogyan tennék jobbá a világot apró lépésekben. A győri csapat egyik központi témájának a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthonban történő önkéntes munkát választotta, mivel szeretné felhívni az emberek figyelmét a fogyatékkal élők problémáira.

A tagok egy délután keretében ellátogattak az iskolába, ahol a bentlakó gyermekekkel pár nevetéssel teli, vidám órát töltöttek el. Mint sok más ember, ők is gátlásosan indultak a kitűzött cél felé. Ám a félelmük hamar elillant, amikor kezdetét vette a "munka".

Az otthonban lakók gyermeki természetességgel és nyitottsággal fogadták a látogatókat, így a hangulat hamar oldódott. A csapat új tapasztalatokat szerzett az önkéntesség terén, emellett egy felejthetetlen élménnyel gazdagodott. A tagok saját bevallásuk szerint korábban nem is gondolták volna, hogy pár óra játék milyen boldoggá teheti az állami nevelt gyerekeket.

Nem kell sok ahhoz, hogy megszépítsük a rászoruló emberek egy-egy napját. Elég egy kis szeretet, egy csipetnyi törődés és néhány szabad óra. A Combat Dogs arra buzdít mindenkit, hogy aki teheti, próbálja ki magát az önkéntesség terén. Az eredmény magáért fog beszélni.

A különböző teendők mellett fontos feladat volt egy interjú készítése egy közösségi munkát végző személlyel. A győri csapat Gabal Awad Jacket választotta interjúalanyának.

Az egyiptomi származású fiatalember szabadidejében különböző gyermekotthonoknak, kórházaknak szervez zenés-táncos produkciókat, és mindezt karitatív módon végzi. Győri kötődése is van, hiszen hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztat Győrújbaráton, valamint produkciójával már a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthont is meglepte.

G.A.Jack igazi példaképpé nőtt a versenyző diákok szemében, hiszen egy olyan dolgot képvisel, amely napjainkban talán sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. A győri csapat reméli, hogy munkája során több ember figyelmét is felhívja az említett problémákra, s hogy Jack nevét szélesebb rétegekhez is sikerül eljuttatnia.

Jelenleg a verseny első szakaszának két fordulója zajlott le, és a győri csapat sikeresen megbirkózott az akadályokkal. A legtöbb pontot szerezte az összes résztvevő közül, ezzel bizonyítva a vetélkedőre való rátermettségét: a Combat Dogs a dobogó legfelső fokán, az első helyen áll!

Még két forduló van hátra a mindent eldöntő döntőig. A győri csapat továbbra is keményen fog küzdeni, és reméli, hogy a sok befektetett munkának meglesz az eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitakarította a buszt a Kisalföld Volán, amin gombák nőttek - fotók

Olvasóink arról számoltak be, hogy egy helyközi járaton gombák nőttek. A buszt azóta kitakarították, a légrendszert is fertőtlenítik. Tovább olvasom