Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A győri férfinek a hímzés adott erőt felesége halála után

A győri Fekete László hat kiállításon mutatta be már munkáit, melyek terítők hímzésében és fafaragásokban mutatták meg, hogy autodidakta módon is lehet szépet alkotni.

Amikor felesége meghalt, a fájdalom csillapításaként kezdett el hímezni. Fura egy dolog ez, hiszen a férfiak általában nem szoktak ilyen tevékenységet végezni.

A terítők hímzésével ő a negyedik személy az országban, aki férfiként a színek sokszínűségét felvonultatva ejti ámulatba munkáival a szemlélőket, egy – egy kiállítás megtekintése alkalmával. Az alkotót otthonában kerestük fel.

Fekete László elmondta: hogy aki látja munkáit, azok láthatják, hogy ők beszélnek helyette. Nála a hímzés és a fafaragás egy kapocs az élők és a holtak között. Színek kavalkádja jelzi, hogy milyen hangulatban készültek. Unokája segít a terítők kiválasztásában és a színek összeállításában is. Nem utolsó sorban ő Laci bácsi terítőinek a névadója is, hisz majdnem mindegyiknek neve van.

A győri férfinek a hímzés adott erőt.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy a kiállítások egyfajta erkölcsi elismerést adnak számára, viszont semmi olyan elismerést nem kapott ezidáig, ami anyagiakban is gyarapította volna a családi kasszát. Hiányolja Fekete úr azt is, hogy nincs olyan személy a közvetlen környezetében, aki ha mód lenne rá, igényes rajzokat készítene, melyeket terítőre nyomatva ki tudna hímezni. Annál is inkább, mert egy győri hímző szakkör tagjaként, szeretett volna indulni a „Népművészet Mestere" – kitüntető címért pályázaton, viszont balul sikerült a pályázati munkája. Történt ugyanis, hogy a szakkör vezetőjét felkérte, hogy adjon számára olyan terítőt, amit ő ha kihímez, pályázati anyagként fel tudja használni. Amikor elkészült munkájával, a zsűriztetésre került volna sor, azonban nem jutott el idáig a munka, mert kiderült, hogy a szakkör vezetője olyan terítő nyomatot adott át számára, amit már ő előzőleg lezsűriztetett, így újabb pályázati anyagként, már a számítógépes nyilvántartásba vétel miatt nem kerülhetett sor. A hímző férfi nem csügged, hiszen minden elkészült terítő egyfajta lendületet ad számára, hogy a színek és a tettek kikristályosodhatnak, a hétköznapok sodródó világában pedig a művészi érzék központosul, ami egy lelki feltöltődést nyújt számára. Az asszonyokat megszédítő kézügyesség, a szebbnél szebb motívumok mind azt láttatják a külső szemlélővel, hogy érdemes Fekete Lászlónak foglalkozni a terítők elkészítésével, hiszen számos oltárterítő is bizonyítja tehetségét. Nincs különbség rábaközi vagy éppen kalocsai minták között, az alkotó csakis a számára tetsző nyomatokat válogatja ki a sok – sok választható terítőminták közül, melyet egy általa rendszeresen látogatott győri üzletben vásárol meg.

A kiállításokon a vendégkönyvben sok – sok üzenet szól számára, melyet büszkén mutatott nekünk. Ezen kívül sok – sok fotó őrzi a múlt emlékeit, azokat a pillanatokat, ahol kiállításaira látogattak el az érdeklődők. Laci bácsi örömként könyveli el, hogy amikor egy kiállításra kerül sor, mindig sokan kíváncsiak munkáira. Érdekességként említette meg, hogy egy fából faragott virágtartót is készített az egyik kiállításra, és virágokat helyeztek rá, amit a hímzett terítők mellett állítottak fel. Senkinek fel sem tűnt, hogy a virágokkal díszített virágtartót ő készítette.

Reméljük, hogy Fekete László számára továbbra is fontos marad a hímzés, hiszen ha most ennyi örömet jelent neki, talán azokkal az emberekkel is megszeretteti, akik eddig nem is vettek róla tudomást.

Képek és szöveg: Gulyás Attila

Olvasóink írták

  • 1. igazszó 2010. november 29. 17:40
    „Köszönjük Gulyás Attilának ezt az értékes tudosítást! Példaértékű, követendő!

    Tisztelet, és dícséret aranyozza be két kezét ennek a csodálatos embernek, akit Feket Lászlónak hívnak! Gratulálok, és büszkeséggel tölt el, hogy ilyen értékes emberről olvahattam, és ez az ember a mi országunkban él! Élete, tettei mindenki számára példaértékű, és követendő.
    Nagyon sok erőt, egészséget, és sikereket kívánok Fekete Lászlónak, bizva abba, hogy illetékesek is felfigyelnek rá, és nemcsak elismeréssel, de anyagilag is támogatják!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Heroint tessék!˝ - reklámozzák Sopronban

"Az a jó, ha érzékelhető a fejlődés Sopronban" olvastam csütörtökön a Kisalföld cikkét, ezután… Tovább olvasom