Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A cím szerintem elég találó: Az emberi ostobaság

Az alábbi kis cikket szeretném megosztani Önökkel, és a tisztelt olvasóközönséggel.

A cím szerintem elég találó: Az emberi ostobaság


Ami miatt tollat, pontosabban billentyűzetet ragadtam, az több (jelen esetben kettő) okból tevődik össze, de mégis egy. Az emberi ostobaság.

Körlevelek voltak, vannak, és sajnos, ahogy elnézem egyes emberkék értelmi szintjét, még jó ideig lesznek is.


Szóval. Mai nap két ilyen remekmű is fogadott.


Az egyik e-mailben támadt be több ismerősömtől (sajnos elég lelombozó :( )

Íme:

"Helló Mindenki,

Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz-.

Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com email címet.

Üdv,XY"
Ez már eleve gyanús volt. Van bennem egy „kis" kockaság, és az Ericsson név hallatán nem mondhatnám, hogy egyből a laptopok ugranának be. Eleve kétkedéssel fogadom az összes „küldd tovább, és marhajólesz" típusú levelet.

Kicsit utánajárva (google barátunk segítségével), rá is akadtam erre. Valamikor 2006-ban írtak róla egy fórumban:


"Sziasztok!

Csak arról szeretnélek benneteket informálni, hogy az Ericsson cég, mobilokat osztogat ingyen, az interneten.

Ennek az az értelme, hogy a NOKIA ellen hasson, aki ugyanezt csinálja.

Ezáltal szeretné az ismertségét növelni. Ezért osztogatja most a cég ingyen az új WAP-mobilját.

Amit tenned kell, mindössze annyi, hogy ezt az e-mailt 8 embernek továbbítsd.

Kb. 2 héten belül megkapod az Ericsson T 18-as készülékét. Ha ezt az e-mailt 20 vagy több ember részére küldöd tovább egy Ericsson R320 Wap-telefont kapsz.

Fontos: egy másolatot küldjél: anna.swelung@ericsson.com címre is!

Sok sikert!"


Remélem feltűnt az azonosság. Gyengébbek kedvéért azért leírom.

A laptopok ugyanazt a "típusszámot" kapták, mint annó a telefonok, valamint az e-mail cím is ugyanaz.

Kicsit furcsa, hogy ha valaki ilyen levelet kap, nem gyanakszik egy kicsit. Főleg, hogy 1-2 kattintás, és rájöhetne, hogy valami furcsaság van. No sebaj, aki szeret feliratkozni a spam robotok cím listájára, hát csak tessék, csak tessék....És akkor a másik dolog, amin elhűltem.


Egyre ritkábban járok fel azon közösségi oldalakra, melyeken egyátalán regisztrálva vagyok, ám ma mégis felnéztem az iWiW-re.

Üzenőfalon végeláthatatlan hosszú üzenetek.


Az egyik, kétségbeesett segélykiáltás (:)) kiböki a szemem:


MSN veszély! Átverés!! Kérlek add tovább! Vigyázzatok! Aki a Windows Live Messenger -t használja az msn-hez, annak a lap alján időnként megjelenik egy IQ-teszt. Ez egy nagy átverés!!!!! Ha rákattintasz és megcsinálod a feladatot, a telefonszámodat fogja kérni "a válasz" megküldéséhez. Ha itt megadod a számodat és a tovább gombra kattintasz, kapsz egy sms-t és ebben a pillanatban 1080 ft-ot (EZERNYOLCVAN forintot) levonnak a kártyádról, előfizetésedről! Innentől kezdve az IQ-tesztről már szó sincs, hanem tagja lettél a "dada klubnak",és ami a legszörnyűbb: HETENTE le fog vonni újabb 1080 forintokat a rendszer, egészen addig, amíg ki nem lépsz a dadából. De kilépni sem egyszerű, mert a honlapon nincs rajta, hanem egy telefonos automatát hívogathatsz munkaidőben... Szóval ez a jelenlegi LEGNAGYOBB CSALÁS ami kimondottan a diákságot célozta!


Nos. Gyorsan szereztem egy ismerőst, aki használja az MSN-t (erről is sikerült leszoknom egy jóideje :) ), és megnéztem, hogy mi is ez a veszett nagy átverés.

Végülis aki hülye, az hülye.

Ez egy egyszerű reklám. Az MSN az ingyenessége (valamint nem kis felhasználói létszámból adódó várható profit) miatt, kiadta a csevegőprogram felületén található szabad felületeket reklámfelületként. Ide jöhet minden, amit a hirdető cég meg bír fizetni. Ez az IQ tesztes dolog is egy ilyen. Nem átverés, csak a figyelmetlen fogyasztókra megy rá. Aki pedig van olyan ostoba, hogy így akarja „lemérni" az IQ-ját, és még a telefonszámát is megadja, az csak az illetőt (és az IQ-ját) minősíti.

Nézzük meg akármelyik csengőhangos, háttérképes, stb. reklámot. A szisztéma ugyanaz, csak a számunkat akkor egy sms segítségével szolgáltatjuk. Az ember meg örül, hogy egy akárhonnan ingyen beszerezhető vacakért kifizetett 500Ft-ot (ez egy hasraütésszerű összeg). Csak azt már nem látja, hogy ha nem szeretné, hogy hetente, újabb 500Ft-ért újabb semmirevaló sz…ömm vacakot kapjon, ahhoz le kell mondania, újabb 500Ft-ért.

Ez persze etikátlan, és elítélendő, talán még a reklámtörvénybe is beleütközik, de aki hajlandó ilyenért pénzt kiadni, annak nem valószínű, hogy eszébejut reklamálni.

Ennyi volt a mai dühkitörésem. Köszönöm a figyelmet, és bízom benne, hogy nem kell több ilyennel találkoznom.

Olvasóink írták

 • 9. invektus 2009. március 02. 01:29
  „A myvipen is vannak körlevelek
  de mivel a téma adott igy elmesélem :)
  KÖRLEVÉL: tartalma,,,, küld el eszt a levelet 10 ismerösödnek hogy a mai napod szerencsés legyen
  mivel pont 10 ismerösöm volt elküldtem :)
  és láss csodát ..TALÁLTAM 10 000 Ft ot :D
  ˇˇ”
 • 8. farkasbalintm 2009. március 01. 16:29
  „bár ugye tudtuk, hogy kacsa az egész, az ericsson kiadott egy hivatalos közleményt is.

  ,,Hivatalosan cáfoljuk, hogy a levél szerzője, tartalma és célja bármilyen összefüggésben állna az Ericsson Magyarországgal vagy bármely Ericsson vállalattal világszerte. Minthogy cégünk nem foglalkozik laptoptok gyártásával és értékesítésével, remélhetőleg a címzettek jelentős része számára eleve nyilvánvaló a megtévesztés szándéka, ennek ellenére elnézést kérünk azoktól, akiket a hamis levél szerzőjének ily módon sikerült félrevezetnie, és kérjük, ne továbbítsák senkinek az álhírt tartalmazó levelet!" - írja a közleményben Jakab Roland, az Ericsson Magyarország marketing és kommunikációs igazgatója.”
 • 7. farkasbalintm 2009. február 27. 20:51
  „na igen. sajnos a cél úgy látszik el lett érve. az emberek nagy százaléka nem képes értelmes módon gondolkodni.
  és van egy olyan érzésem, hogy ez is inkább azokhoz fog eljutni, akik tisztában vannak ezekkel a blődségekkel, nem pedig azokhoz, akikhez kéne :(”
 • 6. zotya975 2009. február 27. 07:25
  „Nekem e kedvenceim a betelefonállós műsorok. Tudjátok, pénz az asztalon, néha lobogtatva a hatás kedvééért, bugyuta kérdés, női név...stb. Most nem arról beszélek, hogy lehetetlen adásba kerülni, lehet 100-szor tárcsázni a számot, mindenki tudja erről szól, kell a bevétel. Hanem arra gondolok amikor vki netaláltán mégiscsak bekerül, hiszen elvétve csak-csak nyer vki, persze szigorún csak a legkisebb összeget, betelefonál, és nem tudja a megfejtést.A szerencsétlen műsorvezető arról pappolt már 10 perce, szinte ki is mondja, minnél többen bedőljenek, hogy ilyen egyszerő az egész, erre vkit bekapcsolnak, az meg nem tudja. Siralmas.”
 • 5. farkasbalintm 2009. február 24. 23:17
  „@fmoni20 - részben igazat adok, de azért írtam ide is a cikket, hogy minél több helyen legyen, és így talán szemetszúr azoknak is, akik eddig nem foglalkoztak vele, és simán továbbküldözgették. optimista vagyok :)

  @sazsu - igen. sajnos ez is egy gond. a másik amitől félek (nem vagyok benne 100%-ig biztos), hogy nem csak a küldő címét kapja meg, hanem az összes többi címzettét is. és talán ennek köszönhetően árasztanának el a különböző potencianövelőket, occsórolex és társait ajánlgató hirdetések.”
 • 4. sazsu 2009. február 24. 17:26
  „Az ilyen körlevelekkel egyszerűen csak minél több e-mail címet igyekeznek megszerezni, hogy utána küldhessék a hirdetések tömkelegét.”
 • 3. fmoni20 2009. február 24. 14:59
  „Szerintem ezért teljesen felesleges volt írni, mert aki hülye az így is bedől neki; akit meg nem érdekel, az eddig sem küldte tovább!!! Például én sem!”
 • 2. farkasbalintm 2009. február 24. 07:30
  „köszönöm szépen.
  sajnos, ha az összes ilyen jellegű dolgot le akarnám írni, szerintem egy-két napig szünet nélkül a gép előtt görnyedhetnék :)
  ami miatt előtört belőlem ez az egész, azért volt, mert (talán az időjárás-változás miatt) feszültebb voltam, ezek pedig amúgy is fel szoktak idegesíteni (tudom, nem kéne, inkább el kéne siklani felette, néha sikerül is), valamint egy kis "közérdekű közlemény" jelleget is akartam adni neki, hogy többen ne nagyon essenek bele.
  szomorú, hogy az emberek mennyire nem tudják használni a kezükbe kapott technikát, és ezt hányan kihasználják.”
 • 1. metermester 2009. február 24. 05:48
  „Ez jó volt, és még a fent említett oldalak vírusairól, kémpromrajaikról nem is beszéltél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőző szemét az Ikvában

Mellékelten küldök pár képet amit ma készítettem az Anger réti Lőpálya és az egykori quad pálya… Tovább olvasom