Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Visszaindult a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénysége

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységéből csütörtökön hárman visszaindultak a Földre. Az orosz-amerikai-olasz legénység a Progressz teherűrhajó április végi kudarca miatt a tervezettnél tovább tartózkodott az ISS-en.
Az Anton Skaplerovot (Roszkoszmosz), Terry Virtst (NASA) és Samantha Cristoforettit (ESA) szállító Szojuz TMA-15M jelzésű űrhajó közép-európai idő szerint 12 óra 20 perckor vált le az űrállomásról, majd a repülési programnak megfelelően eltávolodott tőle - közölték a Moszkva közeli Koroljovban lévő irányító központban.

Az űrhajó néhány óráig automata módban repül, majd közép-európai idő szerint 14 óra 51 perckor fékezni kezd, hogy elhagyhassa a Föld körüli pályát. Ezt követően a leszálló egységről leválnak az egyéb egységek, és 15 óra 20 perckor az űrhajósokat szállító egység belép a Föld légkörébe. A tervek szerint 15 óra 28 perckor újabb fékezés történik, kinyílnak az ejtőernyők, amelyek lehetővé teszik a lehető legpuhább földre szállást. A Szojuz leszálló egysége közép-európai idő szerint 15 óra 43 perckor ér földet Kazahsztánban, 149 kilométerre délkeletre Zsezkazgan településtől.


A NASA internetes oldalán videofelvétel látható a távozó űrhajósok búcsújáról a Nemzetközi Űrállomáson maradt kollégáktól, valamint a Szojuznak az ISS-ről való leválásáról és a távolodásáról. Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz, valamint Scott Kelly amerikai űrhajós van csak jelenleg az ISS-n. A parancsnokságot Gennagyij Padalka vette át.

Az orosz irányító központ honlapján csak fotókat közöltek.

Április 28-án egy Szojuz-2.1a hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez, sőt visszatért a Föld légkörébe, és a rakományával együtt megsemmisült.

A kudarc miatt május 26-ról júliusra halasztották a Nemzetközi Űrállomás újabb háromfős legénységének az elindítását. Előbb, biztonsági megfontolásokból újabb teherűrhajót bocsájtanak fel.

A késlekedés miatt Samantha Cristoforetti, a 38 éves olasz asztronauta a múlt vasárnap rekordot döntött, a 195. napját töltötte az űrállomáson. A visszainduláskor pedig már 199 napja volt az űrben társaival, Terry Virtsszel és Anton Skaplerovval együtt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa az amerikai Sunita Williams csúcsát döntötte meg, ő 2006-ban és 2007-ben 194 napot töltött Föld körüli pályán megszakítás nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működik a világűrben a napenergiával hajtott vitorla

Az űrhajóval aszteroidák és üstökösök nyomába lehet eredni vagy meg lehet figyelni a nagy erejű … Tovább olvasom