Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Védőpáncéllal tartja távol a piranhákat egy óriáshal

Az Amazonasban élő, hatalmas testű hal, az arapaima többrétegű védelmet fejlesztett ki a ragadozó piranhák ellen - olvasható a Nature Communications című tudományos lap kedden megjelent számában.
A többszintű védelem külső rétegét a csupán fél milliméter vastag, ám ásványi anyagokkal teli és különlegesen kemény pikkelyek jelentik, amelyek a kutatást vezető Robert Ritchie (Berkeley Egyetem) szerint azt a célt szolgálják, hogy a harapás pillanatában eltérítsék a ragadozó fogainak támadását, akár ki is törjék őket.

Mechanikai és mikroszkópos vizsgálattal feltárták, hogy a pikkelyek redőzött felülete a nyomást az alattuk fekvő, rugalmasabb, ám kétszer olyan tömör, kollagén rostokból álló rétegbe vezeti. A kollagén 50 nanométer vastagságú, egymást fedő, hullámos felületű rétegekben helyezkedik el. (A nanométer a méter milliárdod része.)

Egyedülálló védőpáncéllal tartja távol a piranhákat az óriáshal -  fedezték fel amerikai kutatók.
Egyedülálló védőpáncéllal tartja távol a piranhákat az óriáshal - fedezték fel amerikai kutatók.

Ezek a lamellák kulcsszerepet játszanak az egyedülálló védőpáncél működésében. Ha erős külső nyomás, például harapás éri a pikkelyeket, a lamellák enyhén elcsúsznak egymáson, így a támadóerő szélesebb felületen oszlik el. A lemezek mozgása növeli a külső pikkelyréteg hajlékonyságát és ellenállóerejét, így megóvja a töréstől is.

A húsevő arapaima három-négy méter hosszúra nő meg, súlya több mint 200 kilogramm is lehet. Legnagyobb ellensége azonban jó ideje nem a ragadozó piranha, hanem az ember, aki a 19. században húsa miatt vadászni kezdett rá. A fajt ma kihalás fenyegeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárolható lehet a megújuló energia egy magyar találmánnyal

Aranyérmes magyar kémiai találmánnyal lehet tárolható a zöldenergia, egy másik találmány az ivóvíz… Tovább olvasom