Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Vaskori szekér maradványaira bukkantak Nagy-Britanniában

A régészek szerint a több mint 2200 éves szekér magas rangú személy, talán nemesember, vagy harcos tulajdonát képezte.
Egy ősi szekér maradványaira bukkantak a Leicester Egyetem régészhallgatói egy közép-angliai vaskori lelőhelyen.

Az intézmény szerint a diákok egy jól ismert vaskori magaslati erődnél, a leicestershire-i Burrough Hill-nél találtak rá a feltehetőleg i. e. 2-3. századból való kelta szekér maradványaira.

Az egyetem szerint a régészeti tanszék négy diákja először egy bronzdarabot fedezett fel a földben, majd nem sokkal távolabb egy egész leletegyüttesre bukkant. A darabok megtisztítása után jól láthatóvá váltak a rajtuk lévő díszítések.

A régészek szerint a több mint 2200 éves szekér magas rangú személy, talán nemesember, vagy harcos tulajdonát képezte. "Ez a legértékesebb lelet, amelyre a Burrough Hill-nél folyó immár ötévnyi munkálatok során bukkantunk" - mondta Jeremy Taylor, a tanszék munkatársa és a terepgyakorlat társvezetője, aki az "életben egyszer előforduló" felfedezésnek nevezte a mostanit.

A régészek véleménye szerint a szekeret vagy szétszerelték, vagy soha nem is rakták össze, és a darabjait annak idején dobozba helyezték, majd vallási rituálé keretében elégették.

Taylor szerint az észak-angliai Yorkshire keleti részén bevett gyakorlat volt a szekértemetés, ám azon a területen kívül rendkívül ritka az ilyen lelet. A bronzdarabokat további vizsgálatoknak vetik alá, majd a nagyközönség is megcsodálhatja őket egy kiállítás keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tejútrendszerben feleannyi a sötét anyag, mint eddig feltételezték

A sötét anyag olyan anyagfajta, amelyet közvetlenül lehetetlen megfigyelni csillagászati… Tovább olvasom