Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Vancouver a cigarettacsikk-újrahasznosítási program élére áll

A világszerte terjedő cigarettacsikk-újrahasznosítási program élére áll a kanadai Vancouver: a hét eleje óta ládákban gyűjtik az elhasznált cigarettavégeket, amelyekből műanyag raklap, váza vagy akár szemétkosár készülhet.
A világ legzöldebb városa (Greenest City 2020) program keretében Vancouver négy belső kerületében összesen 110 darab, bárki számára elérhető csikkgyűjtődobozt szereltek fel. A felirattal megjelölt ládákba dobott szemetet újrahasznosítják.

A már Magyarországon is jelen levő amerikai TerraCycle által kezdeményezett csikkgyűjtő és -újrahasznosítási mozgalom új projektjétől a városvezetés azt várja, hogy segítségével a közterek és nyilvános helyek egyaránt tisztábbak, élhetőbbek lesznek.

A cigarettacsikkek lebomlása a közhiedelemmel ellentétben nagyon lassú folyamat, a filterben található cellulóz-acetát pedig különösen veszélyes lehet a vízi tápláléklánc egyensúlyára.


Egy felmérés szerint a cigarettacsikk korunk egyik leggyakoribb szemetévé vált az elmúlt 25 évben: minden tíz darab szemétből három cigarettacsikk.

Vancouver az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik fő zászlóvivőjének számít, a Természetvédelmi Világalap (WWF) márciusban a Föld órája ünnep fővárosának is megválasztotta. 2020-ig megvalósuló környezettudatossági programjában többek közt célul tűzte ki, hogy az új épületek karbonsemlegesek legyenek működésükben, több legyen a "zöld" munkahely, a helyiek pedig útjaik felét gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel tegyék meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió éve élt közös őstől származnak a pingvinek

Faji sokféleségük egy Antartkiszon végbement jelentős éghajlatváltozásnak köszönhető ausztrál,… Tovább olvasom