Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Üveget találtak a Marson

Az üveg a Mars több kráterében a bolygónak csapódott meteoritok ütközésekor támadt hatalmas hő révén keletkezhetett.
Üveglerakódásokat fedezett fel a Mars felszínén a NASA.

Az üveg a Mars több kráterében a bolygónak csapódott meteoritok ütközésekor támadt hatalmas hő révén keletkezhetett. Ez az első alkalom, hogy üveget észleltek a bolygón - közölte keddre virradóan az amerikai űrkutatási hivatal.

A Geology című online szaklapban bemutatott eredmények alapján a szakértők szerint elképzelhető, hogy a becsapódási üveg általános jelenség a Marson.

A lerakódásokat a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai műhold észlelte. Az űrszonda, amely 2006 óta kering a vörös bolygó körül, a felszín fényvisszaverődéseit mérte.

"Ez a fontos új felfedezés rávilágít arra, mennyit tanulhatunk ennek a hosszú távú missziónak a megfigyeléseiből" - mondta Richard Zurek, a NASA MRO-projektjének kutatója.

A szakértők reményei szerint az üveg konzerválhatta korábbi élet nyomait a Marson. A jövőbeli missziók feladata lesz a kráterek pontosabb vizsgálata.

Korábban a tudósok kimutatták a Földön ütközéskor, becsapódáskor keletkezett üvegben megőrződött élet nyomait. Szerves molekulákat és növényi anyagot találtak több millió évvel korábban létrejött üvegbe zárva.

Ha ugyanez igaz a Marsra is, akkor valódi kincsekre bukkanhatnak a tudósok, melyeket azóta őrizhet a vörös bolygó, hogy életnek adott otthont. Ha valaha éltek akár csak mikrobák is ebben a távoli világban, akkor az megtalálható az üvegben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok vannak a Marsa szállás lassítóernyőjével

Újabb próbát hajtott végre a NASA a majdani marsi landolásokra használandó, repülőcsészealj-formájú… Tovább olvasom