Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Utolsó szakaszba lép a Ceres törpebolygó kutatása

A Ceres törpebolygó körüli utolsó röppályájára ereszkedik hamarosan a Dawn űrszonda.
A Ceres törpebolygó körüli utolsó röppályájára ereszkedik hamarosan a Dawn űrszonda - közölte pénteken a göttingeni Max Planck Naprendszer-kutató Intézet (MPS). Pályagörbéje a hónap elején a Ceres felszínének kevesebb mint 50 kilométeres közelségébe vezeti a szondát, ezáltal eddig nem elérhető felbontású képeket tud készíteni. Ezzel kezdődik meg a Dawn Ceres körüli missziójának befejező szakasza.

Az MPS vezetésével fejlesztett és megépített kamerarendszere segítségével a szonda már most új képeket küld a Ceres vízben gazdag világáról.

A missziónak ez az utolsó fázisa igazán izgalmas lesz.

- mondta Andreas Nathues, az MPS kutatója. A Ceres jelenleg Nap-körüli, több mint 4,5 évig tartó, enyhén elliptikus körpályájának a csillaghoz különösen közeli szakaszánál tart. Már az elmúlt hetekben készített képeket a Dawn két kamerája a két röppálya közötti átmeneti szakaszon.

Színes felvételeket készített a Dantu-kráterről, amelynek alján világos repedések hálózata és sólerakódások láthatók. A kutatók feltételezése szerint ezeken a helyeken a múltban a mélyből valamilyen anyag emelkedhetett fel, a kráter talaja megemelkedett és töredezni kezdett.

A felvételek felbontása nagyjából 50 méter pixelenként, így ezek a régióról valaha készült legrészletesebb színes képek. Nem tudni, meddig tud még a Dawn felvételeket küldeni a Földre. Néhány hónapon belül elfogy az üzemanyaga. Az űrszonda ezt követően a törpebolygó körüli stabil röppályán marad.

A missziót eredetileg 2017 őszéig tervezték. A NASA űrszondája 2015 márciusában 7,5 évnyi utazás után ereszkedett a Ceres körüli röppályára. A törpebolygó csaknem ezer kilométeres átmérőjével a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv legnagyobb égiteste.

1801-ben fedezték fel, és a földművelés római istennőjének nevét kapta. A Ceres már a második állomása a 2007-ben indult missziónak: 2011 júliusában jutott el az űrszonda a Vesta aszteroidához, amely körül 2012 szeptemberéig keringett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metán jégdűnéket fedeztek fel a Plútón

Metán jégdűnéket fedeztek fel a Plútón
Különleges dűnéket fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Plútó kisbolygón, amelyek… Tovább olvasom