Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Üstökös csapódott a Jupiterbe - videó

Újabb "sebhely" keletkezett a Jupiteren, amelybe kisbolygó vagy üstökös csapódhatott be, az égi "karambolt" amerikai amatőrcsillagász figyelte meg hétfőn, szeptember 10-én.
A fényes felvillanást Dan Peterson (Racine, Wisconsin állam) jelentette, aki Naprendszerünk legnagyobb bolygóját figyelte meg épp a becsapódáskor - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

"Mindössze 1,5-2 másodpercig tartott a fényes felvillanás" - magyarázta az amerikai amatőrcsillagász, hozzátéve: kezdetben nem lehetett tudni, hogy a becsapódás ugyanúgy "sebet ejt-e" a Jupiteren, mint történt ez például a Shoemaker-Levy 9 üstökössel, amelyet az óriásbolygó árapályereje szaggatott szét. Húsznál több darabra tört, maradványai 1994 júliusában a bolygó déli féltekéjén csapódtak be másodpercenként 60 kilométeres sebességgel, látható nyomokat hagyva a felszínen.

2009 júliusában szintén amatőr csillagászok észleltek a Jupiter felszínén egy Csendes-óceán méretű "sebhelyet", amelyet egy aszteroida becsapódása okozott. Két további becsapódást 2010-ben regisztráltak.

Videó itt >>

Olvasóink írták

  • 1. okda 2012. szeptember 13. 05:34
    „Semmi furcsát nem találok benne, hisz az aszteroida öv forog körülötte, hol a Mars, hol a Jupiter kap egy-egy ajándékot ez övből.-Születési bolygóm a Jupiter (aszcendens ura, Nyilas) mindig észreveszem, mert ilyenkor mások megszoktak bántani, mint ez történt az elmúlt napokban,és főleg úgy hogy tájékozatlanok az adott területen. Ezt nevezem én Analitikának, amikor a mögöttes dolgokat mindig észrevesszük egy-egy égi esemény kapcsán. Ehhez azonban nagyon fejlett intuitív képességre van szükség, mely évek hosszú során fejlődik ki, nálam 10 év kellett. Persze mint minden, ez is relatív.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi csontokra bukkantak III. Richárd feltételezett nyughelyénél

Emberi csontokra bukkantak brit régészek III. Richárd angol király feltételezett nyughelyénél. Tovább olvasom