Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Újjáépítenek egy háromszáz éve elsüllyedt francia hajót Texasban

A régészek reményei szerint az üvegburkolatba kerülő hajótestre felmászva az embereknek olyan érzésük lesz, mintha a háromárbocos fedélzetén sétálnának.
Összerakják egy több mint háromszáz évvel ezelőtt, a texasi partoknál elsüllyedt francia hajó, a La Belle maradványait: a régészek reményei szerint az üvegburkolatba kerülő hajótestre felmászva az embereknek olyan érzésük lesz, mintha a háromárbocos fedélzetén sétálnának.

A 16,5 méter hosszú La Belle-t 1684-ben bocsátották vízre, és két évvel később egy viharban süllyedt el a Mexikói-öbölben, véget vetve a Texas meghódításával kapcsolatos francia reményeknek.

A Bullock Texas State History Museum La Belle-projektjében részt vevő Jim Bruseth és régésztársai a hét végén kezdték el összerakni a hajó maradványait. Az austini intézmény látogatói beleshetnek a munkálatokba és kérdezhetik a szakembereket a részletekről.

A régészek a tervek szerint jövő tavasszal végeznek az összerakással. "Miután elkészültünk a vázzal, az egész úgy fog kinézni, mint egy hatalmas partra vetett bálna csontváza" - mondta Peter Fix, a szerelőcsapat egyik tagja, a Texasi A&M Egyetem tengeri régészeti és megóvási központjának vezető munkatársa.


A La Belle roncsait 1995-ben fedezték fel 3,5 méteres mélységben, majd elkezdődött a feltárás és a kiemelés hosszadalmas munkája, amely során először gátat építettek a helyszín köré. Miután kiszivattyúzták a vizet, a régészek majdnem két méter vastagságú iszaprétegtől szabadították meg a csaknem teljesen ép hajótestet.

A maradványokat 2012-ben a Texasi A & M Egyetemre szállították, ahol fagyasztásos szárítási módszerrel konzerválták a több száz tölgy- és fenyőgerendát: a faanyagból mínusz 60 fokon fagyasztották ki a vizet.

Az összeszerelést követően a hajótest üvegkabinszerű burkolatot kap, hogy a múzeum látogatói felsétálhassanak a fedélzetre és beleshessenek a hajótestbe, valamint a rakodótérbe. A múzeum La Belle-nek szentelt tárlatán a hajóról előkerült ágyúkat, fegyvereket, lőszert, konyhai edényeket, építőanyagokat és apró dísztárgyakat, köztük csengettyűket és tükröket is szemügyre vehetnek az érdeklődők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősi sziklarajzokat fedeztek fel Északnyugat-Kínában

A leletek értékes információkkal szolgálhatnak a területen több ezer évvel ezelőtt élt nomádok mindennapjairól. Tovább olvasom