Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Újabb mérgezett sastetemekre bukkant Falco, a keresőkutya

A keresőkutya és vezetője igyekeztek felkeresni azokat a "forrópontokat", ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően sok madármérgezéses eset történt.
Újabb hat fokozottan védett sas mérgezett tetemére bukkant az elmúlt két hétben Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyája - olvasható a szervezet MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

A németjuhász és vezetője, Deák Gábor az elmúlt hetekben számos bejelentett mérgezéses helyszínt derített fel Fejér, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében. Emellett igyekeztek felkeresni azokat a "forrópontokat" is, ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően sok madármérgezéses eset történt, illetve egy rendőrségi házkutatásban is részt vettek bűnjeleket keresve.

Falco a keresőkutya
Falco a keresőkutya

A páros az öt érintett megyében összesen négy fokozottan védett rétisas (két öreg és két fiatal), két parlagi sas, valamint több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló mérgezett vagy mérgezésgyanús tetemére bukkant. A megmérgezett, de nem védett állatok sorát szajkók, borzok és rókák gyarapították, emellett sok mérgezett csalit is felderítettek.

Az okozott közvetlen természetvédelmi kár mértéke meghaladja a 6 millió forintot. Mivel jelenleg is tart a sasok költési időszaka, az idősebb madarak elhullása a fiókák túlélési esélyeit is megnehezítheti, ezért a közvetett károkozás ennél is jelentősebb lehet - olvasható a közleményben.

A madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma Magyarországon a régió többi országához képest is magasnak számít. Az MME a helyzet javítása érdekében indította el 2012-ben a Sasbarát Magyarországért programot, amelynek egyik fő célkitűzése a mérgezéses esetek visszaszorítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónappal korábban halt meg Anne Frank az eddig véltnél?

Az új dátum keveset változtat Anne és testvére, Margot Frank tragikus sorsáról eddig kialakított… Tovább olvasom