Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Új vegyületeket szabadalmaztatna egy kutatói konzórcium

Újólag előállított vegyületeket szabadalmaztatna a Debreceni Egyetem (DE) és az MTA Szegedi Biológiai Központjának konzorciuma, amely egy félmilliárdos kutatási projekttel a cukorbetegség gyógyításának új lehetőségeit vizsgálja.

A húsz tagú kutatócsoport a diabétesz elterjedtebb, 2-es típusának gyógyításában igyekszik olyan hatóanyagokat kifejleszteni, amelyek a jelenlegi gyógyszereknél kevesebb mellékhatással járnak - mutatta be a projekt célját Patonay Tamás, a konzorcium egyik tagjának, a DE Szerves Kémiai Tanszékének vezetője az MTI-nek.

A professzor elmondta: az általuk alkalmazott új elv lényege a cukorbetegségek állapotát kedvezően befolyásoló hősokkfehérjék termelődésének elősegítése farmakológiai eszközökkel. Ezek a fehérjék akkor keletkeznek, amikor a szervezet magasabb hőfokra kerül - például lázas állapot esetén -, de bizonyos vegyületekkel elősegíthető a termelődésük - magyarázta.

A 2009 nyarán indult kutatásban a produktív munka a DE Szerves Kémiai Tanszékén kezdődik új vegyületek előállításával, amiket Szegeden vetnek alá sejtes vizsgálatoknak, végül pedig a harmadik konzorciumi tag, a DE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete végzi el az állatkísérleteket.
Beszámolt róla, hogy eddig három vegyület pozitív hatásait igazolták az egereken elvégzett kísérletek, míg egy továbbit jelenleg is tesztelnek.

A négy külföldi kutatót is foglalkoztató projektre 425 millió forintos uniós forrást nyertek, a 75 milliós önrészt pedig gyógyszeripari vállalatok finanszírozták. A kutatás nyári zárásáig a konzorcium legalább egy, de lehetőség szerint több vegyület szabadalmaztatását kívánja elérni. Ez megnyitná az utat olyan új gyógyszerek kifejlesztése felé is, amelyekkel a cukorbetegség nem csak tünetileg lenne kezelhető. A piaci értékesítésben a célcsoportot azok a gyógyszeripari vállalatok jelentik, amelyek rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával és tőkével ahhoz, hogy a kutatások eredményei a gyakorlatban is hasznosuljanak - tette hozzá.

Patonay Tamás reményét fejezte ki arra, hogy a kutatómunkát a projekt végeztével is folytatni tudják, ehhez pedig pályázati forrásokat és befektetői támogatást egyaránt megpróbálnak igénybe venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A repce veszélyezteti a vadvirágokat

Egy német kutatás tanúsága szerint a repcemezők fenyegetést jelentenek a veszélyeztetett és védett… Tovább olvasom