Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Új űrteleszkópot építtet az Európai Űrkutatási Hivatal

Új űrteleszkópot építtet az Európai Ûrkutatási Hivatal (ESA), hogy többet tudjon meg a világűr keletkezésének történetéről, ezen belül a rejtélyes sötét anyag és a sötét energia működéséről.

Az űrügynökség az Astrium nevű cégtől rendelte meg a 1,2 méter átmérőjű Euclid (Euklidész) teleszkópot, amelyet 2020-ban bocsátanak fel egy orosz Szojuz-rakétával. A projekt költségét 600 millió euróra (180 milliárd forint) becsülik űripari körökben. A távcsövet építő cég keddi közleménye szerint az európai űrteleszkóp hat éven készít majd nagyfelbontású felvételeket a világűr mélyéről, rögzítve a formákat és távolságokat több mint kétmilliárd csillagrendszerben.

A közlemény szerint az univerzum szerkezetének és a galaxisok elhelyezkedésének ismeretében a tudósok következtetéseket vonhatnak le a világűr keletkezéstörténetét és a sötét anyag, valamint a sötét energia működését illetően. Az űrteleszkópot két tudományos műszer egészíti ki, amelyek közül az egyik egy, a fény nem látható részét leképező kamera, a másik pedig egy, a közeli infravörös tartományban működő spektrográf (fényforrás spektrumát fotózó készülék).
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A modern ember 50-60 ezer éve népesítette be Dél-Ázsiát

Az emberiség bölcsője Afrikában ringott, ebben egyetértés van a tudósok között. Az azonban, hogy a… Tovább olvasom