Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Új nagyfejű halfajt fedeztek fel az Egyesült Államokban

Apró testéhez képest aránytalanul nagyfejű új halfajt azonosítottak Idaho és Montana hegyi folyóiban amerikai biológusok. A kölöntefélék családjába tartozó új faj ritka tudományos felfedezésnek számít a tudósok szerint.
Az élőlények eddig ismeretlen faja az édesvízi kölöntefélék családjának tagja. Ezek a halak Észak-Amerika hideg, gyors futású folyóiban élnek, és aránytalanul nagy fejükről ismerhetők fel.

Michael Young halbiológus, a Zootaxa című szaklap friss számában megjelent tudományos leírás egyik szerzője úgy vélte, pályája során sosem fog új fajt felfedezni, hiszen igen ritkán történik ilyen Amerikában.


A Columbia-folyó felső medencéjében élő halak genetikai leltárának készítése közben találkoztak először új fajjal a Rocky Mountain Kutatóállomás munkatársai. Először nem voltak benne biztosak, hogy addig sosem látott fajjal állnak szemben. A genetikai vizsgálat és a külső eltérések azonban alátámasztották, hogy az idahói Coeur díAlene- és St. Joe-, valamint a montanai Clark Fork-folyóban felbukkant hal más, mint az eddig ismert, vízfenéken élő halfajok.

A nagyfejű halat cédruskölöntének nevezték el az élőhelyéül szolgáló egyik idahói folyót szegélyező vörös cédrusokról. Az új fajt a többi kölöntétől a fejéből kiálló tüskék különböztetik meg, amelyek a ragadozók elleni védelmet szolgálhatják. Jellemző a halfajra a teste mindkét oldalán végigfutó pórusok sora, melyet a halak arra használnak, hogy a mozgást és a környezet vegyi összetételének változásait érzékeljék.

A legfeljebb 15 centiméteresre megnövő nagyfejű kölönték vízi rovarokkal táplálkoznak. Nem tartják őket túl vonzó külsejű teremtményeknek, ízük sem kellemes. Mégis hajtanak hasznot az embernek: a ritka, ezért a horgászok által különösen nagy becsben tartott pisztrángfélék, az orgyilkos- és a bikapisztráng kedvelt zsákmányai, ezért a horgászok majdnem száz éve a kölöntéket utánzó trükkel igyekeznek horgukra csalni őket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv teljes térképe

A térképre a legalább öt kilométer átmérőjű aszteroidák kerültek fel. Tovább olvasom