Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Új, Európában ismeretlen laposféregfajt fedeztek fel

Ha az egzotikus állat elterjed a természetben, az súlyosan veszélyeztethet egyes őshonos fajokat.
Új, Európában eddig ismeretlen laposféregfajt fedeztek fel a nyugat-franciaországi Caenben. Ha az egzotikus állat elterjed a természetben, az súlyosan veszélyeztethet egyes őshonos fajokat.

Bizonyos, hogy amerre a Platydemus manokwari, vagyis az új-guineai laposféreg megtelepedik, ott minden csigát kipusztít maga körül - figyelmeztetett Jean-Louis Justine laposféreg-specialista, a párizsi Természettudományi Múzeum munkatársa.

Még rosszabb, hogy miután végzett a csigákkal, fölfal mindent, amit a földön talál és puha, mint például a földigiliszta - mondta el az AFP francia hírügynökség kérdésére a szakértő.

Az ő kutatócsoportja azonosította Európában elsőként az új-guineai eredetű fajt. A nyolc tanulmányozott példányt a caeni botanikuskert egy üvegházában találták meg.

Az új-guineai féreg nagyon lapos, 5 centiméter hosszú, 5 milliméter széles, háta fekete, mint az érett olajbogyó, közepén világosabb csík fut végig. A hasi oldala is világos.

A kutatók, akik tanulmányukat kedden, a PeerJ biológiai szaklapban tették közzé, felhívták a figyelmet arra, mennyire sürgős a megelőzés, ugyanis a faj fenyegetést jelenthet a kontinens élővilágának sokszínűségére.

Korábban Nagy-Britannia északi részén egy Új-Zélandról származó laposférget azonosítottak. A kutatók szerint ennek a fajnak a számlájára írható a földigiliszta-populációk csökkenése, ez pedig a talaj termékenységét veszélyezteti. Ez a faj azonban nem bírja a meleget, ezért a károkozás mértéke is korlátozott.

Az új-giuneai laposféreg azonban, úgy tűnik, hegyi faj, mely jól bírja az alpesi, a mérsékelten hűvös, a meleg, ráadásul a trópusi éghajlatot is, így gond nélkül elterjedhet Európa déli részén - hangsúlyozta Justine. Hozzátette: az állat szerepel a leginvazívabb száz egzotikus faj listáján.

A csendes-óceáni térségbe szándékosan telepítették be, hogy természetes ellenségeként korlátozza a kártevő csigák elszaporodását. A következmények súlyosak voltak az őshonos csigákra nézve - jegyezte meg a kutató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók bukkantak rá a szenzációs leletre

A sírrablók fegyverekkel védték az Asszuánnál talált, kotrógépekkel feltárt sziklasírokat, amelyeket… Tovább olvasom