Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Tulipánra hasonlított a félmilliárd éve élt állat

Tulipánra hasonlított az a félmilliárd éve élt tengeri állat, amelynek fosszíliáit Kínában, Jünann tartományban fedezték fel.
A Hszieni Egyetem paleontológusai vizsgálataikról a Scientific Report online folyóiratában számoltak be. A fura tengeri teremtmény, a Cotyledion tylodes 520 millió éve, a kambriumi robbanás idején jelent meg, tehát abban az időszakban, amelyet a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek földtörténeti viszonylatban hirtelen felbukkanása jellemez.

Ekkor jelentek meg olyan bizarr teremtmények is, mint az Amalocaris nevű óriásrák, amelynek testhossza elérhette az 1,8 métert, komplex szemeit pedig 3000 apró lencse alkotta. Ekkor tűntek fel az 50 végtaggal rendelkező ízeltlábúak is, amelyek a tengerfenék lakói voltak a mai Kanada területén - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Fotó: LiveScience.com
Fotó: LiveScience.com

A Cotyledion tylodest már korábban is vizsgálták, az 1999-ben felfedezett tengeri állatot azonban kezdetben a csalánozók (Cnidaria) rendszertani törzséhez sorolták. A kínai lelőhelyen felfedezett több száz egyed felfedezése tette lehetővé a paleontológusoknak, hogy részletesen elemezzék a tengeri tulipánt.

A kínai kutatók Csejfej Cang vezetésével összesen 418 egyedet vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tulipánszerű állat "nyelével" a tengerfenékhez tapadt. Belső szervei a "kehelyben" helyezkedtek el; a szűrve táplálkozók közé tartozott. U-alakú béltraktus kötötte össze az egymás mellett elhelyezkedő száj- és végbélnyílást, amelyeket tapogatókból álló koszorú vett körül. A béltraktus alapján a paleontológusok úgy ítélték meg, hogy a nyelesférgek (Entroprocta) korai képviselőjéről van szó. Míg a jelenlegi nyelesférgek parányiak, méretük 0,1-7 milliméter, a kora entroprocta egyedei akár 8-56 milliméteres hosszt is elérték.

A Cotyledion tylodes másik jellegzetessége, amely megkülönbözteti távoli utódaitól, hogy "kelyhét" megkeményedett apró kidudorodások, szkleritek borították. Ezek a képződmények a korai nyelesférgeket védő külső váz elemei lehettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klímaváltozás miatt korábban virágzanak a növények

1880 óta a világ éves átlaghőmérséklete 0,8 Celsius fokkal emelkedett, ami alátámasztja a globális… Tovább olvasom