Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Tovább vizsgálják az aszpirin rákvédő hatását

A naponta szedett aszpirin csökkenti a rákos halálozás kockázatát.
A naponta szedett aszpirin csökkenti a rákos halálozás kockázatát, de az előny kisebb lehet a korábban feltételezettnél, ezért további vizsgálatok szükségesek - állítják amerikai kutatók, akik több mint 100 ezer ember bő egy évtizednyi adatait elemezték tanulmányukban.

Eredményeik szerint az aszpirint szedő emberek a tizenegy éves követési periódus alatt 8-16 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg rák következtében, mint azok, akik nem szedtek aszpirint. Ez az arány jóval kisebb, mint a The Lancet című orvosi folyóiratban márciusban közzétett adat, amely 37 százalékra tette a rákos halálozás kockázatának csökkenését a rendszeresen aszpirint szedők körében.

"Az aszpirinhasználat rákot csökkentő hatására vonatkozó korábbi hírek valóban reményt keltőek voltak" - emlékeztetett Michael Thun, az Amerikai Ráktársaság munkatársa, aki a most megjelent tanulmány egyik szerzője. Hozzáfűzte, hogy előrébb léptek ugyan, de a munka még folyamatban van.

A kis dózisban szedett aszpirin csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezért azoknak, akiknek volt már szívrohamuk, illetve akiknél nem áll fenn a gyomorvérzés kockázata, a szer szedését javasolják az Egyesült Államokban jelenleg érvényben lévő orvosi ajánlások.

Az amerikai Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban most közzétett tanulmányhoz több mint 100 ezer ember adatait elemezték, akiket időről időre kikérdeztek aszpirinhasználatukról. A követés ideje alatt, 1997 és 2008 között a vizsgálat 5100 résztvevője halt meg rákbetegségben. A rák miatti éves halálozási arány az aszpirint nem szedő férfiak között 596 volt 100 ezer emberre vetítve, míg 493 az aszpirint szedők körében. A nőknél ugyancsak 100 ezer főre és egy évre vonatkoztatva az arány 337, illetve 295 volt az aszpirint nem szedők, illetve az aszpirint szedők között.

Míg korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az aszpirin rákvédő hatásához legalább 10 évig tartó szedése szükséges, addig a mostani tanulmány szerint a rákvédő hatás független volt attól, hogy a szert hány évig szedték korábban a résztvevők.

A vizsgálat érdekes megállapítása, hogy a dohányosok körében nem csökkentette a rák miatti halálozás kockázatát az aszpirin szedése - olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt kész a ház a háromdimenziós printerrel

"Háromdimenziós óriásprinterrel" segítene a harmadik világ lakásproblémáin Behrokh Khoshnevis, a… Tovább olvasom