Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Törpékből óriások

A norvégok kétszáz éve Európa legalacsonyabb nemzetei közé tartoztak, mostanra viszont "felnőttek" a második helyre, csupán a hollandok magasodnak föléjük a földrészen - olvasható a The Changing Body (Testváltozás) című könyvben, amely brit tudósok munkája.

A kutatók szoros kapcsolatot leltek a testmagasság és a várható élettartam, illetve a társadalmi helyzet között az utóbbi 300 év lakossági adatait vizsgálva, elsősorban a brit szigetekre összepontosítva. Ezek szerint 25 centiméteres különbség adódott Angliában a munkásság és a felső réteg 14 éves gyerekei között. 1780 táján egy szegénysorban született gyerek 14. életévére átlagosan 1 méter 30 centi volt, míg a felsőbb körökben 1 méter 55 centi volt az átlag.

A különbség mind a mai napig megvan, de leszűkült 6 centire az egészségügyi ellátás, a táplálkozás általános javulásának köszönhetően - mutatnak rá a szerzők, akik egyike Bernard Harris, a Southamptoni Egyetem professzora.

A könyvet ismertető Science Daily című brit lap kitért arra is, hogy két évszázada a skótok 2,3 centivel magasabbak voltak az Anglia déli részén élőknél, jóllehet Skócia életszínvonala nem valószínű, hogy magasabb lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dinoszauruszok legjei

Melyik volt a legnagyobb dinoszaurusz, és melyik a legparányibb? Melyik a legintelligensebb, és… Tovább olvasom