Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tizenhét egyiptomi piramist fedeztek fel műhold segítségével

Tizenhét egyiptomi piramist, ezernél több sírt, valamint háromezer ókori települést fedeztek fel Egyiptom legújabb műholdas "átfésülése" során.

A kutatás az Alabamai Egyetem tudósainak nevéhez fűződik, akik több mint egy éven át dolgoztak a projekten. A team Sarah Parcak egyiptológussal az élén egy 643 kilométer magasságban keringő műhold infravörös felvételeit elemezte. A nagyfelbontású kameráknak köszönhetően a képeken alig egyméteres átmérőjű tárgyakat is meg lehetett különböztetni. Az első feltárások már igazolták némely objektum létét, köztük két piramisét - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

"Mivel az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták az agyagtéglát, amely sokkal tömörebb, mint a környező talaj, a vályogépítmények könnyűszerrel azonosíthatók" - magyarázta Sarah Parcak, aki szerint Egyiptom földje még rengeteg titkot rejteget. "Ezek a piramisok, sírkamrák és házak a felszínhez közel helyezkednek el, ám épületek ezrei rejtőzködnek a mélyben, vagy akár a Nílus alatt" - emelte ki az egyiptológus, aki számára a Nílus-deltában fekvő ókori Taniszban folytatott ásatások jelentettek különleges élményt.

"Egy háromezer éves házat tártak fel, és az épület alakja majdnem tökéletesen egybeesett a műholdfelvételen látott alakzattal" - jegyezte meg Sarah Parcak. Az egyiptomi hatóságok a műholdtechnikával az ókori műkincseket védenék, a felvételek ugyanis megmutatják, ha fosztogatók behatoltak egy sírkamrába. A felfedezésről a BBC Elveszett városok című sorozatában május 30-án számolnak be a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita Michelangelo Pietája körül

Michelangelo Pieta című világhírű szobrának újraértelmezése kelt viharokat Olaszországban, a belga… Tovább olvasom