Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tizenhárom új darázsfajt fedeztek fel Kenyában és Burundiban

Tizenhárom korábban ismeretlen darázsfajt azonosítottak a kutatók Kenyában és Burundiban.
Robert Copeland, a nairobi székhelyű Nemzetközi Rovarfiziológiai és -ökológiai Központ (ICIPE) kutatójának közleménye szerint a nemrég felfedezett új fajok a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjének egy szerény méretű családjába, az ollósdarázsfélék (Dryinidae) közé tartoznak, amelynek tagjai parazitoid életmódot folytatva félfedelesszárnyúakkal (Hemiptera) táplálkoznak.

Az újonnan azonosított fajokkal együtt 76-ra nőtt a Kenyában előforduló Dryinidae-fajok száma. "A tanulmányunk azt sugallja, hogy még jó néhány felfedezésre váró ollósdarázsféle maradt Kenyában, elsősorban az ország északi és keleti részein, ahol ez idáig nem sok kutatást végeztek" - jegyezte meg Copeland.

Jelenleg 17 olyan Dryinidae-faj ismert, amely kizárólag Kenyában fordul elő és ezek többségére védett nemzeti erdőkben és parkokban bukkantak rá a szakemberek.

Az ICIPE és az olaszországi Trópusi Rovartani Kutatóintézet, valamint a Tuscia Egyetem szakemberei egyebek közt a két ország nevezetes tájegységeiből és hírességeiből válogatva nevezték el az új fajokat.
A parazita darazsakat világszerte egyre inkább hasznosítják a kártevők elleni biológiai harcban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új női világrekord született az űrhajózásban

Samantha Cristoforetti 38 éves olasz asztronauta vasárnap tölti 195. napját a Nemzetközi Űrállomás… Tovább olvasom