Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Talpra állt a kaliforniai kékbálna-populáció

A kereskedelmi célú bálnavadászat kezdete előtti egyedszámához közelít a kaliforniai partoknál élő kékbálna-populáció, amely ma ismét fenntartható szinten van - közölték amerikai szakemberek.
A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ez az egyetlen kékbálna-populáció, amelynek sikerült talpra állnia a bálnavadászat pusztítása után. Becsléseik szerint ma nagyjából 2200 egyed él a Csendes-óceán keleti részén. A Marine Mammal Science című folyóiratban közölt eredmények szerint a kaliforniai kék bálnák száma mára elérte a történelmi szint 97 százalékát.

Az akár 33 méteres testhosszt és 190 tonnás testsúlyt is elérő kék bálna a világ legnagyobb állata. A Kalifornia mentén élő példányokat gyakran látni a partok közelében táplálkozni, de az Alaszkai-öböltől a Costa Ricáig tartó óceánszakaszon szinte végig előfordulnak.

A kék bálnák halászatának 1966-os betiltásáig a bálnavadász nemzetek mintegy 346 ezer példányt öltek le az Antarktisz vizeiben. A Csendes-óceán térségében ennél jóval kevesebb - 1905 és 1971 között nagyjából 3400 - példány esett áldozatául a szigonyoknak. Ebben a régióban nagyrészt orosz hajók vadásztak, ám a zsákmányokra vonatkozó adatok többségét eltitkolták a szovjet rezsim idején, és a kutatók csak a közelmúltban férhettek hozzájuk.

A zsákmányok méretére és a vadászat helyszínére vonatkozó adatokból azonban nem derült ki a szakemberek számára, hogy a kék bálnák melyik - a kaliforniai, vagy a Japán és Oroszország közelében élő - populációjából származnak a példányok. Ennek megállapításához a kutatók a bálnák énekét tanulmányozva húztak földrajzi határvonalat a két populáció között. Azután kiszámolták, hogy hány állat esett áldozatául a bálnavadászoknak a keleti, illetve a nyugati területről, és a populációk méretét is megbecsülték.

A kutatók szerint a kaliforniai állomány növekedésének üteme mostanra lelassult, mivel a kék bálnák száma elérte a fenntartható szintet. A szakemberek jelenleg amiatt aggódnak, hogy, mivel a hatalmas termetű vízi emlősök ott táplálkoznak, ahol igen sűrű a hajóforgalom, így nagy a kockázata, hogy összeütköznek a hajókkal.

A kutatók szerint a kaliforniai siker ellenére sem szabad megfeledkezni arról, hogy nem mindegyik bálnapopulációnak sikerül regenerálódnia. Az Antarktisz környékén élő kék bálnák száma például a hajdani egyedszám nagyjából 1 százalékát éri el. Mint hangsúlyozták, a kaliforniai partoknál élő kék bálnák a halászatuk megfékezésére és a megfigyelésükre irányuló erőfeszítéseknek köszönhetik a talpra állásukat, mindezek nélkül azonban valószínűleg a kihalás szélére kerültek volna, csakúgy mint más populációik - adta hírül a BBC News.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosították a Hasfelmetszőt

Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után derítette ki egy amatőr… Tovább olvasom