Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szünet nélkül képes 2300 kilométert repülni a kis énekesmadár

A 12 gramm súlyú, csíkos kucsmás lombjáró az Egyesült Államok északkeleti és Kanada keleti részén elterülő erdőkben él.
Megállás nélkül képes mintegy 2300 kilométert repülni  az Atlanti-óceán fölött egy kicsiny észak-amerikai énekesmadár, szakemberek szerint szárazföldön élő madár esetében ez a  leghosszabb, tengerek fölött repült távolság.

A tizenkét gramm súlyú, csíkos kucsmás lombjáró (Setophaga striata) az Egyesült Államok északkeleti és Kanada keleti részén elterülő erdőkben él, és ősszel a karibi térség érintésével Dél-Amerikába vándorol.

Ornitológusok mindig is feltételezték, hogy útját a karibi térségbe az Atlanti-óceán fölött teszi meg. 2013-ban kezdődött kutatásukban távolságmérővel szereltek fel 37 kicsiny madarat, hogy igazolják feltevésüket. Eredményeiket a Biology Letters tudományos folyóirat aktuális számában tették közzé.

A szakemberek 19 madarat a Vermont-hegyen lévő Mansfieldben, 19-et Új-Skócia két térségben láttak el távolságmérővel. Három madár hosszas vándorlása után visszatért Vermontba, kettő Új-Skóciába. Vermontból négy madár 2013. szeptember 25. és október 21. között indult és közvetlenül Hispanola szigetére vagy Puerto Ricóba szállt 49-73 órán át tartó repülési úton. Egy ötödik madár az észak-karolinai Hatters-fokról indult és mintegy 1600 kilométer megtétele után a Turks and Caicos-szigeteken szállt le, mielőtt továbbindult volna Dél-Amerikába.

A kucsmás lombjáró, amely elindulása előtt a tengerpartokon jól megtömi magát rovarokkal, őshonos Észak-Amerikában, számuk azonban csökkenőben van. A szakemberek a kicsiny vándormadarakat hosszú útjukon nem akarták jeladóval terhelni, ezért csak 0,5 gramm súlyú távolságmérőt erősítettek testükre, és tavaszi visszatérésükkor olvasták le az adatokat.

A kismadarak két és fél, három nap alatt 2270-2770 kilométert tettek meg megállás nélkül az Atlanti-óceán fölött. "Ez a leghosszabb, megszakítás nélküli repülés tengervíz fölött, amelyet énekesmadár bizonyítottan megtett" - hangsúlyozta Bill De Luca, a Massachusetts-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Számos vándormadárról, köztük az albatroszról közismert, hogy több ezer kilométert repül az óceánok fölött, de ezek a madarak képesek leszállni a vízre, ami a kucsmás lombjáró esetében életveszélyes lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTA: továbbra sincs bizonyíték az állítólagos Petőfi-csontokra

A Magyar Tudományos Akadémia szerint a Morvai Ferenc birtokában lévő csontok eredetét a… Tovább olvasom