Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szolnoki hegymászó indul a Sisapangmára

Szlankó Zoltán április 17-én kel útra egy nemzetközi csapat tagjaként azzal a céllal, hogy oxigénpalack nélkül hódítsa meg a Himalája kínai területen lévő hegyének főcsúcsát.
Ismét magyar  hegymászó indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsára, a 8027 méteres  Sisapangmára: Szlankó Zoltán szolnoki hegymászó április 17-én kel  útra egy nemzetközi csapat tagjaként azzal a céllal, hogy alpesi  stílusban, oxigénpalack nélkül hódítsa meg a Himalája kínai  területen lévő hegyének főcsúcsát.

A Sisapangmát 1964. május 2-án mászta meg először a kínai Hszü Csing. A legtöbben az alsó központi csúcsig, a Central Peakig mennek, nem pedig a főcsúcsig, "ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út". Ez idáig kevesebb mint 300 mászó járt a főcsúcson.
A vállalkozás hazai viszonylatban egyedülálló: a főcsúcson még nem járt magyar mászó és az expedíció tagjai olyan utat választottak, amelyen még magyarok nem is próbálkoztak - közölte az expedíció kommunikációs vezetője, Barabás László az MTI-vel szerdán.

Az összegzés szerint Szlankó Zoltán legutóbb 2011-ben vágott neki a főcsúcsnak, de csupán a 6600 méter magasságban lévő második táborig jutott, társával az időjárás miatt kellett visszafordulniuk. A szolnoki mászó mostani társa az amerikai Cleo Weidlich lesz, akivel a Sisapangma alaptáborában ismerkedett össze. Eredetileg ketten vágtak volna neki a csúcsnak, ám a kínai hatóság már nem engedélyezi a kéttagú expedíciókat, a csapathoz ezért egy argentin hegyi vezető is csatlakozott.

Forrás: 4bakancs.com
Forrás: 4bakancs.com

Szlankóék a normál út helyett a nem túl népszerű "osztrák úton" próbálkoznak meg a feljutással. Cleo Weidlich már háromszor próbálkozott ezzel az úttal, legutóbb 2013-ban, akkor 7800 méterről fordult vissza. Felszerelésének egy részét akkor a hármas táborban hagyta, így ezeket az expedíciónak nem kell felcipelnie. Az amerikai mászó korábban megsérült, így elképzelhető, hogy igénybe veszi egy teherhordó segítségét. Szlankó Zoltán azonban most is külső segítség nélkül szeretne mászni. Oxigénpalackot nem használ, mert úgy tartja, hogy azzal elvenné a mászás sportszerűségét.

Érdekesség, hogy az első magyar 8000-es Himalája-expedíciónak is ez a csúcs volt a célja. 1987-ben hat hegymászónak sikerült elérnie a Central Peaket. Tavaly májusban Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászónak sikerült feljutnia a főcsúcsra. Szintén 2013-ban Lesták Erzsébet első magyar nőként jutott fel a központi csúcsra. 

A Sisapangma a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet déli részén található, olyan területen, amelynek hovatartozása a mai napig vitatott Nepál is Kína között. A hegy neve azt jelenti, tető a füves síkságok fölött.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klein Dávid fizikailag alkalmas a Mount Everest megmászására

A sportoló egyébként hónapok óta úgynevezett erőállóképességi edzésekkel készül az expedícióra. Tovább olvasom