Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szagfelismeréssel azonosítják rokonaikat a pingvinek

A szaguk alapján azonosítják a rokonaikat és választanak maguknak családon kívül társat a pingvinek - állapították meg a szakemberek, egy lehetséges magyarázatot kínálva arra, hogy miként képesek eligazodni ezek a madarak a hatalmas kolóniáikban.
A PLoS One című internetes tudományos folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy a pingvineknek sokkal fejlettebb a szaglásuk, mint azt korábban gondolták a szakemberek. A felfedezés nagy segítséget jelenthet a veszélyeztetett pingvinfajok védelmét célzó programok kidolgozásában.

A pingvinek monogámiában élnek és megosztják egymás közt a gyermeknevelés feladatait, amikor egyikük elhagyja a fészket, hogy táplálékot szerezzen a családnak. A több napos zsákmányszerzésekről hazatérő madaraknak pontosan kell azonosítaniuk családtagjaikat a hatalmas kolóniában. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a tengeri madarak a szaglásuk révén képesek tájékozódni és élelmet keresni, ám ez az első tanulmány, amely szerint a rokonok felismeréséhez is ezt a képességüket használják. A Chicagóhoz közeli Brookfield Állatkert kutatói egy tucatnyi veszélyeztetett Humboldt-pingvint (Spheniscus humboldti) - köztük párokat, azok utódjait és egymással nem rokon példányokat - vontak be a vizsgálatukba.

A szakemberek mintát vettek az egyes madarak által a tollászkodáshoz használt szúrós szagú olajból, amelyet aztán kutyaólak belső falaira kentek fel, majd hagyták a pingvineket, hogy szabadon felfedezzék az eb lakokat - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk). A madarak képesek voltak különbséget tenni a rokon és nem rokon társaik szaga között, és több időt töltöttek az ismerős illatú ólakban. "Az olyan madarak számára, amelyek nagy kolóniákban élnek a vadonban, mint például a pingvinek, fontos a szomszédok ismerete, hogy könnyen megtalálják a saját fészküket és ugyanilyen könnyen kijöjjenek a közvetlen lakótársaikkal" - mondta Jason Watters, a Chicagói Állattani Társaság kutatója.

A családtagok felismerésének képessége segít kivédeni az egészségtelen utódok születésével fenyegető vérfertőző kapcsolatokat is a kolónián belül. Amikor a távolabbi rokonok és a teljesen idegen pingvinek szagát árasztó kutyaólak közül választhattak a madarak, akkor leginkább az ismeretlenség illata vonzotta őket, vagyis kiszagolták a rokonaikat és sokkal nagyobb érdeklődést mutattak a potenciális új partnerek iránt. A szakemberek szerint az új felfedezés nagy segítség lehet az állatkertek tenyészprogramjai számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrobákkal teli édesvízforrásokat találtak a Holt-tengerben

Újfajta mikroorganizmusoknak életteret biztosító édesvízforrásokat fedeztek fel a Holt-tengerben… Tovább olvasom