Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Szabadmászásban hódítja meg az El Capitant két amerikai sziklamászó

A világ legnehezebb sziklamászó szakaszának felénél jár az a két amerikai alpinista, aki a kaliforniai El Capitan gránitcsúcs 800 méter magas sziklafalát komolyabb biztosítás nélkül, szabadmászásban próbálja meghódítani.
A 30 éves Kevin Jorgeson és a 36 éves Tommy Caldwell puszta teste segítségével jut egyre magasabbra a Yosemite Nemzeti Parkban álló szikla Hajnalfalnak nevezett oldalán. Az El Capitan, amely világ legnagyobb gránitmonolitja, rendkívül nehéz sziklamászó terepnek számít.

A két sziklamászó jelenleg nagyjából a táv felénél tart, és a szinte teljesen függőleges sziklafalon a mélység fölé kifeszített sátrakban pihen. A külvilággal a közösségi média segítségével tartják a kapcsolatot, rendszeresen közzétéve információkat és képeket a mászásról.

Az El Capitan gránitcsúcs.
Az El Capitan gránitcsúcs.

"Jól haladnak a srácok. Pihennek és igyekeznek visszanöveszteni a bőrüket az ujjbegyükre, hogy folytathassák a küzdelmet a legnehezebb mászószakaszokkal, ahol pici, de borotvaéles sziklaélekbe kell kapaszkodniuk" - mondta el hétfőn Josh Lowell, aki hat éve kíséri szoros figyelemmel a páros mászásait. Elmondása szerint Jorgeson és Caldwell leghamarabb pénteken vagy szombaton juthat fel a csúcsra.

A Hajnalfalat ugyan sokan megmászták már korábban, azonban a sziklamászó páros lenne az első, amely a köteleken kívül semmiféle biztosítást és eszközt nem használt a följutáshoz. Az El Capitan csúcsát először 1958-ban hódították meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A demencia elleni küzdelemben is hatékony lehet az aszpirin

Az aszpirin fájdalomcsillapítóként kezdte pályafutását, majd a szívinfarktus és a szélütés ellen is hatékonynak bizonyult. Tovább olvasom