Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Svábbogarakat rehabilitálna egy japán állatkert

Az állatkert a Föld egyik legjobban utált rovarának szentelt kiállítást azért, hogy bebizonyítsák: a svábbogár igen fontos szerepet játszik az élelmezési láncban.
A svábbogarak "rehabilitálásával" próbálkozott meg egy japán állatkert a Föld egyik legjobban utált rovarának szentelt kiállítással.

A 4000 fajt számláló svábbogár az egyik legellenállóbb teremtmény: szinte mindenütt képes a túlélésre, a városlakók gyakran találkoznak vele a konyha vagy a fürdőszoba zugaiban, éjjel a járdán.

"Nagyon kedvezőtlen kép él róluk" - mondta Tokujama Sunansi, a nyugat-japáni Jamagucsi állatkertjének szóvivője. Japánban a nagytestű, sötét vagy fénylő páncélzatú rovarok gyakran láthatók a meleg, nedves nyár idején.

"Valójában azonban igen fontos szerepet játszik az élelmezési láncban" - mondta a szóvivő, aki elmagyarázta, hogy a svábbogarak elhullott állatok tetemeit és elpusztult növényeket esznek az erdőben. Elismerte viszont azt is, hogy egyes fajok kártékonyak, kórokozókat hordoznak és allergiát is előidézhetnek.

A kiállítás egyik érdekessége a svábbogárfuttatás, ahol a látogatók meggyőződhetnek a rovarok figyelemreméltó gyorsaságáról.

Az állatkertben meg lehet simogatni a madagaszkári sziszegő csótányt, amely hét centiméteresre is megnőhet, repülni nem tud, de sajátos sziszegő hangot bocsát ki.

A kiállításon, amelyet az állatkert látogatónak 70-80 százaléka megtekint, 15 faj 200 egyedét mutatják be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra

Csaknem két hónapos késéssel csütörtökön elindult három űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra, amelyen a… Tovább olvasom