Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

SUMI: a Nap mágneses mezejét kutatja egy új amerikai eszköz

A Nap folyamatosan változó mágneses mezejét kutatja majd központi csillagunk nehezen megfigyelhető régiójában, a kromoszférában egy új amerikai eszköz, a SUMI, amelynek indítását csütörtökre tervezi a NASA.
A Nap folyamatosan változó mágneses mezejét kutatja majd központi csillagunk nehezen megfigyelhető régiójában, a kromoszférában egy új amerikai eszköz, a SUMI (Solar Ultraviolet Magnetograph Investigation), amelynek indítását csütörtökre tervezi a NASA. A mágneses aktivitás felelős a Napon megfigyelhető szinte minden jelenségért - a napfoltokért, a fáklyamezőkért és a flerekért. Annak ellenére, hogy számos földi telepítésű és űrbéli eszköz kutatja a Nap mágneses jelenségeit, csupán a csillag felületének vagy légkörének bizonyos rétegeit képesek megfigyelni. A kutatók reményei szerint viszont a SUMI lehetővé teszi a kromoszféra megfigyelését. Ezt a réteget egyetlen jelenleg alkalmazott eszköz sem képes észlelni. "A SUMI esetében az újdonság, hogy az ultraibolya fényt figyeli meg, míg az összes többi eszköz a látható fény és az infravörös fény tartományában végzi az észleléseket" - magyarázta Jonathan Cirtain, a NASA Marshall Űrrepülési Központjának a napfizikusa, a SUMI-projekt vezető kutatója.

A Nap atmoszféráját három fő rétegre osztják: a fotoszférára, a kromoszférára és a koronára. A kromoszféra elnevezés színes gömbréteget jelent, mert a napfogyatkozások során vörös fényben ragyog, amit a hidrogénnek köszönhet. Vastagsága körülbelül 10 ezer kilométer, hőmérséklete a fotoszféra tetején mérhető 4300 Kelvinről (4027 Celsius-fokról) felfelé növekszik. Felülről az átmeneti réteg határolja, amelyben a hőmérséklet 10 ezer Kelvinről (9727 C) egymillió Kelvinre (99927 C) nő. A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött.

A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. Egy-egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot másodpercenként 1000 kilométeres sebességgel. A koronakidobódás a naptevékenység egyik megnyilvánulása: a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe. Ilyenkor több tízmillió tonna szuperforró gáz indul útnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromdimenziós modellt készítenek a tudósok a sarki jégrétegről

Első ízbenmodellezik három dimenzióban a sarki jégréteget a Greenpeace környezetvédő szervezettel… Tovább olvasom